ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:470/571)

Tort makowy z masą serową 179

Święta, święta i po świętach. Nie udało mi się wrzucić przed nimi wszystkich przepisów na potrawy, bo zwyczajnie niektóre, jak ten tort, robiłam w Wielką sobotę

Gosia gotuje
Muffiny z tartymi warzywami i złotymi rodzynkami... 116

Składniki: (na 12 sztuk) 125g cukinii 125g marchewki 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki złotych rodzynek 2 duże jajka 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka) 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż(...)nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotknięciu. Zostaw do przestudzenia przez 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę

Lejdi of the house
Masa orzechowa do... rogalików, bułeczek... 213

Chciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...?  W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia,  opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów(...)jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów... Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pierożki z serem,ziemniakami i jajkiem. 203

powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja(...)łyżki masła 1 duża cebula Wykonanie :     Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i robimy w środku dołek, następnie dodajemy jajko, masło i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie więcej mąki jeśli wyjdzie za gęste dodajcie wody, wszystko zależy jakiej mąki użyjecie. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby odpoczęło na kilka minut. Następnie podsypujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Małe szarlotki w formie muffinek 166

your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem Przygotowanie Wszystkie składniki powinny(...)cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało

Słodkie okruszki
Małe szarlotki (muffinki) 218

plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny(...)cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało

Słodkie okruszki
Cebulak 178

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do nich mleko z masłem. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, zostawiamy sobie łyżeczkę do posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki

Gotuj z Rumcajsem
Bułki na miodzie 148

bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 czubata łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 2 jajka  mleko 1/2 łyżeczki soli sezam, np. czarny(...)koniec dodać roztopione masło,  miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą.   Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić

Ugotować
BABKA PARZONA WANILIOWA 417

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz rozpływa

Ostra na Słodko
Pikantny chleb dyniowy 187

Dzięki pieczeniu w parze wodnej skórka robi się chrupiąca. Niekonwencjonalne połączenie słodkiej dyni z pikantnymi przyprawami to istna orgia dla kubków smakowych! Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej   150g mąki pszennej pełnoziarnistej   2 łyżeczki suchych drożdży (7g)   200 ml ciepłej wody   3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany   1 łyżka oliwy(...)surowej dyni zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie odcisnąć ewentualny sok. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę. Na końcu dołożyć startą dynię, wgniatając ją do środka. Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może

Grunt to przepis!
Rolada ziemniaczana 177

się uczy więc zobaczcie co wyszło....cóż wniosek po przygotowaniu jest taki: w przyszłości jak i rada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  sól i pieprz koperek Wykonanie: Ostudzone(...)doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia. Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm.  Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy. Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy

NaKońcuJęzyka
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i dżemem 149

Proste do wykonania omleciki biszkoptowe można nadziewać różnymi kremami lub po prostu bitą śmietaną i dżemem. Na 12 sztuk 3 jajka 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 łyżki cukru pudru  do oprószenia ulubiony dżem 300 ml. śmietanki kremówki(...)mąki z proszkiem do pieczenia, zmniejszyć obroty i miksować tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto za pomocą łyżki i formujemy owalne placki o średnicy ok. 8 cm  zostawiając spore odstępy. Biszkopciki urosną. (można wcześniej obrysować kubek lub szklankę.) Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Andzia Pichci
Rogaliki maślane z marmoladą 198

ręcznie krótko wyrabiamy, następnie dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na kształt koła średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszą część nakładamy marmoladę, ciasto zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rogaliki nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy(...)drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka Oponki – kuchnia podkarpacka 210

margaryną. Dodajemy żółtka, śmietanę z drożdżami i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasta jest sporo, więc oddzielamy część na pierwszą partię ciastek, a resztę wkładamy do lodówki, żeby nie rosło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm . Foremką wycinamy ciastka, a w każdym z nich wycinamy w środku dziurkę. Ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z orzechami (użyłam grubego(...)regionalne ciastka: Amoniaczki z boru Amoniaczki z Krzemienicy Amoniaczki z masą serową Ciasteczka kruche z wody   Ciastka jeżyki Ciastka kasztanki Ciastka orzechowe z Kołaczyc Ciastka półkruche z makiem Ciasteczka z marmoladą Kokietki Łódeczki rabarbarowe Rudnickie kruche babeczki z orzechami Rożki smalcówki z różą Rożki z Komborni

Trzeci talerz
BUŁKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE PSZENNEJ 227

Pyszne, mleczne bułeczki. Z dodatkiem maku, idealnie smakują przy porannej kawie czy herbacie;) Jestem wielką fanką pieczenia bułeczek, dlatego niedługo możecie spodziewać się czegoś "ode mnie"!  Bądźcie czujni!:)) Z przepisu znalezionego tutaj wychodzi ok. 10 bułeczek. Składniki: -3 szklanki mąki pszennej tortowej -30g świeżych drożdży -2 żółtka -3 łyżki cukru trzcinowego -1/3 (8 dag) masła -szklanka mleka(...)łyżeczki cukru trzcinowego, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, resztę cukru trzcinowego, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki

Smaczne Zdrowe
tort serduszko dla babci i dziadka 110

Do złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na

Domowy Smak Jedzenia
Babka herbaciana 166

Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając

Pyry na Gaz
Tort Czekoladowy 346

              Tort mojego autorstwa, przygotowany na wyjątkową okazję, imprezę imieninową mojego męża. Wygląd tortu

Pan i Pani Smith w kuchni
Omlet bez żółtek - dieta wątrobowa 477

Późne niedzielne śniadanie? Chęć zjedzenia czegoś na słodko? Nic prostszego! Mimo, że dzisiejszy omlet jest smażony to jest to bardzo lekka wersja  omletu cesarskiego , odpowiednia

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe paluchy z serem 122

nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową. Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm. Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia(...)bułeczki: Rogaliki Maślane Z Marmoladą Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal) Idealne Jagodzianki Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Artykuł Drożdżowe paluchy z serem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
CHAŁKA NA KEFIRZE 161

ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części. Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu(...)jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
CHAŁKA NA KEFIRZE 165

ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, dzielimy ciasta na 4 równe części. Każdą część dzielimy ponownie na 4 części - w sumie powinniśmy mieć 16 części. Każdą część rolujemy na wałeczek. Bierzemy 4 wałeczki i zaplatamy jak na zdjęciu(...)jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy na kratce. Rada: Po posmarowaniu chałek rozmąconym jajkiem, możemy je również posypać wedle gustu - sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką

Kuchnia MagdaLeny
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 234

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zakwas żytni - starter 144

mąki pszennej jest niezwykle trudne, często więc łączy się go z żytnim. Poniższą metodą produkujemy zakwas czyli starter, z niego przed pieczeniem chleba będziemy tworzyć zakwas właściwy, a następnie ciasto. Zakwas można przechowywać w lodówce latami, należy go jednak dokarmiać - wyjmujemy zakwas z lodówki na ok 2 h żeby się ogrzał, dodajemy (2 łyżki mąki żytniej + 2 łyżki wody(...)pleśni, zmienić koloru na różowy bądź zielony, okrutnie śmierdzieć.  Składniki Czas przygotowania: 4 dni 400 g mąki żytniej typ 2000 320 ml wody Przygotowanie: 1. Mieszamy 100 g maki żytniej i 100 ml letniej wody. przekładamy do słoika, przykrywamy gazą lub ściereczką i ustawiamy w ciepłymi miejscu, nasłoneczniony parapet, w pobliżu źródła ciepła itp. odstawiamy na 24 godziny

Słodki Kompromis
ROLADA MALINOWA 125

naszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową.  Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru miseczka malin 100 g czekolady mlecznej(...)mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką  Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.  Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną

Kuchnia w opałach
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 131

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy - 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa(...)mąki białej i dobrze mieszamy. Przykrywamy i po ok. 20 minutach nasz zaczyn powinien się podnieść. Jest to nasza gwarancja, że drożdże pracują. Teraz dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie odchodzić od miski, odstawiamy na 10 min., po czym ponownie zagniatamy ok.5-10 min.  Przekładamy do miski naoliwionej delikatnie olejem i pozostawiamy na 1 godz. pod przykryciem

Pasje Jolki