ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:460/571)

ciasteczka anyżowo-waniliowe 142

Składniki 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej 50 g maki ziemniaczanej 50 g cukier puder, przesiany 200 g zimne niesolone masło, posiekane 2 żółtka ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina(...)żółtka, anyż i wanilię, wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć

mojej kuchni
ciasteczka anyżowo-waniliowe 128

Składniki 250 g zwykłej mąki tortowej, przesianej 50 g maki ziemniaczanej 50 g cukier puder, przesiany 200 g zimne niesolone masło, posiekane 2 żółtka ¼ ekstraktu anyżu łyżeczki Opcjonalnie ½ łyżeczki ekstrakt waniliowy 1 tabliczka czekolady 1 łyżka masła orzechy posiekane ,zmielone na grubo Wykonanie Czas schładzania 1½ godziny Mąkę, cukier puder, masło i szczyptę soli wyrobić w robocie kuchennym, aż mieszanina(...)żółtka, anyż i wanilię, wyrabiać nadal ,do połączenia składników w jedną gładką całość. Przykryj folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na lekko posypanej mąką ziemniaczaną powierzchni wałkować ciasto do grubości 5 mm. Wyciąć 24 krążki o średnicy 6 cm. Resztę ciasta ponownie rozwałkować i wycinać. Umieścić na wyłożonej blaszce i ponownie już gotowe ,wycięte ciasteczka ,na blaszce włożyć

w mojej kuchni
PUSZYSTA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 150

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200g cukru 150g miękkiej margaryny lub masła skórka starta z połowy cytryny 250g maki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam mniej) 1 opakowanie kisielu cytrynowego 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 1 opakowanie serka waniliowego homogenizowanego np. Danio 150g Wykonanie(...)proszkiem do pieczenia oraz kisielem, następnie do masy dodajemy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, dalej miksujemy na koniec   dodajemy serek homogenizowany całość delikatnie ale dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej np. bułką tartą lub mąką ( ja użyłam 26cm, jednak na drugi raz użyję mniejszej lub użyję wkład do tortownicy kominkowy wtedy babka będzie wyższa

Słodkie zapomnienie
Drożdżówki z bananami, kiwi... 166

wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy posypując delikatnie mąką. Gotowe ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy, zawijamy i wyrabiamy ciastka...  -- Drożdżówki lepimy na różne sposoby... możemy zawinąć banany w ciasto, potem kroimy wałek na 4-5 cm słupki i układamy na blachę do pieczenia. Jeżeli chcemy większą drożdżówę, to możemy polepić jak strucle, zaplatając owoce do środka. -- Fajnie wypieką się również(...)sposób upiec smaczne drożdżówki. Pieczemy w 200 st.C / 15-20 min. góra/dół w zależności od piekarnika... Przed pieczeniem smarujemy rozbitym jajkiem i jak ktoś chce może posypać makiem lub sezamem. Gdy chcemy upiec drożdżówki a akurat nie mamy owoców, to pieczemy z dżemem . Po wystudzeniu, przechowujemy w szczelnych pojemnikach. Smacznego

chleba naszego
wielkanocna babka gotowana 247

Składniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie(...)pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie

w mojej kuchni
Baba drożdżowa z ziemniakami. 199

średniej wielkości ) 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka szklanka (220g ) cukru 4 żółtka 2,5 ( 420g ) szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki (125g) stopionego masła 1 szklanka dowolnych bakali ( u mnie suszone morele , suszona żurawina i skórka pomarańczowa ) Wykonanie :  Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie(...)kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min  ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć

Malinowa Kawiarenka
Kilka przepisów na udane gofry 137

szklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła(...)Miękkie masło ubić z cukrem. Dodać stopniowo jajka. Ubijać jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać obie mąki. Wymieszać. Piec na złotobrązowy kolor. Przepis III GOFRY Z MAKIEM I AMARETTO Składniki: 150 g miękkiego masła, 250 g mąki, 100 g masy marcepanowej, 3 jajka, 40 g gotowej masy makowej, 50 g cukru, 100 ml Amaretto

kulinarnajamka.blogspot.com
Chleb żytni na zakwasie 177

odparował. Nie można takiego chleba jeść od razu. Ja staram się zawsze przygotować ciasto rano lub koło południa, upiec wieczorem i jemy dopiero następnego dnia.To naprawdę nie jest trudne ciasto, nie wymaga w ogóle wyrabiania, wystarczy je dobrze wymieszać łyżką. Potrzebny jest tylko pracujący,aktywny zakwas! * Gdy nie mamy 250 g zakwasu:-) Dzień wcześniej rano dokarmiany(...)godziny 22:00, dodajemy do naszego zaczynu znowu 60g mąki żytniej i 60g wody, mieszamy i zostawiamy zaczyn przykryty na noc. Następnego dnia rano do zaczynu znów dodajemy 60g maki i 60g wody, mieszamy i zostawiamy na 3-4 godziny. Potem możemy już zaczyn dodać zamiast zakwasu w przepisie i dalej postepować tak jak opisałam powyżej:-) Powodzenia

w mojej kuchni
Bliny z łososiem i szpinakiem 191

zarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych ;)  Dlatego dziś przedstawiam Wam bliny. Ale takie małe i wytworne.... Składniki na bliny: 1,5 szklanki mąki gryczanej pół szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka stołowa masła. Dodatkowe składniki: 150 g łososia wędzonego kubeczek gęstego jogurtu świeży szpinak albo(...)jest gotowy przelewamy do miski, dodajemy resztę mąki gryczanej i pszennej, żółtka, roztopione masło. Wszystkie składniki mieszamy a następnie dodajemy resztę ciepłego mleka, czekamy aż ciasto podrośnie i dodajemy ubite białka. Smażymy jak placuszki na oleju z obu stron. Dekorujemy kleksem z gęstego jogurtu, doprawiamy pieprzem, kładziemy plaster wędzonego łososia, liść świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Tureckie bułki açma 93

podgrzać w tosterze. Już dodałam przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół(...)było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm

Obiad gotowy
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 136

czasie mój piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej....  i wchodzi pyszny domowy chleb. Składniki: 300 g maki pszennej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych   Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli   Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek(...)Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto jest bardzo klejące. Odstawić na ściereczce obsypanej mąką na około 1 godzinę do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzać do temp,210 C, wstawić garnek żaroodporny w którym będzie się piekł chleb

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Ra-barbarrr 172

kruche: 2 i ½ szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 12 dag prawdziwego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części. Każdą część wykładamy do blaszki 22 x 26 cm, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała.  Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Składniki na krem : 2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g masła Żółtka miksujemy z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem

Domowe ciasta
Racuchy dyniowo bananowe 162

jest zdrowszy od cukru i bakaliami. Orzechy, sezam, słonecznik, pestki dyni, żurawina. Jesienne placuszki na poprawę jesiennej chandry. Dynie dodałam pieczoną bo zawiera mniej wody niż gotowana. 2 szklanki maki pszennej 2 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 banan 200 g puree z dyni 2 jajka 2 łyżki oleju  100 ml mleka 3 łyżki jogurtu greckiego(...)letnie mleko i mieszam. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę drożdży, dodaję cukier, sól, 2 łyżki oleju, jogurt, puree z dyni, jajka, pokrojonego banana. Ciasto wyrabiam mikserem. Ma być luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzewam olej, i nakładam ciasto łyżką. Łyżkę dobrze jest zmoczyć wodą wtedy lepiej się kładzie

wesoła kuchnia
Pulchne pierniczki 854

jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej  140 g miodu wielokwiatowego 0, 7 kg przesianej maki pszennej 250 g cukru drobnego do wypieków Wykonanie: Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku z podwójnym dnem (użyłam garnuszka do gotowania mleka) i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie(...)już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można

Krakowskie smaki Ani
Pikantne skrzydełka a’la KFC 176

skrzydełek drobiowych 1 łyżka chilli 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru panierka : 2 jajka 1/3 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki maki pszennej troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki dodatkowo do obtoczenia : 1/2 szklanki mąki(...)sól , czosnek ,chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo chilli musi się wgryźć w mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie , najlepiej trzepaczką . W oddzielnej misce łączymy , razem , także oba rodzaje mąki z listy składniki dodatkowe . Zamarynowane skrzydełka , zanurzamy w cieście , a następnie obtaczamy w mieszance mącznej , odkładamy

Ogrodnik w podróży