ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:434/571)

Kotlety mielone z mozzarellą 283

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy chrupiący bochenek 148

pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej

Wymiar Zdrowia
Domowy chrupiący bochenek 142

pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie(...)mąki pszennej razowej 650 ml letniej wody 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżeczka miodu płaska łyżeczka soli 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego dodatkowo: masło do posmarowania formy Sposób przygotowania: Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej

Wymiar Zdrowia
Delicja 234

Subtelna, wykwintna, powiedzieć   by można doskonała . Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Placek kokosowy ; 6 białek   1 szk cukru ½ szk suchego maku  20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier   i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec

Apetyczna babeczka
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 162

absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste! Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często! SKŁADNIKI: * maka pszenna – 750 g * drożdże świeże 25 g * cukier – 0,5 łyżeczki * sól – 2 płaskie łyżeczki * olej – 1 łyżka * ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl(...)minut. Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec ( i pokrywką ) do 220C. Do gorącego wkładamy wyrośnięte ciasto, zmniejszamy temperaturę do 200C i pod przykryciem pieczemy ok. 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Gotowe

Ostra na Słodko
Babka Inka. 202

święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki 3-4 łyżki(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy i porcjami wlewać roztopioną margarynę, cały czas miksując. Część ciasta, wyłożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Kawę Inkę wymieszać z mlekiem i wlać do pozostałego ciasta. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy, na jasne ciasto

Agusiowe smakołyki
Domowe obwarzanki 139

mąki tortowej 30 g świeżych pokruszonych drożdży 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki soli do posypania sezam, mak, sól, siemię lniane, kminek, u mnie sezam i czarny sezam HELIO Przygotowanie: Drożdże kruszę i mieszam łyżką w dużej misce z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawiam(...)łyżkę cukru, 1 łyżeczkę soli i 2 całe jajka. Do wyrośniętego rozczynu dołożyć mąkę i masę jajeczną, wymieszać dobrze, dodać roztopione masło, wyrabiać dokładnie ręką ok. 5 minut. Odstawić ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i robić z nich wałeczki, 2 paseczki przeplatać ze sobą i dobrze połączyć ich końce

Zasmakuj Kuchni
Ślimaczki z szynką. 226

tyle zwarte, żeby dało się je wałkować. Tak wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je dobrze odgazować, następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich kolejno wałkujemy na kwadrat o wymiarach 30x30 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem zostawiając(...)szynkę i zwijamy w roladę. Ostrym nożem kroimy roladę w 12 plastrów, każdy kawałek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i oprószamy sezamem i/lub czarnuszką bądź makiem. Bułeczki odkładamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, czyli około 15 minut

Rozpustne gotowanie
Bułki ze słonecznikiem i sezamem 183

Dziś przygotowałam bułki pszenne ze słonecznikiem i sezamem.  Polecam bo, takie domowe pieczywo jest najlepsze.    Wyszły  pyszne, chrupiące idealne  na śniadanie. Składniki: 450 g maki pszennej 300 ml wody 20 g drożdży  1 jajko 3 łyżki oleju 100 g słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo 3 łyżki ziaren sezamu 1 jajko Wykonanie(...)wody i 2 łyżki mąki. Odstawić na bok na 10-15 minut. Mąki przesiać razem, dodać do rozczynu, następnie dodać sól, 1 jajko, olej, słonecznik i resztę wody. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Blaszkę

magiczna kuchnia Kasi
Tarta z żurkiem 175

żurkiem na wielkanocnym stole będzie hitem. Jest bardzo dobra, pachnie kiełbasą, jajkiem, żurkiem i boczkiem. Znika bardzo szybko ze stołu. Okres wielkanocnych przepisów rozpoczynam :-)  spód: 250 g maki pszennej typ 500 150 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli farsz: 250 g śmietany 18 % ukwaszonej 2 białka 2 jajka 3 łyżki żurku w proszku pieprz(...)boczku wędzonego 2 białe kiełbasy 3 jajka natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, wodę. Całość kroję nożem potem zagniatam szybko rękoma. Ciasta nie wyrabiamy długo im krócej tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkuje je na papierze do pieczenia, ułatwi to przełożenie ciasta do formy. Formę

wesoła kuchnia
Babeczki cynamonowe z bananem i kruszonką. 149

Witajcie :) Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam  babeczki z nutką cynamonu i bananem.  Pyszne, proste w wykonaniu , w sam raz do kawki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki maki tortowej 3/4 kostki roztopionej margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody    2 banany Kruszonka: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki(...)Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, wszystko dobrze wymieszać. Do połowy papilotek wlać ciasto następnie ułożyć plasterek banana. Składniki podane na kruszonkę przełożyć do miski i zagnieść grudkowate ciasto .Posypać babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki pikowane z mąką kokosową 169

pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść.  (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka  60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego Dekoracja: masa cukrowa (biała) perełki cukrowe (srebrne) Mąkę pszenną i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę utrzeć z cukrem(...)wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy

Di gotuje
Wielkanocna tropikalna kopuła 186

Deser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych

VioletoweKucharzenie
Babki z przepisu babki ;-) 387

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz

Humanistka w kuchni
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 234

Bardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej.  Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie.  Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika .  Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :) Ciastka pelnoziarniste a'la digestive 310 g mąki pszennej pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli(...)cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się

Dzieje kuchennej Wiewióry