ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:462/571)

Klasyczne pszenne bułki 140

Ostatnio bardzo często robię różnego rodzaju wypieki w domu. Tym razem postanowiłem przygotować klasyczne pszenne bułki. Przygotowałem znacznie więcej, bo tak przygotowane pieczywo można mrozić i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki. 194

tego przepisu są miękkie i puszyste. Nadziałam je marmoladą przed smażeniem, ale jeśli wolicie, możecie to zrobić po usmażeniu, używając rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Składniki: 1 kg maki 100 g. drożdży 500 ml. ciepłego mleka 3 łyżki cukru + 2 łyżeczki 10 żółtek 100 g. masła 1 łyżka spirytusu lub wódki Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia. Wykonanie: Drożdże(...)ubić z cukrem i dodać do mąki. Następnie wlać wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wymieszać mikserem z hakami, dodać spirytus, a na koniec roztopione masło. Dobrze wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką, delikatnie rozwałkować lub rozpłaszczyć rękoma. Szklanką wykrawać krążki. Na jeden krążek wyłożyć łyżeczkę marmolady, przykryć drugim krążkiem

Agusiowe smakołyki
TORT- CZEKOLADOWY BISZKOPT Z KREMEM ŚMIETANOWYM I MALINAMI 193

biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam  maki pszennej tortowej typ 450  od  Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki tortowej * 1/3 szklanki kakao Dodatkowo: * 750 ml śmietany kremówki(...)pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut. Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy

Zrób to smacznie
Babka z marcepanem i polewą krówkową. 147

PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek  http://papilart.pl/ .  Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru 2 kopiaste szklanki maki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1/2 puszki masy krówkowej wiórki kokosowe do obsypania babki kolorowe dekoracje dostępne(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki

Sama słodycz i szczypta chili
Bajgle z parmezanem 156

równej wielkości kawałków formując je w kulki. Przy pomocy uchwytu od drewnianej łyżki przeborować przez środek dziurkę i wykonać kilka obrotów, by powiększyć otwór. Uformowane krążki z ciasta ułożyć na blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić 15-20 minut do napuszenia włączyć piekarnik i nastawić na 220`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia w międzyczasie w szerokim rondlu zagotować(...)SMACZNEGO ! Uwagi: zamiast parmrzanu bajgle można posypać makiem lub sezamem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny z porzeczkami i nalewką wiśniową 177

wczorajszym maratonie w pracy, dziś czeka mnie maraton przedwyjazdowy, pakowanie, zakupy pieczenie tortu dla Mamy i ciast na wyjazd, a to wszystko do godziny 18. Nie wiem czy się wyrobię, wszystko okaże się w swoim czasie. Wiem jedno, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Oczywiście jeżeli lubicie Muffiny. Dziś prezentuje Wam babeczki z alkoholem i owocami, yumm! Zapraszam(...)okazji życzę udanego urlopu." Składniki: 2 jajka szklanka mleka ½ szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka nalewki wiśniowo-śliwkowej 2 czubate łyżki mąki  kukurydzianej 250 g maki pszennej 160 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka czerwonych porzeczek Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Pierniczki mocno korzenne 428

Spicy gingerbread Składniki. 45 dag maki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miodu 15 dag masła 15 dag cukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki anyżu 1/2 laski wanilii 1/4 łyżeczki(...)rondelku stopić masło, miód, cukier ,dodać wszystkie zmielone przyprawy i odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, dodać zmieloną kawę naturalną. Dodać miód z przyprawami i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto partiami wałkować raczej cienko i wykrawać ciasteczka, ja akurat gwiazdki. Piec w temp.180 stop. około 10 minut. Ozdabiamy jak nam wyobraźnia nakaże .Ja masę marcepanową zagniotłem z kakao

Kulinarny karnet Christophera
Na szybka poprawe humoru :) 158

moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;) Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa. Muffinki z orzechami i jablkiem skladnki suche: 2 szklanki maki (dalam pszenna razowa) 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 150g brazowego cukru 50g posiekanych orzechow wloskich 2 male jablka skladniki mokre: 120g stopionego masla 2 jajka 1 szklanka(...)mleko i jajka. Skladniki mokre wlewamy do miski ze sluchymi i mieszamy. Foremke do muffinek wykladamy papilotkami lub jesli ktos nie posiada papilotek wystarczy ja natluscic maslem. Papilotki napelniamy ciastem do 2/3 wysokosci. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, a nastepnie wyciagamy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Polecam

Przysmaki Karolki
Muffinki truskawkowe... 142

dwie deserowe porcje dla dzieci...         Zainspirowane przepisem z bloga Izy . Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub maka + dodatkowo 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu straciatella (z płatkami czekolady) 1/2 szklanki oleju około 1 szklanki pokrojonych(...)proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto.  Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Zakwas do pieczenia chleba 146

wspaniałym chlebem. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego: mąka żytnia typ 2000 lub 720, letnia przegotowana woda. Sposób przygotowania zakwasu: Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura(...)godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. Przepis na chleb na zakwasie znajdziecie tutaj . Po wyrobieniu ciasta chlebowego, jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody, mieszam i odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Scones jabłkowe, leciutko cynamonowe... 189

poważnie zastanawiałam się, czy nie ukryć reszty przed dzieckami... Tylko resztka malutka matczynej uczciwości uratowała mnie przed przestępstwem... :) Przepis z BBC Good Food . Składniki: (na 8 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raisinig)  + odrobina do podsypywania 50g masła 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę 125ml(...)tarta. Wmieszaj cukier i cynamon, a na końcu jabłka. Włóż blaszkę do pieczenia do gor ącego piekarnika i przygotuj odpowiedni kawałek pergaminu do pieczenia. Wlej mleko i szybko zamieszaj ciasto. Zagnieć 2-3 razy, aż będzie gładsze i wyłóż na blat posypany m ą k ą . Rozklep delikatnie tak, by powstało koło o średnicy około 15cm i grubości około

Lejdi of the house
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 208

zapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest lekka i delikatna, a z truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze

Obiad gotowy
Makowa panienka 348

masła Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ° . Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części. Masa: Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami(...)zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :) Ciasto składamy: biszkopt 2/3 masy biszkopt 1/3 masy uprażone wiórki kokosowe  SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Drożdżówka z masą makową 166

makowce...więc upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam  z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około(...)łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane

Moje domowe kucharzenie