ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:433/571)

Domowe pieczywo. Bułki pszenne 206

wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)stopni C na ok 15 minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 222

niesamowicie smaczny! polecam wszystkim mięsożercom :) Kopytka z młodych ziemniaków zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo kopytka: 900 g młodych ziemniaków, po ugotowaniu i obraniu ze skórki ok 350 g maki pszennej 1 jajko szczypta soli oliwa sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w pół talarki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 400 g puszka pomidorów(...)pieprz listki z połowy doniczki bazylii 100 g żółtego sera najlepiej cheddara Młode, ugotowane i obrane ze skórek ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywany po kawałku, na posypanej mąka stolnicy turlamy z nich wałeczki. Wałeczki tniemy ostrym nożem na dość drobne kopytka. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wlewamy łyżkę oliwy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki słodkie zajączki 138

wymagają pracy, ale warto i dla wyglądu i smaku potrudzić się troszkę. Idealne na śniadanie podane ze szklanką mleka lub kakao. Żródło mojewypieki.com Składniki na 15 szt 500 g maki pszennej 2 jajka 15 g suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki(...)łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać do ciasta i wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Powinno być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę, włożyć do miski , nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

O kuchni z uczuciem
Chałka 145

Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny (aż ciasto solidnie wyrośnie). Wyjmujemy ciasto na blat (w razie potrzeby może być omączony) i dzielimy ciasto na 4 części. I każdą z tych części znowu na 4. I rolujemy ja na długie cienkie wałki. Otrzymamy 16 wałków, po 4 na każą chałkę. Zaplatamy(...)uformowane chałki na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem czy czym tylko lubimy. Pieczemy 20 minut. Po upieczeniu studzimy (przed krojeniem i zjedzeniem) przynajmniej 1 godzinę. Smacznego! Fanpage wypiekania na śniadanie: KLIK Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK

Marder&Marder Manufacture
Muffinki porzeczkowe 135

chce przejść przez gardło. Postanowiłam jednak pokazać porzeczkę od dobrej strony - stąd muffinki nie dość że smaczne, to jeszcze bogate w witaminę C. Składniki suche 2,5 szklanki maki 0,5 szklanki cukru szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki startej czekolady (użyłam gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre(...)jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka porzeczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.  Normal

Kuchenne aromaty
Amerykany na Halloween 212

szybko ulotnil sie przy uchylonym oknie. Przepis jest wypadkowa kilku innych.Amerykany udaly sie znakomicie,smakuja jak te z dawnych lat.Prosty, pyszny ,nieskomlikowany wypiek.Polecam! Skladniki na 16 bulek: 300 g maki 110 ml mleka 70 g miekkiego masla 100-120 g cukru 2 jaja L lub 3-M 1 lyzka cukru waniliowego 1,5-2 lyzeczek amoniaku spozywczego szczypta soli Lukier(...)cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko z amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka  kupki ciasta na blache wylozona papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki na ostatni piknik 169

przyjdzie deszczowa i pochmurna jesien, ale predko odganiam te mysli by nic nie zaklocalo mi tych ostatnich chwil spedzonych na lonie natury. Muffinki z feta i papryka skladniki: 375g maki 250ml mleka 2 jajka 125g stopionego masla i przestudzone 2 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki soli 0,5 lyzeczki tymianku 1 papryka czerwona 125g fety wykonanie: Papryke oczyszczamy(...)kostke. W jednej misce laczymy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Do suchych dodajemy mokre oraz pokrojona papryke i pokruszona fete. Wszystko laczymy ze soba niezbyt dokladnie, pozostawiamy grudkowate ciasto. Do foremki do pieczenia muffinek wkladamy papilotki i napelniamy je ciastem. Pieczemy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
MAKIEŁKI Z MAKARONEM 95

Makiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub

Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka zbożowe nadziewane kokosem i daktylami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 208

Wreszcie pojawiają się tutaj ciasteczka, które wzbudziły duże zainteresowanie na naszym Instagramie . Doszłyśmy do wniosku, że warto je również zamieścić na blogu. Jeśli ich jeszcze

Candy Pandas
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 779

Kolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów

Ola la LCHF
Super baba black&white 426

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy

Pyry na Gaz
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 152

doprowadzić masę do temperatury pokojowej przed użyciem. Tang zhong umożliwia większą absorpcję płynów dzięki żelowaniu skrobi, czyniąc chleb bardziej puszystym, miękkim i elastycznym, utrzymującym dłużej świeżość, wilgotność ciasta i jego delikatność. Tang zhong jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Istnieje wiele przepisów na chleb, bułeczki, rogale na słodko lub ostro, nadziewane marmoladą, owocami, albo kawałkami mięsa i sera. Duże możliwości(...)wytrawnymi dodatkami. Jest puchaty i delikatny, dos łownie  to "obłoczna lekkość".    Na zdjęciach z galaretką z papierówe k z wanilią i miętą.    480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant

KUCHARNIA
BROWNIE - wersja wzbogacona 116

greckiego - 1 i 1/2 opakowania (600 g) - olej rzepakowy - 1/4 szklanki (45 g)  - jaja - 3 szt.  - budyń śmietankowy bez cukru - (40 g) 1 opakowanie/ lub 3 łyżki maki ziemniaczanej - erytrytol - ja dodałam 1 szklankę, wyszło dosyć słodkie, na pewno następnym razem dodam mniejszą ilość (1/2 szklanki w zupełności wystarczy). - cukier waniliowy - (16g) 1 opakowania (oczywiście można pominąć) polewa(...)Następnie dodawać stopniowo jogurt i na końcu olej, wymieszać delikatnie.  Całość wylać na masę ciemną.   Pieczemy w 180 stopniach C, 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.  polewa Olej kokosowy,  miód pszczeli i kakao rozpuścić w garnuszku

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Bułeczki jogurtowe 155

podwoi swoją objętość.  W większej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi(...)kształtną bułeczkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, dynią, sezamem lub słonecznikiem. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce

Cynamonowe szczęście
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 181

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)dużych jaj, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wafelkowa wkładka 180g wafelków Garść orzechów włoskich 3 jaaj 4 łyżki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 budyń śmietankowy 1 szkl mleka 3 łyżki cukru 1 masło lub margaryna Masa z bitej śmietany 500ml śmietanki kremówki

Słodki Zakątek