mogą się nie udać. Są pyszne i puszyste, wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków): duże opakowanie kefiru (400g), 2 szklanki maki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cukru, 3 średniej wielkości jabłka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z jabłkami: Oddzielam białka od żółtek i ubijam(...)jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do momentu zrumienienia. Podaje posypane cukrem pudrem. Placuszki z jabłkami
Gotuj Się Kto Możeodstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką piec w 180c, grzanie(...)miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo podejdzie to kreci głową i powtarza nie :-) Placuszki polecam bardzo, bo są pyszne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 300 g jogurtu greckiego 2 jajka 200 g maki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu/cukru 20 g wiórek kokosowych olej kokosowy do smażenia owoce 1. W misie blendera ubijamy jajka z ksylitolem/cukrem(...)sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy, żeby powstała gładka masa i dodajemy wiórki kokosowe, jeszcze raz miksujemy i gotowe. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki z obu stron powinny się nam ładnie zarumienić, Podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami, syropem klonowym lub dżemem :-) Smacznego
kruche babeczkimgnieniu oka (upiekłam je w sobotę rano), więc już dziś od rana znowu pichcę. Składniki na około 40 sztuk: 250 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych lub dowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka(...)banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę. Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta małą łyżeczką
greenscarfplacuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder(...)sypkimi składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami
I tu będę miała takie teskładniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę(...)serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree z dyni 4 jajka 200 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru wykonanie: Twaróg mielimy dwu krotnie, następnie łączymy z puree dyniowym i miksujemy. Dodajemy przyprawy, mąkę, cukier oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Gotową masę
Domowy Smak Jedzeniakokosowo*-kakaowy krem ze śliwkami, jogurtem cynamonowym i syropem cytrusowo-anyżowym ~ *z maki kokosowej Rok szkolny czas zacząć. Może gdybym nie była w swojej klasie traktowana tak jak jestem i ogólnie byłbym w innej sytuacji to nawet bym się cieszyła, bo w końcu przebywałabym wśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam(...)Krem z mąki kokosowej nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje w każdej wersji. P.S. Do wczorajszego wpisu dodałam przepis :) Ażeby osłodzić ten dzień zapraszam na czekoladowe ciasto oraz pierwszy filmik kulinarny! :) (kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsdzielimy na 17 równych części, z których formujemy kulki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie w każdej z kulek robimy palcem dziurkę. Za radą Moniki kręciłam ciastem, tak jak w hula hop - dziura skutecznie się powiększa, zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. W dużym garnku musimy zagotować wodę, bajgle muszą się swobodnie gotować(...)gotujemy z każdej strony po minucie. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na czystą ściereczkę lub kratkę. Na tym etapie bajgle musimy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub/oraz makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 200 stopniach, do czasu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego
Plate of Joyniestety, niedawno go odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam. 'nocne bułeczki' Składniki: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży(...)łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość). Rano
CookYourselfsię podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak(...)również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze
vegetaniełyżeczki suszonych drożdży łyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu(...)kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić. Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki. Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość. Uformowane bułeczki pozostawić ponownie
Na słodko lub wytrawnielukrowały ciasteczka. Niektóre od razu zostały zjedzone, bo to co dobre szybko znika. Składniki na ciastka: 250 g zimnej margaryny PALMA do pieczenia i smażenia, 450 g maki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru brązowego, szczypta cynamonu w proszku, 1 jajko. Składniki na lukier: 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą), 2 szklanki cukru(...)pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180 ° C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni
Moniki Smakołykismaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki: 50 dag maki orkiszowej 28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika(...)miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu naoliwić ręce i formować bułki, ok 13-15 sztuk
Apetyczna babeczkapodniebienia. To doskonala droga do serca mezczyzny wprost przez jego zoladek ;) Czekoladowe babeczki skladniki: 50 g gorzkkiej czekolady dobrej jakosci, najlepiej z minimum 70% kakao 50g masla 50g maki 60g cukru pudru 1 jajko 1 zoltko kakao do posypania foremek cukier puder do dekoracji wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w miseczce w kapieli wodnej. Odstawiamy na 10 minut do wystygniecia(...)Dodajemy mase czekoladowa. Mieszamy. Na koncu dodajemy przesiana make i dokladnie mieszamy. Dwie foremki o srednicy okolo 7cm smarujemy maslem, a nastepnie posypujemy kakao. Do tak przygotowanych foremek nakladamy ciasto. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 minut. Ja pieklam moje okolo 20 minut. Po upieczeniu wyciagamy babeczki z foremek i dekorujemy. Podajemy jeszcze cieple. Smacznego
Przysmaki KarolkiBrownie najczęściej przyjmuje formę płaskiego ciasta podawanego na ciepło lub zimno. W tym przypadku zalecałabym poskromienie łakomstwa (tak, nie jest to proste, ale wiem, co mówię) i odczekanie, aż ciasto całkowicie przestygnie. Po pierwsze, pokrojone zbyt wcześnie może się rozpadać. Po drugie, na zimno smakuje zdecydowanie lepiej – głęboki czekoladowy smak staje się jeszcze bardziej intensywny i odurzający. Opłaca się(...)szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 4 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Prostokątną formę o wymiarach
Roślinna - blog wegański