ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:471/571)

Muffinki truskawkowe... 123

dwie deserowe porcje dla dzieci...         Zainspirowane przepisem z bloga Izy . Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), lub maka + dodatkowo 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu straciatella (z płatkami czekolady) 1/2 szklanki oleju około 1 szklanki pokrojonych(...)proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto.  Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być ładnie wyrośnięte, złotawe i sprężyste przy dotyku. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Zakwas do pieczenia chleba 128

wspaniałym chlebem. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego: mąka żytnia typ 2000 lub 720, letnia przegotowana woda. Sposób przygotowania zakwasu: Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura(...)godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba. Przepis na chleb na zakwasie znajdziecie tutaj . Po wyrobieniu ciasta chlebowego, jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody, mieszam i odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Scones jabłkowe, leciutko cynamonowe... 174

poważnie zastanawiałam się, czy nie ukryć reszty przed dzieckami... Tylko resztka malutka matczynej uczciwości uratowała mnie przed przestępstwem... :) Przepis z BBC Good Food . Składniki: (na 8 sztuk) 225g maki z proszkiem do pieczenia (self-raisinig)  + odrobina do podsypywania 50g masła 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki cynamonu 1 średnie jabłko, obrane, oczyszczone i pokrojone w kosteczkę 125ml(...)tarta. Wmieszaj cukier i cynamon, a na końcu jabłka. Włóż blaszkę do pieczenia do gor ącego piekarnika i przygotuj odpowiedni kawałek pergaminu do pieczenia. Wlej mleko i szybko zamieszaj ciasto. Zagnieć 2-3 razy, aż będzie gładsze i wyłóż na blat posypany m ą k ą . Rozklep delikatnie tak, by powstało koło o średnicy około 15cm i grubości około

Lejdi of the house
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 190

zapas... Biszkoptowa tarta z serowym kremem smakuje jak marzenie - jest lekka i delikatna, a z truskawkami wręcz rozpływa się w buzi:) Składniki: biszkopt: 2 jajka 2 lekko kopiaste łyżki maki 2 łyżki cukru (dałam Polski Cukier*) kilka kropli olejku cytrynowego masło + bułka tarta do formy krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 200ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, ubijać do uzyskania jednolitej kremowej masy. Wsypać mąkę i dodać olejek, wymieszać delikatnie łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze

Obiad gotowy
Makowa panienka 330

masła Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy cukier się nam rozpuści dodajemy 4 żółtka. Pozostałe składniki ( wiórki kokosowe, migdały i mak) mieszamy do połączenia się składników szpatułką. Biszkopt pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 ° . Po ostudzeniu kroimy go na dwie równe części. Masa: Nastawiamy 300 ml mleka z cukrami(...)zagotowania i odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :) Ciasto składamy: biszkopt 2/3 masy biszkopt 1/3 masy uprażone wiórki kokosowe  SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Drożdżówka z masą makową 137

makowce...więc upiekłam, ale ciut inaczej , a mianowicie chałeczki pieczone w keksówkach..jedną chałeczkę zrobiłam  z makiem, a druga była mieszana, bo jeden wałeczek chałki był z makiem,drugi z wiśniami a trzeci z malinami...oj pychota...na zdjęciu może tego nie widać, ale smacznie było.A na święta ma znów być ..i to obowiązkowo.. około(...)łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn ,żółtka, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopioną i wystudzoną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane

Moje domowe kucharzenie
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 134

surowych ogonów krewetek, 50 g szynki serrano, 4 łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać(...)Wypełnić kwiaty cukinii farszem, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Smażyć około 5-6 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Krewetki, szynka serrano, ocet winny z rieslinga z oferty Złoto Hiszpanii

królestwo garów
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 144

kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących  przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe." Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej skórka z jednej cytryny szczypta soli 4 żółtka 200 g masła 125 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, wsypujemy sól i ścieramy skórkę(...)niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami). Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy

Słodkie Przyjemności
Malinowo-czereśniowe muffiny z kruszonką 145

Wierzch przyozdabia kruszonka, dzięki czemu babeczki stają się jeszcze smaczniejsze. Wypróbujcie koniecznie te malinowo czereśniowe muffiny ze słodką kruszonką! Psst.. Idealnie nadają się na grilla :) Składniki : 210 g maki 125 g cukru 3 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka szklanka malin pół szklanki wydrylowanych czereśni Kruszonka 50 g cukru(...)ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy do wcześniej wymieszanej masy. Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do połowy wysokości. Następnie dodajemy kilka świeżych malin i zalewamy łyżką ciasta na które ponowie układamy kilka sztuk świeżych owoców - tym razem czereśni.  Przygotowujemy kruszonkę: Do niewielkiej miseczki wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 148

najlepiej. Składniki: 340 g obranych i pokrojonych na kawałki jabłek  świeżo wyciśnięty sok z cytryny  3 płaskie łyżki cukru  150 g borówek amerykańskich  170 g maki żytniej  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli  2 jajka  2 łyżki oleju plus porcja do smażenia  200 ml mleka  Sposób przyrządzenia:  Jabłka(...)Następnie należy przełożyć do miski razem z borówkami Mąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać

pieprzny smaczek
Amerykańskie misie-Pancakes z syropem klonowym 168

klonowym i podane z dowolnymi owocami   to propozycja na drugie śniadanie. Czy może być prościej? Chyba nie!    Pycha :)  Składniki dla 4 osób: 2,5 szklanki maki tortowej 2 duże jajka 1,5 szklanki mleka 3,2% 75 g masła 82% 3   płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru szczypta soli syrop klonowy(...)wymieszać rózgą kuchenną. Bezpośrednio do mieszanki   wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawać   polane syropem klonowym, płynnym

Wanilia i Kardamon
KETO BATONIKI KARMELOWO-ORZECHOWE (keto, LCHF, paleo, wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 210

Keto batoniki karmelowo-orzechowe to odpowiedź na popularne słodycze, które wołają do nas przy sklepowych kasach. Niestety ich skład i makro to połączenie cukru i niezdrowych

Ola la LCHF
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 159

się lśniąca i prawie biała. Nie przerywając ubijania pomalutku wlewałam olej. Do mąki przesiałam proszek do pieczenia. Mak połączyłam z tartymi   migdałami. Do utartej masy żółtkowej   wsypałam mak z migdałami. Dalej ucierałam mikserem. Następnie partiami wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam. Masa jest gęsta i trochę ciężko się miesza. Ale to nie szkodzi, bo przecież jeszcze będą(...)łyżki ubitych białek przełożyłam do masy i wymieszałam mikserem (na małych obrotach). Teraz już masa łatwiej się miesza. Do masy przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką.   Ciasto przelałam   do   tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw.   „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł

Kuchnia u Krysi
Ciasto jak 3 BIT 243

etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się "ciapać", a tu taka niespodzianka :) Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)puszka masy krówkowej kajmak  (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyłam

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy 893

czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… Tort czekoladowy Biszkopt czekoladowy: 7 jajek /żółtka i białka oddzielnie/ 1 szklanka cukru 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia(...)mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki lub syropu gruszki w syropie Mascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone

UgotujmyTo.pl
BURGERY Z CIECIERZYCĄ I GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT 121

mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej(...)BURGERY Z CIECIERZYCY: * ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl * ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl * jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek

Ostra na Słodko
Przepis na ciastka ze skwarkami 499

tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo popularne. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciastek będziemy potrzebowali: 300 g maki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g skwarek lekko zrumienionych (150 g skwarek wyjdzie z około 600 g słoniny) 100 g cukru pudru 3 płaskie łyżki śmietany(...)tłuszczu i wystudzone skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy. Przygotowanie ciasta: Na blat wysypuję mąkę, dodaję do niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki. Ciasto zagniatam przez chwilę

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 154

pola do popisu dla wyobraźni.  Prezentowałam je już na blogu w różnych konfiguracjach: Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe Drożdżowe ślimaczki chałwowe Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami Ale zawsze znajdzie się jeszcze nowy smak nadzienia, z jakim chciałabym w tych bułeczkach poeksperymentować. Tym razem postawiłam na okraszony domowym(...)blogu - link wkrótce... Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu

Grunt to przepis!
kremówka 161

dobre: w sam raz słodkie, ciasto delikatnie się listkuje, ale chyba bliżej mu do kruchego niż francuskiego, krem jest zwarty, bardzo budyniowy. Ciastka ładnie się kroją, znakomicie prezentują. składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)godziny. Po schłodzeniu podzielić na dwie części, rozwałkować, upiec w natłuszczonej blaszce dwa jednakowe blaty. Jajka utrzeć z połową szklanki cukru, dodać szklankę mleka i obie maki, wymieszać. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu

6niebo
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 191

Smaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz marchewki(...)cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut. Figa z Makiem   - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą  (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake A delicious, not too sweet

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta makowo- pomarańczowa 149

Idealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu. Składniki: Na tartę o śr 28 cm Spód: 300g mąki 150g masła szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody 50 g cukru pudru 1 żółtko 850g gotowej masy makowej ok. 250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę(...)soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę

Kuchnia w czekoladzie
Keks z rumem 198

przepis na keks pochodzi z jednej z gazet. Piekę go po raz drugi bo jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie :-) Przepis na dużą keksówkę: 2 szklanki maki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia’ Szczypta soli 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 jajek 50 ml rumu 300g bakalii: suszone morele(...)dodać po jednym żółtku cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod koniec dodać bakalie z rumem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić

Na słodko lub wytrawnie
Hamantaschen 221

wolno śmiać się i naigrywać z wrogów.  Tradycyjnie w tym dniu Żydzi wysyłają do siebie paczki ze smakołykami, wśród których zawsze znajdują się Hamantaschen , trójkątne słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto(...)chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal nie wiem, jak wyglądają uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną

KUCHARNIA
Chleb nocny pszenno-żytni na zakwasie 306

Skladniki: 200 g(150g) zakwasu zytnieg(u mnie z maki zytniej pelnoziarnistej) 450 g (400 g) maki pszennej chlebowej (mieszam chlebowa pol na pol z pelnoziarnista) 150 g (100g) maki zytniej jasnej 2 plaskie lyzeczki soli(1 lyzeczka soli) 420 ml wody(370 g wody) 1/2-1 lyzeczki suchych drozdzy (nie dawalam) Skladniki z wieksza gramatura sa na duza foremke(...)przez dodatek drozdzy przerastal.Takze opuscilam ich dodatek.Gdy macie slaby zakwas,lub tylko odswiezony dodajcie lyzeczke suchych drozdzy. Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i przy uzyciu haka zagniesc ciasto do uzyskania jednolitej,gladkiej masy.Ciasto jest dosc geste,ale nie na tyle by uformowac z niego bochenek.Ten przepis nadaje sie tylko  do wypieku chleba foremkowego. Do wysmarowanej olejem i wysypanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek dyniowy, a właściwie chałka z dynią 170

Skladniki na 2 chlebki: 250 g miazszu dyniowego pokrojonego w kostke( uzylam dyni Hokkaido) 1 lyzeczka nasion anyzku skorka starta z 1 cytryny 2 lyzki plynnego miodu 500 g maki ( typ 550) + na podsypke 250-300 g cieplej wody 1 paczuszka suchych drozdzy Oetkera 1 plaska lyzeczka soli mleko do posmarowania 2 lyzki pestek dyni i slonecznika Wykonanie: Dynie ugotowac(...)wymieszac.Dodac tyle wody ,by otrzymac bardzo miekkie ciasto.Dodatek wody uzalezniony jest od konsystencji dyni.Dodalam tylko 250 g wody.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto wyrzucic na omaczony blat i podzielic na 2-e porcje.Uformowac jak chalke tzn.z 3-ch czesci splatajajac warkocz,lub zrobic zwinac rulon z 2 kawalkow. Uformowane chalki ulozyc na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki żytnie na drożdżch 114

lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki i nie wiem co mogłabym jeszcze rzec, może tyle, że daje im 5. Składniki: 2 szklanki maki żytniej typ 720 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750 szklanka mleka letniego (ew. można troszeczkę więcej dodać) 2 łyżki masła roztopionego jajko 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli szczypta(...)odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić

Moje pyszne gotowanie