następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200(...)PIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM 2 -3 RAZY Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia . Ostudzone posypać cukrem pudrem: )) można dać nadzienie z maku,miodu,rodzynkami ,co kto woli
w mojej kuchniBezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami na bazie mąki ryżowej Kolejne ciasteczka owsiane w moim wykonaniu, ale tym razem dla osób nietolerującym gluten, lub tych, którzy po prostu wolą lżej i zdrowiej :) Nie ma w nich grama mąki białej, cukru, jajek czy czekolady. Polecam je bardzo jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych batonów, czy kanapek. SKŁADNIKI(...)sztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej
Calzonella.comDzisiaj zapraszam na bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 100 g roztopionego masła 45 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g sera białego(...)łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę sylikonową
Sama słodycz i szczypta chilijest bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy Inka(...)kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia . Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić ,odcinać kawałki ciasta i układać
Wypieki ReneSzybkie babeczki na głód małego co nieco :) Składniki na 12 babeczek 2 jajka 2 szklanki nie pełne maki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody zapach waniliowy owoce lub kostki czekolady do nadzienia Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą(...)wlewamy po łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ). Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki są najlepsze pierwszego i drugiego dnia:) Smacznego
Gotowanie...to proste !Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego
greenscarfbazarku prosto z lasu. Już są!!! Więc dzielę się z Wami tym przepisem. Może ktoś z Was będzie miał ochotę. Naleśniczki w mojej wersji są całe z maki orkiszowej.U Nigeli są z mąki pszennej. Polałam je gęstym sosem z soku z jagód, do których dodałam skrobię, żeby można było pobawić się jak artysta i pomalować coś na nich(...)ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki
AZgotuj!również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany 18% 50g roztopionego masła 50g cukru 50g suchego maku 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być(...)oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką) - do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy - na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie - formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką - do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości
Smakołyki Berenikiszklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C ( może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple(...)godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp
Proste Potrawygenialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy) -40g płatków owsianych -35g siemienia lnianego -30g drożdży -łyżeczka soli morskiej Dodatkowo(...)ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować
Smaczne ZdroweBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt
Gosia gotujetacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło i tak do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Całość wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. po tym czasie wyjmujemy placki, wykładamy na oprószonej mąką stolnicy i wałkujemy na grubość około 1 cm, składamy na pół(...)dzielimy na 10 trójkątów (8 cm w podstawie i 20 cm długość), otrzymujemy więc 20 trójkątów. Podstawę nacinamy na głębokość 1 cm. NADZIENIE: 1 puszka masy z białego maku (400g) 2 białka 2 łyżki cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy, dodajemy 2-3 łyżki masy i znów dokładnie miksujemy. Odkładamy
Rozpustne gotowaniepasowały bardzo - długo wybierali swoje ulubione, mniej, lub bardziej łaciate... Przepis z ksiażki '1mix, 100 muffins' . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = cup = 250ml 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki drobnego cukru 2 duże jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki niesłodzonego kakao Rozgrzej(...)osobnej misce, lub dzbanku, roztrzep widelcem jajka razem z mlekiem, olejem i ektraktem. Wlej mieszankę mokrych składników do mieszanki suchych. Wymieszaj szybko i delikatnie - nie za długo. Wyjmij połowę ciasta do osobnej miski. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj. Używajac łyżeczki nakładaj kolejne warstwy waniliowego i czekoladowego ciasta do papilotek. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa złotawe
Lejdi of the houseBabeczki z makiem są idealne na nadchodzące święta. Takie małe babeczki z makiem urzekają wyglądem i smakiem. Można je przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu staną się kruche i wilgotne. SKŁADNIKI : 550 g mąki (4 szklanki mąki tortowej ) 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku(...)PRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Z pozostałych składników plus wyrośnięty zaczyn wyrobić gładkie ,lśniące ciasto . Mąkę dosypywać partiami ,aż masa nie będzie się kleić ,ale nie za dużo ,ma być lużna .Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę . Po tym czasie dzielimy je na 3 części ,rozwałkowujemy je na kształt koła ,niezbyt cienko ,bo to rogale śniadaniowe .Każde koło dzielimy na 4 części(...)rogalików i odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem .Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 15,20 minut .Można je posypać makiem ,ja niestety zapomniałam
Ladylaura.