Placuszki owsiane 217400ml maślanki 75g maki pszennej (mocnej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko 50ml mleka tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić, aby się namoczyły - najlepiej na noc. Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i sól - dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Wbić jajko, dodać miód oraz mleko - ciasto powinno być półpłynne
Codzienne Gotowanie
Rogale maślane 248niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło
Moje domowe kucharzenie
Chałka na zakwasie 216lodówki podzielić ciasto na trzy części i z każdej uformować dość gruby wałeczek, pozwolić im odpocząć przez 20 minut pod ściereczką. Po czym skleić z jednego końca i zapleść warkocz. Przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie nałożyć glazurę z rozkłóconego jajka. Można też jeśli ktoś lubi posypać makiem albo kruszonką. Piec
Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki kanapkowe z jogurtem. 180posmarowania mak, sezam, czarnuszka do posypania Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera
Rozpustne gotowanie
Placki Ziemniaczane 238ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i zostawić na pół godziny lub godzinę żeby puściły sok. Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć, cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki
Mama Gotuje
Indyjski chlebek Naan 400wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami
Z butelką mleczka w tle
Jogurtowe placuszki z truskawkami 450szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju
Kulinarne przygody Gatity
Hauskove knedliki 215spore knedliki: 400g maki 2 czerstwe bulki 2,5 dkg masla 1 jajko 1 szklanka mocno gazowanej wody mineralnej sol odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Z bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki
Przysmaki Karolki
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 300Szczypta soli 1 kisiel truskawkowy (38 g) Czerwony barwnik Krem: 330 ml mleka 5 łyżek cukru 2 cukry waniliowe (po 16g) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 250 g margaryny 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 2 łyżki wódki 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy
VioletoweKucharzenie
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 215rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb
Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 186jestem weganką musiałam zmienić ciut składniki, tj. mleko zwykłe zastąpiłam roślinnym, a miód syropem z tapioki. W książce mowa o tym, że na czas pierwszej fermentacji można ciasto pozostawić na całą noc w lodówce (podobno na tym jeszcze bardziej zyskuje na smaku) , a ja już wiem, że następnym razem upiekę jeden bochenek, a drugi wstawię właśnie na wyrastanie do lodówki(...)piekąc go w sobotę na śniadanie w poniedziałek będzie równie dobry. Składniki na 2 bochenki o wadze około 700 g (średnie keksówki 15×2 3cm): 680 g białej maki pszennej 230 g mąki pszennej razowej 150 g płatków owsianych 700 ml przegotowanej wody 100 ml mleka (u mnie sojowe) 70 ml oleju roślinnego (u mnie kokosowy rafinowany) opakowanie
greenscarf
Makiełki 171Zbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to
Danka Pichci
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2288Dla osób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i
Ola la LCHF
Ciasto fasolowe z czekoladą i gruszkami 682P o przygotowaniu domowego mleko kokosowe zostaje nam zmielona i odtłuszczona miazga, którą po wysuszeniu i zmiksowania możemy dodawać do innych dań. Taka bezglutenowa mąka kokosowa
SzczyptaSmaQ