uwielbiam kokosowe wypieki i dzisiaj znowu ciasto kokosowe. Tym razem bardzo lekka, delikatna i mocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo by je zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku(...)letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć rafaello. * Jeśli mleko kokosowe będzie z wierzchu twarde przełożyć całość do garnka i zmiksować blenderem na gładko. Inspiracja z moimi
Ala piecze i gotujekuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2% lub 3,2 % 1 szkl. cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać mąkę. Masło rozpuścić. Przygotować zaczyn. W tym celu
kolorowotorcikowociasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotowuje je zawsze z 9-letnią córką, ale jest tak łatwe że mogłaby z powodzeniem przygotować je sama. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Jest wilgotne, korzenne i puszyste. Znika jeszcze gorące Składniki: (na formę keksówkę) 4 jajka M szklanka cukru szklanka oleju słonecznikowego 1 i ¾ szklanki maki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia(...)zależności od miksera koło 8-10 minut). Bez przerywania miksowania dodajemy olej, a następnie porcjami suche składniki, ocet i kefir. Na końcu dodajemy słonecznik oraz startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C do tzw „suchego patyczka). Czas przygotowania: 70’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 16 Kaloryczność: 260 kcal/porcja
Pyry na GazPuree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono
Moja DelicjaDeser na śniadanie? Czemu nie 🙂 Domową granolę najczęściej pieczemy w piekarniku, w większej ilości. W przypadku, kiedy nie potrzebujemy całego słoika granoli lub obudziliśmy się rano
Moja Delicjaktóry na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu do foremki po 20 minutach można wstawić chleb(...)spowoduje, że chleb zaparuje od spodu, a jego skórka się rozmiękczy. Smaczenego! Notes Ciasto jest dość gęste i klejące i nie należy dolewać więcej wody! Ciasto bardzo szybko rośnie w foremce – uważajcie aby nie przykleiło się do folii spożywczej, żeby temu zaradzić można posmarować wierzch ciasta olejem lub posypać mąką. Chleb wypróbowałam w różnych kombinacjach i tak, można
SprawdzonaKuchnia.plpotrzeba: 300 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej, 400 g maki pszennej tortowej typ 450, 150 ml wody (150 g) zimnej, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyki oleju, 1 łyżeczka soli, Mleko do posmarowania (opcjonalnie) Wykonanie: Do miski dajemy wszystkie składniki, mieszamy, a następnie zagniatamy delikatne ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Miskę przykrywamy pokrywką lub folią, zostawiamy
Bułka z Chlebemwyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około 20 min ,a w tym czasie
Moje domowe kucharzenieodciskamy z nadmiaru płynu np. przez gazę lub pieluchę tetrową. Do maku dodajemy pozostałe składniki: podprażone bakalie, skórkę pomarańczową, miód oraz rodzynki z rumem. Mieszamy, łącząc jednocześnie z roztopionym i przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego, lub jeśli wolimy- rumowego. Tak przygotowaną masę wykorzystujemy do wypieku ciast, drożdżówek czy świątecznych potraw (np. pierogów). Możemy ją także przechowywać do kilku
Kuchnia w czekoladziePieczemy go w tortownicy 24 cm biszkopt składniki 4 jajka 1/2 szkl cukru kryształu 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżeczki proszku do
Moje Wyrobywyrabiać 5m/interwał .Zostawić w naczyniu na około 2 godziny [Ciasto musi wyjść "przez otwór w pokrywie].Jeszcze raz wyrobić 3m/interwał .Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej na spodzie otrębami [ u mnie blaszka wysmarowana magiczną pastą ].Wyrównać mokrymi dłońmi wierzch, można posypać makiem lub sezamem i zostawić na około
Moje domowe kucharzeniełyżka cukru 1 żółtko 5 g sezamu jasnego, czarnuszki lub maku ((do posypania)) Mąkę, cukier, sól i drożdże wsyp do miski. Masło rozpuść w rondelku, a mleko lekko podgrzej. Dodaj masło i mleko do pozostałych składników (wskazówka: mleko nie może być gorące tylko lekko ciepłe). Wyrabiaj ciasto do powstania jednolitej masy. Następnie odstaw je do wyrośnięcia
Przepisy na widelcu400ml zimnej wody 30g płatków owsianych bezglutenowych 10g siemienia lnianego 170g maki gryczanej 1/2 łyżeczki soli 10g łusek babki jajowatej papier do pieczenia firmy FPHU Green Pack WYKONANIE: 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. 2. Połączyć z pozostałymi dodatkami, przemieszać łyżką drewnianą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką, pozostawić na około 2 godziny. 4. Blaszkę
Dziś Ja gotujejajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i zmiksować tylko chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku, nagrzanym
Agusiowe smakołyki