ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:443/571)

Obwarzanki odpustowe 1263

jaja 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli białko jaja (opcja) Wyrabiamy ciasto. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę(...)minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie

prawdziwe jedzenie
Chlebek oliwkowy 197

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki kukurydzianej 5 jaj 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 10 dag oliwek zielonych bez pestek 3 suszone pomidory 1 cebula 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól oliwa i mąką do formy Sposób wykonania: Pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy(...)łyżkach rozgrzanej oliwy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, pozostałą oliwę, ocet i sól. Mieszamy.  Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki oraz ostudzoną cebulę. Znów mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki keksowej.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystygnięcia

Qchnia po prostu
Rock cakes... 167

przydała się jeszcze dodatkowo przy okazji 'Wieczoru Międzynarodowego' i prośby szkoły o dostarczenie dań inspirowanych różnymi krajami.  Przepis z bloga The Spruce Eats . Składniki: (na 12 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110g miękkiego masła, lub margaryny po 55g sułtanek, suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki cytrusowej 1 średnie jajko ewentualnie: odrobina mleka(...)proszek do pieczenia do sporej miski. Rozetrzyj palcami do otrzymania konsystencji podobnej do bułki tartej. Dodaj cukier i suszone owoce i dobrze wymieszaj. Wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli mieszanka wydaje się za sucha wlej po odrobinie mleko. Rozdziel ciasto na 12 porcji. Z każdej uformuj kulkę, która następnie lekko spłaszcz i układaj w niewielkich odstępach na przygotowanej blaszce

Lejdi of the house
Faworki – najlepszy przepis 177

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem
Faworki – najlepszy przepis 194

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem
Faworki – najlepszy przepis 183

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem
Faworki – najlepszy przepis 163

Tłusty czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Pączki też lubię. Najbardziej te z lukrem i koniecznie skórką pomarańczową. Jednak faworki to mój faworyt i staram

Figa S-makiem
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 182

Piekłam go już niezliczoną ilość razy i nie zawiódł mnie ani razu. Często kombinowałam z różnymi typami mąk ale w tej konfiguracji, podstawowej jest najsmaczniejszy. Lubię czasami dodać odrobinę maki lnianej do chleba gdyż świetnie podkręca smak i kolor. Zapewniam Was, że jeżeli raz spróbujecie go upiec to wejdzie na stałe do waszego menu tak jak u mnie:) Chleb(...)zakwasu żytniego ( dokarmionego na 12 godzin przed pieczeniem ) 170 g wody Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć szczelnie ściereczką kuchenną i zostawić na 12 godzin ( najlepiej na noc ). Ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650 90 g mąki żytniej razowej typ 2000 420 g wody 20 g soli Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią

Pieguskowa Kuchnia
Pancakes ze skórką pomarańczową Helio. 205

placuszki amerykańskie z dodatkiem skórki pomarańczowej Helio . Zapraszam do wypróbowania, w sam raz na śniadanie lub kolację, z dodatkiem syropu klonowego i brzoskwiń. Mniam :)   1 i 3/4 szklanki maki tortowej typ 550 ja używam Bolesławieckiej 2 łyżki cukru 1 cukier z wanilią 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kopiaste roztopionego masła(...)drugiej mieszamy składniki mokre i jajka. Składniki mokre wlewamy do mąki i mieszamy aby nie było grudek. Patelnię z nie przywierającym dnem rozgrzewamy, na suchą patelnię wlewamy porcję ciasta i pieczemy z obydwu tron po kilka minut na złoty kolor. Polewamy syropem klonowym i dekorujemy owocami. Pancakes można podawać również ze śmietaną i cukrem waniliowym. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb orkiszowy 195

zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą(...)upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce. Notatki - czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu - do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku by Małgorzata Hert Inspiracja "The Big Book of Bread" Anne Sheasby Inspiracja "The Big Book of Bread" Anne Sheasby Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 167

wypieku tego pysznego bochenka użyłam bardzo dobrej jakości mąki pszennej tortowej i żytniej razowej od Młynomag,  nie mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru 350 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju margaryna lub olej do wysmarowania blaszki słonecznik do posypania Zaczyn : Drożdże wkruszyć(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę tortową i żytnią, wsypać sól, wymieszać. Dodać zaczyn, olej i resztę ciepłej wody, zamieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45-60 minut. Po tym czasie wyrobić, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy

Smakołyki Asi
Sernik trzysmakowy 385

SKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2

Kuchenne zapiski Edyty
Mokhrakula....? 211

mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki 1/2 pomidora 1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą ) kawałek(...)Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników. 2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej

Gotowanie...to proste !
Muffinki bananowo-kokosowe 162

blogu nie może zabraknąć muffinek :) Znajdzie się tutaj sporo przepisów na te małe wypieki :) Jako pierwsze proponuję bananowo-kokosowe :) Składniki: 2 szklanki maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g wiórek kokosowych 75 g masła 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 180 g jogurtu naturalnego 2 banany Sposób przygotowania: Masło roztapiamy(...)cynamonem oraz wiórkami kokosowymi (2 łyżki wiórek odłożyć). Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy płynne masło, jogurt oraz banany i miksujemy. Dodajemy sypkie składniki i całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch odłożonymi wiórkami kokosowymi. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami leśnymi 219

Czasami jest taka okazja, że wypada zrobic tort. Żeby wszyscy mogli go zjeść musi on być bezglutenowy. Trochę miałam obawy, bo postanowiłam nie szukać idealnego przepisu

Polska Zupa