ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:424/571)

Babka Trzy Kolory 181

trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę

Gotowanie...to proste !
Banany w cieście drożdżowym 134

Składniki: 300 g maki 1/2 szklani mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli nadzienie 6 bananów dodatkowo jajko do posmarowania czekolada  Wykonanie: Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia składników(...)podsypanym mąką blacie zagnieść ciasto tak żeby odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie, zagnieść ciasto, podzielić na 6 kawałków, rozwałkować na owalnego placuszka, na każdego ułożyć banana i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
PĄCZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 165

śmietany ;) No któż by się im oparł? SKŁADNIKI:  50 g cukru 35 g świeżych drożdży 150 g mleka   3 żółtka 60 g masła (roztopionego) 375 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka rozgniecionych malin cukier puder olej do smażenia(...)zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość

Kuchnia w opałach
Placek drożdżowy 227

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kopytka z sosem grzybowym 153

często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany(...)pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy

Bajeczna Kuchnia
Kluski z mięsem 221

zajmie wam dużo czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą(...)pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 167

problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny(...)śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów

Marder&Marder Manufacture
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 186

łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 120 g cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem(...)cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 192

kochani pierniki już czekają w puszkach, czy podobnie jak ja zbieracie siły do ich zrobienia? Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane  Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą

Kuchenne aromaty
Chleb pszenno - żytni na piwie 164

Gorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z  tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli  2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko(...)łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem  do chwili aż podwoi swoją objętość  ( ok 1 - 2 godziny) Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI Z MAKIEM I KREMEM Z RICOTTY 140

szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego   krem 250 g ricotty 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej(...)wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre do suchego i dokładnie wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej

Kuchnia w opałach
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 519

Cookies with sugar and almonds Składniki. 30 dag maki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 5 dag migdałów 5 łyżek cukru gruby kryształ 3 łyżki cukru brązowego 1 białko Wykonanie. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem(...)jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść. Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym.  Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut

Kulinarny karnet Christophera
Kołacz żytnio razowy 167

Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej  25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru 2 i 1/2 dag drożdży 350 ml wody gruba sól do posypania wierzchu Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je  resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy przez 2 minuty i dajemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem

Apetyczna babeczka
Ricotta. Jagody. Pancakes. 192

maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki soli maslo lub olej do smazenia 100g swiezych lub mrozonych jagod wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta

Przysmaki Karolki