kakao, a moja ma 48% i uważam, że jest o wiele bardziej zjadliwa dla dzieci) 1 szklanka wypestkowanych i pokrojonych na połówki czereśni 200g drobnego cukru 55g kakao 75g maki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę 20/20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Wyłóż masło i czekoladę do sporej miski i stop ostrożnie(...)mikrofali. Wmieszaj do masy czereśnie. W osobnej misce wymieszaj cukier, kakao, makę i proszek do pieczenia. Przesyp do masy czekoladowej i wymieszaj. Roztrzep jajka w miseczce i wmieszaj do ciasta. Przelej do przygotowanej blaszki i piecz 15-20 minut - środek powinien być jeszcze nieco lepki. Zostaw do ostudzenia w blaszce i krój na porcje
Lejdi of the housemakaronowych zapiekanek czy też inspirowanej Francją zupy serowej. Będzie również świetnym pomysłem jako składnik koreczków na imprezowy stół! Ja jednak stawiam na wypieki! Było pysznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI : * maka pszenna – 230 g * drożdże świeże – 20 g * masło min. 82% – 50 g * mleko – 125 ml * cukier – 10 g * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * Ser Królewski Sierpc(...)sól, pieprz, czaruszka * masło * jajko do posmarowania + czarnuszka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy pokrojoną w piórka cebulkę . Ser trzemy na grubych oczkach. Śliwki kroimy na ćwiartki. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy
Ostra na Słodkoszklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 60 g. margaryny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Składniki na kruszonkę: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Dodatkowo: 3 średnie łodygi rabarbaru 350 g. truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać cukier i bułkę tartą. Wymieszać(...)wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać jajka, sól i margarynę. Wymieszać, na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części, z każdej części uformować wałek. Wałeczki pokroić nożem na części, z każdej części zrobić placek
Agusiowe smakołykiwręcz z sosem czosnkowym czy innym, a także wszelkimi pastami czy hummusem. Doskonale komponują się z piwem. Przepis jest bazą, ale krążki świetnie smakują z dodatkiem granulowanego czosnku, kminku, maku czy czarnuszki. Najlepsza przekąska imprezowa ever Tak przypadły do gustu, na nieformalnej imprezie integracyjnej u męża, że koledzy pytali się, gdzie je można kupić. A odpowiedź jest prosta.. nigdzie(...)zrobić je samemu. Zawsze wychodzą. Można je smażyć w głębszym tłuszczu, lub bardziej podprażać na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lub bez niego. Sposób smażenia wpływa też na konsystencję ciasta. Jeśli podprażymy je jedynie, to będą dość sztywne i cienkie. Jeśli usmażymy w głębszym tłuszczu, to ładnie nam napęcznieją i zezłocą się. Będą też miększe i bardziej mięsiste. Jeśli lubicie
Mieszam w Garnkulekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową. Aby uzyskać aromat kokosowy to zamiast aromatu śmietankowego możecie dodać trochę wiórków kokosowych. Składniki: 150 g mąki pszennej 25 g maki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 żółtko 110 g miękkiego masła odrobina drobnej soli odrobina aromatu śmietankowego kilka łyżek marmolady różanej (możecie użyć innej) papier do pieczenia + rękaw cukierniczy(...)białego koloru, dosypujcie sukcesywnie po jednej łyżce cukru pudru, mieszajcie cały czas. Dodajcie żółtko i aromat. Po chwili dodawajcie po łyżce obu mąk na zmianę cały czas miksując ciasto. Przełóżcie gotowe ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskajcie na papier do pieczenia okrągłe z kształtnymi i fantazyjnymi brzegami ciasteczka, na środek układajcie łyżeczkę marmolady, lekko ją wgniećcie, spłaszczcie. Piekarnik nagrzewamy
Zasmakuj Kuchnipęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek piknikowych: Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj cukier i ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże powinny w tym czasie się spienić. Niech(...)dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste i łatwo odchodzi od ręki. W czasie wyrabiania podsypywałam
Chilli Czosnek i Oliwaniecałe 2 dni... Uważajcie! uzależniają ;) 200 miękkiego masła lub margaryny 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl cukru brązowego 2 jajka 1 szkl mąki graham Młynomag 2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/2 szkl siekanych migdałów 1/3 szkl łuskanego słonecznika Masło i cukier(...)czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia
Smakołyki Asismaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska) 1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup(...)miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około
Di gotujezrobiłam je w 3 smakach: pizzy (pomidory z oregano), kminkowe i solone, można zrobić wędzone (z papryką wędzoną), z cebulką i jakie tylko chcecie :) Składniki: - 1 i 3/4 szklanki maki pszennej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/2 łyżeczki soli, - 1/3 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, opcjonalnie: - 1 łyżka koncentratu pomidorowego, - szczypta czosnku suszonego, - 1/3 łyżeczki oregano suszonego. - kminek, -ew. sól(...)chcemy mieć dwa lub trzy smaki krakersów, do dwóch misek wsypujemy po połowie składników, do jednej dodajemy dodatkowo koncentrat, czosnek i oregano. Ze składników w obu miskach wyrabiamy gładkie ciasto (gdy potrzeb dosypujemy mąki). Ja przyznam się, że robiłam w robocie Kitchen Aid, zrobiłam jedno ciasto bez dodatków, podzieliłam na dwie części i do jednaj dodałam koncentrat z oregano
Co na wege obiad?waniliowego bezglutenowego 8 jaj przepiórczych olejek migdalowy - pare kropli 200 g cukru pudru 1 lyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 2 szklanki máki bezglutenowej (mix uniwersalny Schär) 1/2 puszki maku z bakaliami Przygotowanie Miekka margarynę pokroic nozem w male kawaleczki do wiekszej miski, dodac cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszac dokladnie az powstanie jednolita masa. Rozpoczac dodawanie jajek, po jednym(...)make przesiana z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowana jedwabista masę, przekładamy na wcześniej naoliwiona oraz pokryta papierem do pieczenia formy. Forma może być 30 x 20 lub większa, wtedy ciasto będzie cieńsze. Na wierzch ciasta, nakładamy masę makowa. Jeśli chcemy kilka babeczek makowych, zostawimy cześć ciasta, i do foremek babeczkowych wylewamy lyżke ciasta i przykrywamy masa makowa. Pieczemy
Lajtkraft food intoleranceZajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy(...)zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami
Bajeczna Kuchniabardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż. Składniki: Zakwas Mąka żytnia Woda przegotowana Chleb 200 - 220 gramów zakwasu 600 gram maki pszennej 60 gram maki żytniej 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soli 300 ml letniej wody Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka ) ½ szklanki słonecznika Wykonanie: Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram(...)godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy wyrastaniu ciasta, ciasto umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym
Smaki Ewyfarszu potrzebujemy (starczy na 5-6 naleśników i ok 50 pierogów): – 2 filiżanki mielonego maku – 2 filiżanki mleka 3.2 % – 2 łyżeczki miodu – opakowanie mascarpone (500g) Mak umieścić w garnku, zalać mlekiem i całość delikatnie podgrzewać. Dodać miód i cały czas mieszając gotować dopóki masa nie będzie jednolita. Po tym czasie garnek zdejmujemy z kuchenki i studzimy(...)połączenia składników. Nie będę Wam podawać przepisu na naleśniki, bo każdy ma swój ulubiony, sprawdzony. Jednak powyższy farsz świetnie sprawdzi się jak nadzienie – umieszczamy je na środku a ciasto zwijamy w kopertę (wszystkie boki do środka, tak aby powstał kwadrat). Naleśnikowe paczuszki umieszczamy na rozgrzanej patelni i jeszcze raz całość podsmażamy. Podajemy gorące. Życzę Wam smacznego
Szybko Tanio Smacznie