ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:469/571)

SEZAMEK Z KREMEM 105

100g margaryny 1 łyżki oleju 0,5 szklanki mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli Kruszonka kokosowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 80 g margaryny Masa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 l mleka 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 olejek(...)wymieszać za pomocą robota. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Na koniec dodać porcjami mleko - wymieszać robotem. Ciasto wychodzi lekko gęste. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki  smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe ciasto sezamowe, wyrównujemy wierzch

Ciastka - domowe słodkości
Khodor ma 11 lat! I torcik marchewkowo-bananowy... 174

Przepis z bloga  Raspberries and cream . Składniki: (u mnie - foremka silikonowa w kształcie serca, 22cm w najszerszym miejscu) 250g (2 szklanki) maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 100g jasnegobrazowego, miałkiego cukru 100g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 duże jajka 200g (1 szklanka) oleju(...)sporej misce mąkę, cukier i cynamon. Wlej jajka i olej i lekko wymieszaj. Na koniec dodaj banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie wymieszaj.  Przelej ciasto do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz około 50 minut, sprawdzając patyczkiem. Jeśli wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać dobrze jest przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. ( Zależy od tego, jakiej foreki/tortownicy użyjemy

Lejdi of the house
Chleb kukurydziany z suszonymi pomidorami 131

upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas popełniłam. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy. SKŁADNIKI: 20 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ziemniaczanej 25 dag zmielonego siemienia złocistego 350 ml wrzątku 5 plastrów suszonego pomidora 2 łyżki oliwy z pomidorów 35 g świeżych drożdży 100 ml wody duża szczypta cukru łyżeczka różowej(...)Obie mąki wymieszać z solą, dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach. W trakcie dodać najpierw wyrośnięty zaczyn, a następnie pokrojone pomidory i oliwę. Wyrabiać kilka minut. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić ją do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 40 stopni z termo obiegiem na około 30 minut. Kiedy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę 200 stopni z termo

Kuchenne zapiski Edyty
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 137

racuchów na maślance wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 szklanka maślanki 1 małe jajko roztrzepane 2 łyżki cukru pudru 1,5 szklanki (około 250 g)  maki pszennej (typ 450 lub 500 lub 550) pół łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2-3 Jabłka Grójeckie olej do głębokiego smażenia lub patelnia do racuchów cukier puder(...)mieszam z sodą oczyszczoną i przesiewam przez sitko do dużej miski. Dodaję maślankę, jajko, sól, cukier waniliowy i cukier puder i mieszam rózgą, aż składniki się połączą i w cieście na racuchy nie będzie grudek mąki. Po wymieszaniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka myję, usuwam gniazda nasienne i obieram ze skórki. Jabłka kroję na małe kawałki, dodaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pawlowa jagodowa 167

Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole

wesoła kuchnia
Świąteczny piernik 2 200

Składniki: 2,5 szklanki mąki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka sody, 4 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 szklanki

Aga w kuchni
Drożdżówki z makiem 154

się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży  10 dkg  cukru(...)zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać też resztę letniego mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć

Moje domowe kucharzenie
Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe 259

kakao) 100 g mlecznej czekolady 100 g cukru trzcinowego muscovado 85 g masła 100 g masła orzechowego z orzeszkami 1 jajko 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g ciemnej czekolady i 100 g mlecznej siekamy na średnie kawałki, ale nie mieszamy(...)kratkę kuchenną. Jeśli od razu będziecie je przenosić mogą Wam się rozkruszyć. Po wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. * źródło z małymi zmianami ze strony bbcgoodfood.com The post Amerykańskie Ciastka Czekoladowo Orzechowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
Tort makowy z masą serową 179

Święta, święta i po świętach. Nie udało mi się wrzucić przed nimi wszystkich przepisów na potrawy, bo zwyczajnie niektóre, jak ten tort, robiłam w Wielką sobotę

Gosia gotuje
Muffiny z tartymi warzywami i złotymi rodzynkami... 116

Składniki: (na 12 sztuk) 125g cukinii 125g marchewki 2 szklanki maki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki złotych rodzynek 2 duże jajka 1 szklanka maślanki (lub 3/4 szklanki jogurtu naturalnego i 1/4 szklanki mleka) 6 łyżek oleju Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Zetrzyj cukinię, odciskajac nadmiar płynu, i włóż(...)nastepnie wymieszaj z olejem i maślanka. Zrób wgłębienie w mieszance suchych składników i wlej mieszankę mokrych. Dodaj starte warzywa i całość szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będa ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotknięciu. Zostaw do przestudzenia przez 5 minut, a następnie wyjmij na kratkę

Lejdi of the house
Masa orzechowa do... rogalików, bułeczek... 213

Chciałam zrobić rogaliki, do których potrzebowałam nadzienie. Nie wiedziałam jakie wybrać. Może z różą.... może z makiem...?  W końcu pomyślałam, że zrobię z nadzieniem orzechowym. Nie miałam gotowej masy, więc musiałam ją zrobić. Dlatego pomyślałam, że przy okazji zrobię zdjęcia,  opiszę i będzie post o tym jak zrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów(...)jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki i wymieszałam. I to wszystko. To jest najłatwiejsza w wykonaniu masa do deserów. Przyda się do ciastek, bułeczek, tortów... Polecam, bo jest smaczna i zawsze się udaje. Uda się każdemu. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pierożki z serem,ziemniakami i jajkiem. 203

powiedzieć że tradycyjne ale z dodatkiem jajek, są przepyszne, kiedy byłam mała moja babcia często takie robiła z ziemniakami i jajkiem, ja dodałam jeszcze ser. Do pierogów użyłam maki pszennej Młynów Stoisław. Wzystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową  http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja(...)łyżki masła 1 duża cebula Wykonanie :     Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą i robimy w środku dołek, następnie dodajemy jajko, masło i wodę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie więcej mąki jeśli wyjdzie za gęste dodajcie wody, wszystko zależy jakiej mąki użyjecie. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby odpoczęło na kilka minut. Następnie podsypujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Małe szarlotki w formie muffinek 166

your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem Przygotowanie Wszystkie składniki powinny(...)cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało

Słodkie okruszki
Małe szarlotki (muffinki) 219

plecami było słychać "Mamo, daj ciasko mniam" ;) Składniki: (na 12 sztuk) 200 g kremowego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka 4 łyżki masła/margaryny 1 jajko klasy L 2 szklanki maki 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 3/4 szklanki cukru pudru szczypta sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek musu jabłkowego z cynamonem ze Sklepiku ze Smakiem Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny(...)cukier puder. Następnie suche składniki przesypujemy powoli do mokrych i mieszamy całość łyżką do połączenia. Masa będzie dość gęsta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na dno każdej foremki. Następnie nakładamy po łyżeczce musu jabłkowego. Na koniec nakładamy po około 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało

Słodkie okruszki
Cebulak 178

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże mieszamy z mąką i solą. Dodajemy do nich mleko z masłem. Dodajemy roztrzepane widelcem jajko, zostawiamy sobie łyżeczkę do posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki

Gotuj z Rumcajsem