nauczą się twórczej współpracy zakończonej nietuzinkowym efektem. Migdałowe muffinki z karmelem Składniki na 12 muffinek: 3 jajka 2/3 szklanki cukru (145 g) 1/3 szklanki oleju (76 g) 1 szklanka maki pszennej (165 g) 7 łyżek zmielonych migdałów (70 g) ½ łyżeczki proszku do pieczenia (4 g) skórka otarta z połówki cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel: 1,5 łyżki wody(...)mąkę przesianą przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami (jeśli nie mamy papilotek, otwory smarujemy olejem). Gotowe ciasto przelewamy do formy, pieczemy muffinki przez 30 minut. Gorące muffinki wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Przygotowujemy karmel: w rondelku, umieszczamy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy
KulinarneImpresje.plPrzepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto. Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć
Smakołyki AsiOrzechowe kulki mocy to energetyczna przekąska, którą przygotujecie bez pieczenia, a do tego bez mąki, jajek, nabiału i cukru . Brzmi zdrowo i pysznie? Na pewno, zwłaszcza
Smakołyki Bereniki23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami(...)kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie). Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć
Cynamonowe szczęściehansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zapiekane naleśniki po meksykańsku 4 porcje czas przygotowania: 50 minut pieczenie: 25 minut Naleśniki: 1 i 1/2 szklanki maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka(...)sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ limonki 2 łyżki oliwy Rozpuścić masło w małym garnku. Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: p osiekać cebulę, obrać marchewkę i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć
Smaczny zeszytmogą się nie udać. Są pyszne i puszyste, wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania placuszków z jabłkami (składniki na około 20 placuszków): duże opakowanie kefiru (400g), 2 szklanki maki, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2-3 łyżeczki cukru, 3 średniej wielkości jabłka, olej do smażenia. Sposób przygotowania placuszków z jabłkami: Oddzielam białka od żółtek i ubijam(...)jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do momentu zrumienienia. Podaje posypane cukrem pudrem. Placuszki z jabłkami
Gotuj Się Kto Możeodstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką piec w 180c, grzanie(...)miękka margaryna, 2 łyżki cukru, mąki tyle aby powstała drobna kruszonka LUKIER: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier pyszna drożdżowa strucla z makiem, jest mała porcja, masę z dużej puszki dzielę na dwie części, jedną używam a drugą zamrażam w woreczku, po odmrożeniu jest dobra do wypieków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo podejdzie to kreci głową i powtarza nie :-) Placuszki polecam bardzo, bo są pyszne :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 300 g jogurtu greckiego 2 jajka 200 g maki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu/cukru 20 g wiórek kokosowych olej kokosowy do smażenia owoce 1. W misie blendera ubijamy jajka z ksylitolem/cukrem(...)sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy, żeby powstała gładka masa i dodajemy wiórki kokosowe, jeszcze raz miksujemy i gotowe. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki z obu stron powinny się nam ładnie zarumienić, Podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami, syropem klonowym lub dżemem :-) Smacznego
kruche babeczkimgnieniu oka (upiekłam je w sobotę rano), więc już dziś od rana znowu pichcę. Składniki na około 40 sztuk: 250 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych lub dowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka(...)banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a sok wyciśnij i dodaj do do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Powstałe ciasto jest gęste, ale lekko klejące, dlatego teraz umieść je w lodówce (nie w zamrażalniku!) na godzinkę. Schłodzone ciasto jest już idealnej konsystencji do formowania. Nabieraj porcję ciasta małą łyżeczką
greenscarfplacuszki. Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder(...)sypkimi składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami
I tu będę miała takie teskładniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę(...)serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree z dyni 4 jajka 200 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru wykonanie: Twaróg mielimy dwu krotnie, następnie łączymy z puree dyniowym i miksujemy. Dodajemy przyprawy, mąkę, cukier oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Gotową masę
Domowy Smak Jedzeniakokosowo*-kakaowy krem ze śliwkami, jogurtem cynamonowym i syropem cytrusowo-anyżowym ~ *z maki kokosowej Rok szkolny czas zacząć. Może gdybym nie była w swojej klasie traktowana tak jak jestem i ogólnie byłbym w innej sytuacji to nawet bym się cieszyła, bo w końcu przebywałabym wśród ludzi etc., no ale... Dałam radę poprzedni rok, dam i teraz. Chociaż śniadanie dobre zjadłam(...)Krem z mąki kokosowej nigdy nie zawodzi i świetnie smakuje w każdej wersji. P.S. Do wczorajszego wpisu dodałam przepis :) Ażeby osłodzić ten dzień zapraszam na czekoladowe ciasto oraz pierwszy filmik kulinarny! :) (kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsdzielimy na 17 równych części, z których formujemy kulki i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie w każdej z kulek robimy palcem dziurkę. Za radą Moniki kręciłam ciastem, tak jak w hula hop - dziura skutecznie się powiększa, zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. W dużym garnku musimy zagotować wodę, bajgle muszą się swobodnie gotować(...)gotujemy z każdej strony po minucie. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na czystą ściereczkę lub kratkę. Na tym etapie bajgle musimy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub/oraz makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 200 stopniach, do czasu kiedy nabiorą ładnego, złotego koloru. Studzimy na kratce. Smacznego
Plate of Joyniestety, niedawno go odkryłam i żałuję, że tak późno. Bułeczki są przepyszne. Miękkie w środku i po upieczeniu z chrupiącą skórką. Pycha! U nas w 3 wersjach, z sezamem, makiem i bez niczego. Wszystkie pyszne. Dzień po upieczeniu, nadal miękkie :) Polecam. 'nocne bułeczki' Składniki: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży(...)łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski, dodać sól, mleko, olej i zaczyn. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto (ok 5 minut hakiem). W razie konieczności dodać mąki lub oleju. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na całą noc (ciasto podwoi swoją objętość). Rano
CookYourselfsię podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak(...)również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze
vegetanie