ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:376/571)

Krokiety ze szpinakiem i serem Ricotta 172

smaku sola i pieprzem  Nalesniki 0,5 l mleka  500 g maki  2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem  Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie  Placki osmarzamy z dwoch stron

Klaudynkowa kuchnia
Saskie knedle z boczkiem 282

ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g ziemniakow 70g boczku wedzonego 1 cebula 50g masla 2 kromki chleba tostowego 2 jajka 150g maki sol galka(...)muszkatalowa maka ziemniaczana do obtoczenia Wykonanie: Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske. Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula

Przysmaki Karolki
Drożdżowe serduszka z cebulką 136

tuż, tuż, więc i u Nas na blogu nie mogło zabraknąć miłosnego akcentu. Dałyśmy się troszkę porwać magii tego dnia i już na dzień przed proponujemy wykonanie serduszek drożdżowych. Do ciasta dodałyśmy cebulkę, aby nadać im smaku i zapachu i aby same w sobie stanowiły ciekawą "przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy(...)nich cukier, łyżeczkę maki, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto witaminka 155

Ciasto witaminka to fajny pomysł na wykorzystanie pysznych owocowych soków takich jak „Witaminka” lub „Kubuś”. Proste w przygotowaniu i zarazem bardzo fajne w smaku (nie jest strasznie słodkie). Sprawdzi się idealnie na każdą okazję i zaskoczy nie jednego łasucha (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1/2 szklanki oleju Łyżeczka(...)czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka oraz olej Do ubitej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę z wyściełanym dnem papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp 180 stopni przez około 45 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia Około 600 ml „witaminki

Blog kulinarny S9.PL
Ekspresowo o chałce bez naszych składników 134

Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę 2 łyżki maki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła(...)wylądował na karcie graficznej...).  Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia. Pozostałą mąkę przesiewamy, mieszamy z resztą cukru, solą, roztrzepanym jajkiem, ciepłą wodą, roztopionym masłem i rozczynem. Wyrabiamy gładkie ciasto (tak, będzie się lepić, ale wcale nie tak strasznie jak zawsze myślałam), robimy kulę i w misce, przykryte ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rosło około 1 godziny. Wyrośnięte ciasto

les mirabelles
Chleb z cieciorki 123

zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko na efekt smakowy z niecierpliwością czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie(...)Żeby częściej takie pomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały.   Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy

Moniki Smakołyki
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 224

żółtko. Jak składniki nam się połączą owijamy ciasto folią aluminiowa i wkładamy do lodówki/zamrażalnika na 40 minut. Spód piernikowy: 180 g masła 140 g czekolady deserowej 100 g miodu 15 g przyprawy do piernika 4 jajka 40 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego ( w oryginale 2 opakowania) 125 g maki tortowej 20 g maki ziemniaczanej(...)jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 160 stopni termoobieg lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej (ja ten etap pominęłam). Masa serowa: 1 kg twarogu  150 g cukru

kruche babeczki
Domowe Bułeczki z Czarnuszką 103

zastąpić makiem, sezamem czy słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ Składniki na 8 sztuk: mąka pszenna – 450 g letnia woda – 200 ml drożdże instant – 7 g cukier – łyżeczka sól – łyżeczka jajko masło – 2 łyżki czarnuszka żółtko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto

Przepiski.pl
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 173

wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach drożdżowego ciasta i z 12 sztuk dziś rano zostały dwie, bo Misiek postanowił się lansować w nowej pracy moimi bułami i od razu zarezerwował sobie 5 sztuk. I tak o godzinie(...)różany) 1-2 łyżki maki ziemniaczanej/kukurydzianej Przygotowanie: Używając świeżych drożdży należy zrobić zaczyn, czyli w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru i odstawić na chwilę (15 minut) aby drożdże się obudziły. Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozrobionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Miskę oprusz mąką i odstaw

greenscarf
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 371

Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji

Ola la LCHF
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) 354

Sernik w szklance to deser, który śmiało sprawdzi się, gdy macie ochotę na ciasto a nie chce Wam się piec lub nie chcecie robić dużej porcji

Ola la LCHF
Ciasto z czerwonej fasoli 202

Po świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki

Różne smaki w kuchni
Sernik wiedeński 184

Ten sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i

Słodkie inspiracje
kutia tradycyjna 156

składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt Rzucany Kakaowy 137

Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :) Składniki na tortownice o śred 24 cm 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !