Składniki: 60 g mąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki
Zdrowie na języku :Pnajbardziej te z serem i bananem. Dziś zrobiłam z maki razowej i były jeszcze lepsze niż tradycyjne. Spróbujcie są przepyszne :) Składniki: 1,5 szklanki mąki razowej 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem smażymy naleśniki
magiczna kuchnia Kasinajbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych
Życie zaczyna się w kuchniblaszkę ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( najlepiej 1/2 szkl maki pszennej zastąpić krupczatką ) 2 żółtka 100 gr masła 1/2 szkl cukru razem z waniliowym (waniliowego 1-2 łyżki) ewent. 2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18-12% ewent. kilka kropel esencji waniliowej 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany ), chowamy
Gotowanie...to proste !Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo
Di gotujePrzepis pochodzi od sąsiadki mojej Babci. Ciasteczka są kruchutkie i delikatne. Piekła je moja Babcia, Mama, a teraz ja. Warto. Składniki 45 dag maki 1 kostka
czarrna od kuchnigarść rodzynek Wykonanie: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Obie maki dokładnie wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka dodać do mąki. Wlać płynne, ostygnięte masło i 2 szklanki wody. Wymieszać składniki, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie
kolorowotorcikowomleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia jabłka cynamon mus jabłkowy Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować
Kuchenne aromatyłyżeczka soli, Wykonanie; Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z łyżka maki i łyżka cukru. Zalej je 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. pozostałą makę przesiej, wymieszaj z solą, dolej ciepłe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj.Starannie wyrób, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na stolnicę wysypana maką, chwile je zagniataj, następnie uformuj wałek długości formy
Anioły w kuchniSkładniki: 1 królik 3-4 fileta z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 2 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek
kgwjanczewoPrzelać ciasto do okrągłej, wyłożonej papierem, formy/tortownicy. Czereśnie odsączyć, wyłożyć na ciasto. Posypać płatkami migdałów. Piec w 175 stopniach C, około 60 min. W przepisie wykorzystałam bakalie KRESTO raz BackMit. Bakalie te oma w swojej ofercie firma VOG Polska . BackMit to gama tartych bakali - orzechy, migdały i mak. Dzięki nim szybko przygotujemy ciasteczka i inne wypieki - oszczędzając czas. KRESTO
kolorowotorcikowojestem na deptaku to zawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem po 1,60 tak jak i pączki. Tutaj akurat kupiłam rożka
Magiczne Życie Martybitej śmietany z mascarpone, biszkoptami, a całość wykończona słodką masą krówkową i płatkami migdałów. Składniki: na dużą blachę na biszkopt: 5 jajek, 2 budynie toffi po 40g, 3 łyzki maki pszennej, łyżka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru masa: 400 ml śmietany 30%, 500 g mascarpone, łyżki cukru pudru ok 600g masy krówkowej kajmakowej, płatki(...)pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. masa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, Dodajemy stopniowo mascarpone, miksujemy na małych obrotach do połączenia się mas. składanie ciasta: Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową, układamy biszkopty wierzchem do dołu, następnie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na noc lub na min. 12 godzin
Lena Gotujetemu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy: 7 białek 250 g cukru 300 g wiórek kokosowych 150 g maku Krem(...)piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut
Ala piecze i gotujeciepłe, zimne też smakują wyśmienicie. Muszą być pyszne, bo mój syn jak ugryzł kawałek i poczuł agrest, to prawie się na mnie obraził, bo dla niego owocowe dodatki do ciast są przestępstwem:) Ale po jakimś czasie usiadł do stołu, podnosił bezową pierzynkę i wydłubywał agrest, składał z powrotem i jadł. Ja zdążyłam zjeść dwie i dwie zawieźć tacie, resztą Młody(...)czekać - pieczcie! :) Składniki na 12 sztuk:) 125 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko 2 żółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Blondynka Gotuje