ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:472/571)

PRZEPYSZNY CHLEBEK BANANOWY 197

zdrowy :) Nadaje się na drugie śniadanie np.dla dzieci jak i na podwieczorek. Zakochałam się w smaku tego chleba od pierwszego upieczenia :) SKŁADNIKI 60g mąki migdałowej lub kokosowej (można użyć maki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej) 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 4 dojrzałe banany 4 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej  3 łyżki oleju 1  łyżka przypraw korzennych(...)dokładnie wymieszać. Jajka ubić na piankę. Do suchych składników dodać masę z bananów i ubite jajka,delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki i piec ok.45min. na środkowej półce Jeżeli ciasto za bardzo będzie się z góry przypiekać przykryć papierem do pieczenia. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Ciasteczka kakaowe z kremem orzechowym 247

upieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka(...)mlekiem przez około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. 3. W kolejnym etapie dodajemy sypkie składniki do masy i miksujemy do połączenia składników. 4. Z ciasta formujemy małe kulki o średnicy około 2 cm. 5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na niej 6 kulek w sporych odstępach między nimi, a następnie spłaszczamy kulki za pomocą

W kuchni Katie
Babka cytrynowa na krupczatce 238

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .   Składniki: 4 jaja mąka pszenna tym 500 1 szklanka mąka krupczatka  1 szklanka 5 łyżek majonezu skorka otarta z cytryny sok z połowy cytryny ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier(...)mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać . Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem

Różowa kuchnia
Czeski gulasz piwny 182

dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około godziny) od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy mięso będzie już miękkie i kruche mieszamy łyżkę maki z pól szklanki wody i wlewamy przez sitko do gulaszu. Serwujemy gorący z dodatkiem zasmażanej kapusty i placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę(...)ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron

Pyry na Gaz
BUŁKI KAJZERKI ORKISZOWE XXL 261

imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;  a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami sezamu lub makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych bułek. Znalezione tutaj , z moimi modyfikacjami. Składniki: - 760g mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (mąki pszennej- 4,5 szklanki) - 350ml ciepłej wody(...)misie miksera. Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie. Do misy dodać rozpuszczone drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne. Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z domową masą makową 139

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i wystudzić. Mak zmielić w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli

Moje domowe kucharzenie
Babka białkowa z polewą karmelową 158

oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel(...)proszkiem do pieczenia i po trochu dosypuję do masy białkowej. Na końcu wlewam chłodne masło, mleko  oraz rodzynki. Formę do babki smaruję masłem, posypuję mąką i wykładam moje ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 40 min.  Cukier na karmel wsypuję do rondelka z grubym dnem, wlewam dwie łyżki wody i podgrzewam na średnim

Ciasteczkowy Potwór
Żytnie ciasteczka z melasą 217

Ciasteczka do podjadania bez wyrzutów sumienia, bo w biodra nie pójdą!. Uwielbiam smak melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona  i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować(...)łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka
Kutia jaglana 114

Bez kutii zrobionej z obtłuczonej pszenicy nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się smakiem tej słodkiej potrawy, osoby z nietolerancją glutenu

niecodziennikpary
Tort bezowy z lodami 152

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Gnocchi dyniowe 174

Składniki: (5-6 porcji) ok. 500 g. puree z dyni hokkaido* 500 g. ziemniaków (ze skórką) 200 g. maki pszennej 40 g. maki kukurydzianej 30 g. maki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu 1 żółtko Oraz 4 łyżki masła 2 duże garście pestek dyni garść listków szałwii 2 gałązki rozmarynu 50 g. sera cheddar  * Puree z dyni: Dynię w większych(...)puree. Na stolnicę wysyp wszystkie mąki i wymieszaj je razem z solą i pieprzem. Dodaj zimne ziemniaki i puree z dyni oraz żółtko. Połącz wszystko rękami tworząc jednolite ciasto. Nie wyrabiaj ciasta długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego roluj wałek grubości kciuka. Krój na kawałeczki około 2,5 cm. i lekko spłaszczaj widelcem

Delicious Place
Naleśniki ryżowe 280

sumie ja też tyle, że one wola na słodko, ja wybieram wersję wytrawną. Od dość dawna nie przyrządzam tradycyjnych naleśników z mąki pszennej. Dużo eksperymentuję, kombinuje z rodzajem maki czy mleka. Czasami naleśniki zwyczajnie nie wychodzą i rozwalają się na patelni. Innym razem nie dość, że ładnie się smażą to jeszcze zdobywają uznanie rodziny. Tak było z naleśnikami gryczanymi oraz(...)mleka 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku wykonanie: Siemię lniane należy zmielić na świeżo przed zrobieniem ciasta. Zmielone wcześniej traci dość szybko swoje właściwości prozdrowotne. Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Wylewamy nabierką porcję ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzamy. Naleśnik przekładamy

Przysmaki Karolki
Chleb z zaparzaną mąką gryczaną i chia 329

Ostatnio zasmakowałem w wypiekach z maki gryczanej. Eksperymentowałem trochę z chlebami bezglutenowymi pieczonymi z gryki, niestety ze względu na brak glutenu chleby nie wyrastały mi zbyt dobrze i miały zazwyczaj zbity miękisz, za to ich smak odpowiadał mi jak najbardziej. Postanowiłem wiec upiec chleb pszenno-żytni, używając gryki jako dodatku poprawiającego walory smakowe i wartość odżywczą chleba. Przepis z jakiego(...)zębami ;) Polecam do upieczenia! Ilość składników na formę 20x11 cm:  Podanych temperatur nie musicie się kurczowo trzymać (czas poszczególnych etapów może się wtedy jednak nieco zmienić), generalnie ciasto ma mieć ciepło. U mnie najcieplej jest w łazience (brak okien i rury od c.o.) i tam zazwyczaj prowadzę wyrastanie ciasta. Zaczyn (20-24 godziny w temperaturze 27oC)     zakwas

Przepisy na domowy ser i chleb
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 141

widział. Tylko Niemcy kupowali. Bananów i cytryn to już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło(...)staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce.  Czasem

Kryzysowa Książka Kucharska
Chałka 210

będzie gładkie i będzie odchodziło od reki. Podsypujemy je mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie było zbyt twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy wałeczki ok. 50 cm każdy. Bierzemy 4 wałeczki i łączymy jedne końce, mocno sklejamy. Następnie, zewnętrzny wałek po prawej stronie przekładamy przez(...)chałki dokładnie roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Potem studzimy i gotowe. Chałki przed wstawieniem do pieca można posypać kruszonką lub makiem

Piekę, bo lubię