Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej jest niezwykle trudne, często więc łączy się go z żytnim. Poniższą metodą produkujemy zakwas czyli starter, z niego przed pieczeniem chleba będziemy tworzyć zakwas właściwy, a następnie ciasto. Zakwas można przechowywać w lodówce latami, należy go jednak dokarmiać - wyjmujemy zakwas z lodówki na ok 2 h żeby się ogrzał, dodajemy (2 łyżki mąki żytniej + 2 łyżki wody(...)pleśni, zmienić koloru na różowy bądź zielony, okrutnie śmierdzieć. Składniki Czas przygotowania: 4 dni 400 g mąki żytniej typ 2000 320 ml wody Przygotowanie: 1. Mieszamy 100 g maki żytniej i 100 ml letniej wody. przekładamy do słoika, przykrywamy gazą lub ściereczką i ustawiamy w ciepłymi miejscu, nasłoneczniony parapet, w pobliżu źródła ciepła itp. odstawiamy na 24 godziny
Słodki Kompromisnaszej imprezy. Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową. Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ? SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem 400 ml. śmietanki 30 % śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru miseczka malin 100 g czekolady mlecznej(...)mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut. Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną
Kuchnia w opałachJest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to też nic nie szkodzi. Jest to moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy - 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa(...)mąki białej i dobrze mieszamy. Przykrywamy i po ok. 20 minutach nasz zaczyn powinien się podnieść. Jest to nasza gwarancja, że drożdże pracują. Teraz dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy już będzie odchodzić od miski, odstawiamy na 10 min., po czym ponownie zagniatamy ok.5-10 min. Przekładamy do miski naoliwionej delikatnie olejem i pozostawiamy na 1 godz. pod przykryciem
Pasje Jolkisnów pełne snów, tak chodzę i nucę słowa piosenki, a moje jabłuszka pyrkoczą w garnuszku.Dziś zapraszam na pyszne rogaliki z nadzieniem jabłuszko z cynamonem. Składniki : 500 g maki pszennej typ 500 2 jaja L 1 szklanka mleka 150 g masła 100 g ksylitolu 30 g drożdży świeżych Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g ksylitol Dodatkowo(...)ściereczką na 15 minut. Krok 2 Po 15 minutach zdejmuje ściereczkę i wbijam jaja wlewam rozpuszczone letnie masło,wsypuje ksylitol mieszam składniki jakieś z 15 minut. Krok 3 Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.Po tym czasie ciasto odgazowuje , dziele je na 2 części. Wałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam
Różowa kuchniasmażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy niepotrzebnie nie wchłoną. Ja od razu smażę wszystkie placki, z całego ciasta. Każdą partię usmażonych odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i chowam je na kratkę do piekarnika nastawionego na 120⁰C z termoobiegiem, żeby nie wystygły i nie zrobiły się(...)ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka M 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 czubate łyżki maki pszennej plaska łyżeczka soli płaska łyżeczka vegety /jeśli nie używacie – dodatkowe ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchentego kruszonka..i szklanka mleka.. Dla niektórych nawet smak dzieciństwa. Lekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier - pół szklanki cukru(...)jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła
Garnkowe fanaberieJeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru, 15 dkg margaryny, 4
Anioły w kuchniobyło się bez porażek, ale najważniejsze nie poddawać się!!! Upiekłam pyszne ciasta robiłam makaron i naprawdę jest to łatwe, wystarczy parę zasad, których warto się trzymać a chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie(...)odwar z siemiona lnianego - musi zawsze mieć konsystencje gęstej śmietany -podczas wyrastania przykrywamy zawsze folią, chleb wtedy nie wysycha lepiej wyrasta A teraz zapraszam na przepis :) Składniki: 100 g maki ziemniaczanej 150 gram maki gryczanej 50 g maki amarantusowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 15 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku
Delicious Titbitsblat, dzielimy na połowę, a każdą połowę na 5 równych części. Nie trzeba ciasta podsypywać przy formowaniu mąką, jest tłuste i miękkie, nie przykleja się do stolnicy. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną krawędź na drugą. Odwracamy kulkę łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie(...)keksówkę, napełniamy ją do połowy wodą i wstawiamy ją do piekarnika – wytworzy parę wodną podczas pieczenia. Podrośnięte bułki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy z wierzchu równomiernie makiem lub sezamem. Bułki wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego, zaparowanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Pyszne są i same
Karo in the Kitchenaprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z książek, które podostawałam na wszelakie możliwe okazje.... Przecież to dwa tygodnie wolnych poranków, idealnych na leniwe i smaczne śniadania! I co? I będąc w Austrii, kompletnie się rozleniwiłam, przyzwyczaiłam do gotowych potraw serwowanych w cudownych knajpkach(...)dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka z makiem: - 3/4 szklanki płatków jaglanych - dojrzały banan - małe jabłko - łyżka cynamonu - czubata łyżeczka zmielonego maku - czubata łyżeczka siemienia lnianego - 50ml mleka kokosowego - łyżka kremu ciasteczkowego - białko jaja Wykonanie: 1. Usunąć
Pland based filleSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
Latosiowydomupieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą
W kuchni Katiemała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego(...)polecenia. Mam nadzieję, że karta win będzie ulegała rozszerzeniu. Winiarstwo ukraińskie jeszcze nie zapewnia tak doskonałych doznań smakowych jak kuchnia KANAPY. Degustowałem na zaproszenie Moniki Kuci , Siała Baba Mak
królestwo garów