Chleb pszenny wieloziarnisty 222maku, siemienia, słonecznika, sezamu... Najpierw z wody, cukru, drożdży i 2-3 łyżek mąki robimy zaczyn, który pod przykryciem odstawiamy na 10-15 minut w ciepły kąt do wyrośnięcia. Pozostałe produkty wsypujemy do miski, ziemniaki ucieramy na drobnej tarce i tez dodajemy do suchych produktów. -- Wyrośnięty zaczyn wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką. Po wymieszaniu ciasto
chleba naszego
Konkurs Mikołajkowy i wyniki! 226ciasto czekoladowe z cukinią nie może smakować dobrze. Ale przyszedł taki dzień, kiedy obudziłam się i wiedziałam, że jak nie zjem czegoś słodkiego to będę zabijać po kolei wszystkich. Westchnęłam i poszłam kupić te nieszczęsne cukinie. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy w kuchni pięknie zapachniało. Okazało się, ze zamiana masła na olej kokosowy to genialny pomysł! Malo tego, zwykła maka
Be Fit Be Strong
Chleb z pesto bazyliowym 205maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto
Pyry na Gaz
Ziołowe bułeczki na zakwasie z ziarnami 221maki pszennej 150 gram aktywnego zakwasu 300 ml. letniej wody 20 gram drożdży 4 łyżki prażonych ziaren Ziołowo Mi Ziarenkowo 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka cukru 1 łyżka soli Dodatkowo: 1 jajko Prażone ziarna do posypania Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, cukier, sól, prażone ziarna z ziołami, wlewamy drożdże rozpuszczone w wodzie, mieszamy i zagniatamy ciasto
Bajeczna Kuchnia
Płaski chlebek 219maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek jak ktoś nie ma może być olej - duża łyżka soli - duża łyżka cukru Dodatki - ketchup ,ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik ,kminek , bazylia ,salami itp Mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże ,dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto
Wypieki Rene
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 177maki pszennej łyżka mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta
Słodkie Przyjemności
Ciastka z białek 330przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli(...)wsypujemy cały cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki tartej. 2. Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę
Gotuj Z Muzyką
Placki z cukinii 242Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły
Aga w kuchni
Babka z likierem kawowym 260używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie tortownicy(...)postanowienie wypróbować wszystkie przepisy zawarte w tej książce. Jeden, poniżej, już za pasem, zostało jeszcze 58! :) Składniki na dużą tortownicę z tuleją, o średnicy 26cm: 1 i 2/3 szkl. maki pszennej [250g] 1/3 szkl. gorzkiego kakao [50g] 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki wody - zimnej 1/2 szkl. mocnego naparu z kawy [120ml] - zimnej, dałam
Grunt to przepis!
Zielone placuszki z cukinią 218Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się
Niezły Młynek
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 261sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny(...)być widoczne ich kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć
Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 180będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny(...)domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko
Ostra na Słodko
Muffiny Z Marmoladą 168SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp
Dziś Ja gotuje
5 pomysłów na rogaliki 191ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem
365 dni dookoła kuchni
MUFFINY Z MARMOLADĄ 142SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp
Dziś Ja gotuje
Bajgle 207dnia ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kulki. W każdej kulce robimy palcem dziurkę. Aby ją powiększyć, można zakręcić ciastem dookoła palca, jak hula-hoopem. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W garnku gotujemy wodę. Nie musi być jej dużo, ważne, żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodajemy łyżkę(...)miodu i szczyptę soli. Delikatnie wrzucamy wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Obgotowane bajgle zanurzamy z jednej strony w sezamie, siemieniu lnianym lub maku. Układamy bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, w tym czasie powinny nabrać złotego koloru. Studzimy
Smakowity Blog Kulinarny
Placek drożdżowy 187Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki: 1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkości
Bułeczki z dynią i borówkami. 228zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie posypać je migdałami, makiem lub czym wolicie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na zloty kolor około 20/ 25 minut. Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z morelami 203mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina suszona Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy. Na patelni rozgrzewamy miód, układamy morele i na bardzo małym ogniu podgrzewamy je, kilka razy obracając. Zdejmujemy z patelni(...)wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki
Maminek kulinarny
Babka Trzy Kolory 214trudno... ważne że jest bardzo smaczna i to już druga taka babeczka upieczona w tym tygodniu ;) Składniki na formę z kominkiem lub bez: 4 jajka 1 i 1/2 szkl maki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku(...)buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę
Gotowanie...to proste !
Banany w cieście drożdżowym 148Składniki: 300 g maki 1/2 szklani mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli nadzienie 6 bananów dodatkowo jajko do posmarowania czekolada Wykonanie: Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać do połączenia składników(...)podsypanym mąką blacie zagnieść ciasto tak żeby odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie, zagnieść ciasto, podzielić na 6 kawałków, rozwałkować na owalnego placuszka, na każdego ułożyć banana i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy
magiczna kuchnia Kasi
PĄCZKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 181śmietany ;) No któż by się im oparł? SKŁADNIKI: 50 g cukru 35 g świeżych drożdży 150 g mleka 3 żółtka 60 g masła (roztopionego) 375 g maki pszennej (tortowej) szczypta soli 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka rozgniecionych malin cukier puder olej do smażenia(...)zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni. Miskę nakryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość
Kuchnia w opałach
Placek drożdżowy 244Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki: 1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smaków
Kopytka z sosem grzybowym 170często goszczą w moim domu, jest to jedno z moich ulubionych dań. Zawsze mam duży zapas grzybów mrożonych. Składniki: Kopytka: 0,5 kilograma ugotowanych ziemniaków 1 jajko 130 gram maki pszennej Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól 1 łyżka oleju Sos grzybowy: 0,5 kilograma świeżych lub mrożonych maślaków 1-2 cebule 2 łyżki smalcu 0,5 szklanki śmietany(...)pieprz Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy na drobnym sitku w maszynce do mielenia mięsa. Na stolnicę wykładamy ziemniaki, dodajemy mąkę, jajko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, podsypujemy mąką, nożem kroimy kopytka. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek z dodatkiem oleju, gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia. Grzyby kroimy w plastry, cebulę kroimy
Bajeczna Kuchnia
Kluski z mięsem 242zajmie wam dużo czasu :) Składniki na około 12-14 klusek 1 kg ugotowany i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 mała sparzona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu ( wystarczyła mi jedna duża ćwiartka z kurczaka ) sól, pieprz 1. Sparzona cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie mielimy razem z mięsem. doprawiamy solą(...)pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Następnie odrywamy po kawału formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 4. Gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około
Gotowanie...to proste !
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 199problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju roślinnego 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny(...)śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów
Marder&Marder Manufacture
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 203łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 120 g cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem(...)cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej Wiewióry
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 207kochani pierniki już czekają w puszkach, czy podobnie jak ja zbieracie siły do ich zrobienia? Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes przełożyć czekoladą nutellą
Kuchenne aromaty
Chleb pszenno - żytni na piwie 181Gorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko(...)łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Mąki przesiać. Piwo podgrzać do temperatury 54 stopni i dodać do pozostałych składników, całość zmiksować lub wyrobić ręcznie do chwili aż ciasto przestanie być klejące. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do chwili aż podwoi swoją objętość ( ok 1 - 2 godziny) Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI Z MAKIEM I KREMEM Z RICOTTY 156szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 jajko 200 ml naturalnego jogurtu 1/2 szkl mleka 1/3 szkl oleju 1/2 szkl mielonego maku 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 krople aromatu arakowego krem 250 g ricotty 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady białej A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej(...)wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie składniki mokre. Połączyć zawartość obu misek, wlewając mokre do suchego i dokładnie wymieszć. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec około 20 minut. W tym czasie przygotować krem. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, w osobnych miseczkach. Do każdej
Kuchnia w opałach
Ciasteczka półkruche z cukrem i migdałami 534Cookies with sugar and almonds Składniki. 30 dag maki pszennej 10 dag masła 1 jajo 1 żółtko 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 5 dag migdałów 5 łyżek cukru gruby kryształ 3 łyżki cukru brązowego 1 białko Wykonanie. Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem(...)jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść. Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut
Kulinarny karnet Christophera
Kołacz żytnio razowy 179Żytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej 25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 i 1/2 dag drożdży 350 ml wody gruba sól do posypania wierzchu Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Kiedy drożdże podwoją swoją objętość należy połączyć je resztą składników i wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto jest zbyt kleiste można podsypać mąką pszenną. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oliwimy. Kołacza zostawiamy do wyrośnięcia na min. 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ponownie wyrabiamy przez 2 minuty i dajemy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem
Apetyczna babeczka