ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:465/571)

Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 209

szparagami to koniecznie polecam! Jest to smaczne sezonowe danie, do tego pożywne i zdrowe Składniki na makaron tagiatelle (około 4 porcje): 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka maki pszennej 1 żółtko 1/3 szklanki gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka(...)łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość

Kierunekuchnia
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 153

względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie(...)sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 183

względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo-jabłkowym nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie(...)sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto to 3:2:1 . Jednak główny wpływ na konsystencję ciasta mają mąka i tłuszcz, cukru możemy dodać wg upodobań, a nawet go pominąć (tarta wytrawna). 2) Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana

Fitsweet.me
Jak zrobić idealne wegańskie bezglutenowe naleśniki 138

bardzo kocham „mąkę”, ale kiedy mam możliwość to unikam. ps. Te naleśniki sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Składniki na 8 sztuk: 300 g maki ryżowej 500 ml mleka sojowego 1 duży lub dwa małe banany 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego szczypta soli 3 łyżki oleju roślinnego olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Mąkę przesiej(...)Lubię cieniusieńkie naleśniki i „suche” jak je określa moja mama, czyli smażone praktycznie bez oleju. Mój patent, to usmażenie pierwszego naleśnika na łyżeczce oleju, a kolejne porcje ciasta wylewam na suchą patelnię, i dopiero gdy mam zamiar go przewrócić na drugą stronę to z brzegu patelni wlewam dosłownie 3 krople oleju, obracam patelnią aby tłuszcz otoczył cały brzeg

greenscarf
CIASTO Z PIERNIKAMI 141

Przepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy(...)min.w 170st.   Masa: ~~~~~~~~~~ 3 szkl.mleka 3/4 szkl.cukru 25 dag.miękkiej margaryny 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 szkl.mleka rozmieszać obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować.Masło utrzeć z ostudzonym budyniem dodając go po łyżce.   Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~ 6 dag .margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki cukru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Buły pszenne śniadaniowe z sezamem 116

Skład --4,5 szklanki maki pszennej 450 --1 szklanka mleka --0,5 szklanki wody -ciepłej --suszone drożdże 8 g --1 łyżeczka cukru --1/2 łyżeczki soli --2 łyżki masła --1 jajko --sezam do posypania Wykonanie Do podgrzanego , ciepłego mleka wsypujemy jedną całą i jeszcze pół szklanki mąki wsypujemy drożdże i cukier dobrze mieszamy i zostawiamy w ciepłym miejscu aż urośnie(...)zaczyn.Około 40 min.Do miski wsypujemy resztę mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn i sól oraz roztopione ciepłe masło i wodę.Wyrabiamy dokładnie i długo , aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.Ja użyłem zwykłego miksera z odpowiednimi końcówkami.I jeszcze popracowałem troszkę rękoma.Następnie przekładamy do sporej miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 30 min. Po tym czasie,wyrośnięte ciasto

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 158

Składniki: 60g masła 50g zmielonych migdałów,lub orzechów 20g maki 80g tartego parmezanu 1 limonka 3 białka jaj Na nadzienie: 2-3 plastry wędzonego łososia 1 limonka 2 łyżki parmezanu startego do posypania oliwka -może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć(...)mielone migdały, skórkę startą  z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem i rozprowadzic na nim gotowe ciasto .Piec  w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut,do zarumienienia.Studzic na kratce.Wystudzone ciasto pokroic na kawalki ,na których ukladamy kawałki łososia,polewamy oliwka i posypujemy parmezanem

w mojej kuchni
Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami 115

producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo : 1 rozmącone jajko(...)zrobić zaczyn aby drożdże ruszyły, natomiast jeżeli dodajemy suszonych należy pominąć tę czynność. Mąkę połączyć z ziemniakami a następnie dodać zaczyn, wodę, oliwę \i resztę składników. Zagnieść dokładnie jednolite ciasto i przełożyć do koszyka do wyrastania podsypanego mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrastania na ok. 1 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki (   u mnie duża keksówka

Na słodko lub wytrawnie
Mój pierwszy przepis na muffinki 156

dzień też są dobre,ale to już nie to! Jednak przepis warty do przetestowania!  Czarne, mocno czekoladowe i w środku kawałki białej czekolady ....mmmm! Składniki suche: 250 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady Składniki mokre: 250 ml mleka lub maślanki(...)dokładnie połączyć w drugiej misce. Mokre wlać do suchych, parę razy niedbale wymieszać szpatułką. Chodzi o to, aby się płyn połączył z masą suchą.  Teraz tajemnica udanych muffinek: Ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste, a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę, będą ciężkie i twarde. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości

Blondynka Gotuje
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 134

pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna, jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci. Składniki: 3 i 1/2 szklanki maki tortowej 80 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 100 g. masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: marmolada(...)minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części. Na brzegu

Agusiowe smakołyki
Szafranowe mini-rogaliki z serkiem 110

okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam  tutaj. 300 ml mleka  25 g drożdży  2 jaja 1 żółtko  szczypta szafranu  50 dkg maki  10 dkg cukru  50g masła  Nadzienie: 30 dkg białego sera 1 małe jajo 3 łyżki cukru ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy) 1 płaska łyżka budyniu(...)minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu. 2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii

Moje domowe kucharzenie
Pierniki - serca w rozmiarze XL 232

papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej  1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko(...)garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki w tym czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby

DefinicjaSmaku
Ciasteczka z marmoladą 146

takie domowe, proste przepisy, to koniecznie wypróbujcie ten :)  My będziemy do niego na pewno często wracać. A Wy, macie jakieś ulubione przepisy z dzieciństwa?" Składniki : 0,5 kg maki pszennej kostka margaryny 2 białka 1 żółtko 180 g cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki   proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% marmolada – u mnie truskawkowa Sposób(...)całe jajko i żółtko i dalej ucieramy do połączenia się wszystkich składników. Do masy maślanej dodajemy na przemian mąkę (połączoną z proszkiem do pieczenia),  ze śmietaną. Na koniec ciastka wyciskamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia - ja wycisnęłam ciastka za pomocą szprycy (duże oczka) pozostawiając po środku dziurkę, którą następnie wypełniłam marmoladą truskawkową ( również za pomocą szprycy

Słodkie Przyjemności
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 137

obiad placki ziemniaczane to tylko w tej wersji. Jedyna różnica ze zwykłymi plackami jest taka, że dodajemy posiekany odparowany szpinak. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły(...)ostudzić. Jeśli mamy całe liście posiekać. Odcisnąć sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem

Mama Gotuje
Śniadaniowe placki bananowe, zdrowe śniadanie na słodko bez dodatku cukru 110

pyszny początek dnia ;) Na blogu znajdziecie wiele innych pomysłów na słodkie, zdrowe posiłki śniadaniowe. Moje ulubione propozycje: Omlet bananowy z patelni Pyszne gofry bez cukru Placuszki owsiane z makiem i owocami Budyń jaglany Owsiane babeczki ŚNIADANIOWE PLACKI BANANOWE Czas przygotowania 20-30 minut Z podanych składników wyszło 5 placków 1 jajko Łyżka mąki kokosowej 2 łyżki płatków owsianych Łyżka(...)masy jajeczno-bananowej dodać mąki, skórkę cytrynową oraz odrobinę sody  Wymieszać i odstawić na 5 minut Po tym czasie dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Porcje ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej) i smażyć na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem  Ja podałam placki z serkiem wiejskim, wiśniami i bananem

HealthyCreations
Muffiny bananowe z nasionkami chia... 102

bloga April J.Harris . Składniki: (na 12 sztuk) szklanka = 250ml 1/2 szklanki bezsmakowego oleju, lub łagodnej oliwy 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 2/3 szklanki maki 1 hojna łyżka nasionek chia 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 bardzo dojrzałe banany, obrane i zgniecione na papkę Rozgrzej piekarnik do 180stC(...)osobnej, większej, misce wymieszaj makę, nasionka chia, cukier, proszek do pieczenia i sodę.  Wlej mokre składniki do suchych i szybko, delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto.  Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz przez 15-20 minut. Gotowe powinny być złotawe i sprężyste w dotyku.  Zostaw do ostudzenia na kratce - pyszne lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej

Lejdi of the house
Tarta z pigwą i budyniem dyniowym 163

Ciacho jest obłędne w smaku. Nawet jak ktoś nie lubi dyni nie odgadnie że jest ona w kremie. Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła(...)jajka 130 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Tarta spód: Do miski przekładam pokrojone masło zimne, żółtka, wodę, mąkę przesianą, cukier i zagniatam szybko rękoma ciasto. Ciasto wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Wałkuję na papierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami.  Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki

wesoła kuchnia
Delikatny sernik na zimno. 159

Dawno nie robiłam sernika na zimno, a w tym roku lato przyszło nieco wcześniej. Na upały takie zimne, delikatne ciasto jest niezastąpione. Na szczęście dziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało. W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić. Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ja zrobiłam go na biszkopcie(...)będzie szybciej i bez włączania piekarnika. Sernik zrobiłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej na czubku łyżki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 800 g. sera na sernik (użyłam Mój ulubiony z Wielunia) 500 ml. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru

Agusiowe smakołyki
WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH 149

cieszyć się pysznymi pankejkami.  WEGAŃSKIE PANKEJKI - GOTOWY MIX Z PŁATKÓW OWSIANYCH Składniki:  500g bardzo dobrze zmielonych płatków owsianych (można też użyć gotowej mąki owsianej lub zwykłej maki pszennej) 2,5 łyżki proszku do pieczenia 7,5 łyłżek nasion chia 8 łyżek cukru lub innej substancji słodzącej  Przygotowanie: Aby przygotować mix, połącz w misce wszystkie składniki. Przechowuj(...)sojowego (ja zazwyczaj używam waniliowego), dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek i odstaw na 10 minut. Po tym czasie nagrzej patelnie z odrobiną oleju. Na patelnie nakładaj porcje ciasta (zwykle na patelni mieszczę za jednym razem 3 lub 4 placki). Zaraz po wylaniu masy zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Smaż z obu stron, na złoto. Smacznego

wegujemy
rolada warstwowa drożdżowa 114

następny arkusz ciasta ,grubo masłem i cukrem i tak do końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200(...)PIECZENIA SMARUJEMY ROLADĘ POWSTAŁYM SYROPEM  2 -3 RAZY Gdy zarumieni się na złoty kolor,przykryć folią aluminiową spożywczą podczas pieczenia . Ostudzone posypać cukrem pudrem: )) można dać nadzienie z maku,miodu,rodzynkami ,co kto woli

w mojej kuchni
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z bakaliami bez cukru, mąki białej i jajek 538

Bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami na bazie mąki ryżowej  Kolejne ciasteczka owsiane w moim wykonaniu, ale tym razem dla osób nietolerującym gluten, lub tych, którzy po prostu wolą lżej i zdrowiej :) Nie ma w nich grama mąki białej, cukru, jajek czy czekolady. Polecam je bardzo jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych batonów, czy kanapek.  SKŁADNIKI(...)sztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej

Calzonella.com
Przekręcone bułeczki z serem. 147

Dzisiaj zapraszam na  bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 100 g roztopionego masła   45 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g sera białego(...)łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na stolnicę sylikonową

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki tureckie 151

jest bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy Inka(...)kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia . Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić ,odcinać kawałki ciasta i układać

Wypieki Rene
Babeczki maślankowe nadziane :) 115

Szybkie babeczki na głód małego co nieco :) Składniki na 12 babeczek 2 jajka 2 szklanki nie pełne maki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody zapach waniliowy owoce lub kostki czekolady do nadzienia  Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy następnie przesianą mąkę z proszkiem i sodą(...)wlewamy po łyżeczce na dno każdej foremki, następnie układamy owoce lub czekoladę ( u mnie to były wiśnie z nalewki oraz czekolada biała i gorzka ). Zakrywamy owoce lub/i czekoladki resztą ciasta do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 190 stopniach przez 25-30 min. Babeczki są najlepsze pierwszego i drugiego dnia:)   Smacznego

Gotowanie...to proste !
Korzenne ciasto z selerem i jabłkami 167

Piekłam różne ciasta: z marchewki, buraków, fasoli (akurat to było glutem straszliwym, nigdy więcej przepisów z blogów;-), a tym razem osiągnęłam mistrzostwo (nie, nie jestem skromna) mianowicie z selerem. Moja rodzinka bawiła się w konkurs: poznaj Stachu po zapachu, padało że kasza w tym jest, ryż, itd. ale nikt a nikt nie zgadł że seler, który dał o dziwo bardzo(...)orzechowego posmaku, dodane jabłka nadały wilgotności a wegański karmel z ryżowego nadał mu szlachetności- słowem cudo! Składniki: 200 g mąki pszennej białej 200 g maki pszennej razowej 150 g brązowego cuku 100 g namoczonych rodzynek 250 g startego na grubych oczkach selera (2 średnie selery) 2 średniej wielkości jabłka starte na tarce o grubych oczkach 200-250 ml oleju roślinnego

greenscarf
Mini naleśniki z jagodami wg N. Lawson 142

bazarku prosto z lasu. Już są!!! Więc dzielę się z Wami tym przepisem. Może ktoś z Was będzie miał ochotę.  Naleśniczki w mojej wersji są całe z maki orkiszowej.U Nigeli są z mąki pszennej. Polałam je gęstym sosem z soku z jagód, do których dodałam skrobię, żeby można było pobawić się jak artysta i pomalować coś na nich(...)ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:)  Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki

AZgotuj!
Babeczki śmietankowe z makiem 381

również udekorować lukrem, zwłaszcza jeśli miałyby znaleźć się na wielkanocnym stole. Z podanego przepisu można przygotować 6 sztuk. Babeczki śmietankowe z makiem Składniki: 120g mąki pszennej 150ml kwaśnej śmietany 18% 50g roztopionego masła 50g cukru 50g suchego maku 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być(...)oraz roztopione masło, wszystko wymieszać (np. ręczną trzepaczką) - do składników mokrych przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wszystko wymieszać do uzyskania gładkiej masy - na koniec wsypać mak, wymieszać, aby równomiernie rozłożył się w masie - formę na muffiny lub specjalne foremki do babeczek wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką  - do foremek nałożyć masę do około 2/3 wysokości

Smakołyki Bereniki
Chleb na maślance 171

szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej około 200 ml maślanki 2- 3 dag świeżych drożdży sól, ziarna dyni, 3 śliwki suszone miód -3 łyżki, lyżka cukru, szczypta maku do posypania wierzchu chleba Przygotowanie: Maślankę podgrzać do 30 stopni C (  może być tylko letnia!) Drożdże rozkruszyć i wsypać do letniej maślanki Dodać łyżkę cukru, wymieszać i pozostawic w cieple(...)godzine w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Po godzinie dosypujemy mąkę pszenną, płaska łyżkę soli, 2 łyżki ziaren dyni oraz pokrojone drobno śliwki suszone i wyrobiamy tak długo, az ciasto będzie odchodzić od ręki Ja swoje ciasto przełozyłam do automatu do pieczenia chleba i w nim rosło przez noc Nastepnego dnia piekłam godzinę Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp

Proste Potrawy
BUŁKI OWSIANE 185

genialne, inaczej się tego ująć nie da, a tak syte, że po jednej już się wysiada:) Składniki: -300g mąki owsianej -300g mąki orkiszowej białej -100g maki pełnoziarnistej(żytniej lub orkiszowej) -2 szkl. ciepłego mleka -2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego-40g(lub oliwy) -40g płatków owsianych -35g siemienia lnianego -30g drożdży -łyżeczka soli morskiej Dodatkowo(...)ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało.   Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować

Smaczne Zdrowe