ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:423/571)

Płaski chlebek 199

maki chlebowej typ 750 - 300 ml letniej wody - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oliwy z oliwek jak ktoś nie ma może być olej - duża łyżka soli - duża łyżka cukru Dodatki - ketchup ,ulubione ziarna u mnie czarnuszka, słonecznik ,kminek , bazylia ,salami itp Mąkę wsypać do miski ,wkruszyć drożdże ,dodać resztę składników i wyrobić ok 10 minut najlepiej robotem bo ciasto

Wypieki Rene
Kukurydziane placuszki z jabłkiem 162

maki pszennej łyżka mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do szklanki wlewamy ekstrakt waniliowy i mleko, mieszamy, a następnie przelewamy do białek i mieszamy. Jedno jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do ciasta

Słodkie Przyjemności
Ciastka z białek 314

przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej  - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej  - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , i w misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę. Następnie powoli(...)wsypujemy cały cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki tartej.  2. Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę

Gotuj Z Muzyką
Placki z cukinii 225

Składniki: 2 duże cukinie, 2 łyżki koperku, 0,5 szklanki maki, 2 jajka, szczypta soli morskiej w młynku Kamis, szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis. sos: 400 ml jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie:       Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany(...)koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły

Aga w kuchni
Babka z likierem kawowym 238

używa się dużej ilości masła oraz ciasta, które się krótko pieką, takie jak lekkie biszkopty. Dzięki wewnętrznej tulei ciepło jest rozprowadzane do środka ciasta, zapewniając równomierne pieczenie. To samo ciasto w zwykłej formie często pozostaje niedopieczone w środku, podczas gdy brzegi zaczynają się już przyrumieniać. Książka, oprócz wielu intrygujących przepisów , ma również ciekawy kształt i wielkość właśnie  tortownicy(...)postanowienie wypróbować wszystkie przepisy zawarte w tej książce. Jeden, poniżej, już za pasem, zostało jeszcze 58! :) Składniki na dużą tortownicę z tuleją, o średnicy 26cm: 1 i 2/3 szkl. maki pszennej [250g] 1/3 szkl. gorzkiego kakao [50g] 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki wody - zimnej 1/2 szkl. mocnego naparu z kawy [120ml] - zimnej, dałam

Grunt to przepis!
Zielone placuszki z cukinią 192

Wiosną wszystko budzi się do życia, my na naszych targach mamy z dnia na dzień coraz więcej świeżych warzyw i owoców. To oznacza, że zaczynają się

Niezły Młynek
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 222

sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny(...)być widoczne ich kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać do przygotowanych słoiczków, wypełniając je do pełna. Wytrzeć i osuszyć

Grunt to przepis!
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 162

będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny(...)domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Muffiny Z Marmoladą 154

SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp

Dziś Ja gotuje
5 pomysłów na rogaliki 172

ciasta francuskiego i czekolady. Niestety sama nie będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem

365 dni dookoła kuchni
MUFFINY Z MARMOLADĄ 132

SKŁADNIKI SUCHE: - 2 szkl. maki pszennej - 1/2 szkl. cukru - 15g. cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju - 1 jajko DODATKI: -marmolada WYKONANIE: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej natomiast składniki mokre. Zawartość obydwu misek należy połączyć razem. Z racji ze nie posiadam formy do muffinek użyłam samych papilotek(...)Papilotki napełniamy około 1/4 ciasta , na to delikatnie łyżeczką nakładamy marmoladę i zalewamy ciastem tak aby było większe pół papilotki. Tak przygotowane muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30minut w temp

Dziś Ja gotuje
Bajgle 194

dnia ciasto dzielimy na 8 części, formujemy z nich kulki. W każdej kulce robimy palcem dziurkę. Aby ją powiększyć, można zakręcić ciastem dookoła palca, jak hula-hoopem. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W garnku gotujemy wodę. Nie musi być jej dużo, ważne, żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodajemy łyżkę(...)miodu i szczyptę soli. Delikatnie wrzucamy wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotujemy z każdej strony po 1 minucie. Obgotowane bajgle zanurzamy z jednej strony w sezamie, siemieniu lnianym lub maku. Układamy bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut, w tym czasie powinny nabrać złotego koloru. Studzimy

Smakowity Blog Kulinarny
Placek drożdżowy 176

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki.  Mieszamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia.  Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Bułeczki z dynią i borówkami. 212

zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie posypać je migdałami, makiem lub czym wolicie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na zloty kolor około 20/ 25 minut. Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z morelami 159

mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina suszona Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 ciepłego mleka, 2-3 łyżki maki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Morele dzielimy na połówki, pozbawiamy pestek i nacinamy. Na patelni rozgrzewamy miód, układamy morele i na bardzo małym ogniu podgrzewamy je, kilka razy obracając. Zdejmujemy z patelni(...)wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę. Układamy połówki

Maminek kulinarny