ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:368/571)

BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 205

ziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól , letnią wodę(...)ciepłe miejsce  na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty.     Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 5h. Po tym czasie ( min.5h) wyciągnąć wyrośnięte ciasto na blat ( u mnie przykryty folią spoż.)- powinno przynajmniej podwoić swoją objętość

Smaczne Zdrowe
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 195

Masło topię i studzę, aby nie było za ciepłe. Trzeba przygotować rozczyn. Można w osobnej miseczce lub w dołku na środku mąki przesianej do naczynia, w którym będę wyrabiać ciasto. Rozczyn to skruszone drożdże wymieszane z kilkoma łyżkami mleka, odrobiną cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wystartowania drożdży w ciepłe miejsce przykrywając. Jajko łączę z dwoma żółtkami. Kiedy drożdże(...)minut, staram się już nie dodawać maki, ew. maksymalnie dodam ze dwie łyżki. Wyrabiam aż coraz łatwiej odchodzi od naczynia. Dodaję rodzynki, wyrabiam jeszcze. Lekko je smaruję z wierzchu oliwą, by nie schło podczas wyrastania. Wyrasta przykryte, w cieple przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę

I tu będę miała takie te
Ciasto z Malinami i Bezą 378

dzięki mrożonym malinom gdzieniegdzie wilgotne, z serii ciast ucieranych a wisienką na torcie jest chrupiąca beza. Jest podzielne, na dużą blachę. Zdecydowanie jest małym wspomnieniem lata, pikników na trawce lub innych spontanicznych letnich wypraw. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 5 łyżek śmietany kremówki 48% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g maki pszennej 100 g zmielonych migdałów(...)dodajemy wymieszaną mąkę. Ponownie ubijamy do połączenia się składników. Wsypujemy połowę malin i delikatnie mieszamy łyżką. Formę prostokątna o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Na wierzch rozrzucamy pozostałe maliny i pokruszone bezy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy

Made By Mom And Son
Porzeczkowiec z owocami lata 192

Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę. Masa porzeczkowa: Porzeczki  myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje

wesoła kuchnia
Drożdżowe racuszki z rabarbarem 119

ciasto, chrzęszczące cukrem, z kwaśnymi kawałkami rabarbaru w środku, który tak cudownie przełamuje słodycz. Te racuszki konkurować mogą jedynie z racuchami z jabłkami. W sumie może i dobrze, że na młode jabłka musimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem(...)smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę (najpierw wsypać 1/5 szklanki, resztę dosypać później w zależności od konsystencji ciasta) i zmiksować na jednolite ciasto. Pod koniec mieszania wlać spirytus. Jeśli ciasto jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć

Obiad gotowy
NOCNE BUŁECZKI 137

Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski,wstawić na noc do lodówki,przykryć. Rano wyrośniętą kulę ciasta wyłożyć na blat i podzielić na 10 lub 12 części.Formować bułeczki wg uznania.Jeśli chcecie by wyszły Wam takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc(...)słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką.Piec ok 25-30 min w 200stC.   Jeśli z jakiś względów nie tolerujecie mleka lub okaże się,że brak go w domu nie martwcie się.Wczoraj gdy okazało się,że nie mam pieczywa wiedziałam,że będą bułeczki na śniadanie.Zawsze mam drożdże w proszku na wszelki wypadek.Poleciałam do kuchni przygotować ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Babka piwna 173

waniliowego 3 szklanki maki tortowej szklanka jasnego piwa pils (w temperaturze pokojowej) na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku jabłkowego łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Białka jajek ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy kolejno cukier i cukier waniliowy, następnie olej, margarynę i ocet, przesianą mąkę oraz na końcu piwo. Ciasto przekładamy do formy

Pyry na Gaz
Cebularze 261

moimi małymi zmianami :) Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1/2 szklanki letniego mleka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki maku, 3 duże cebule, 7 łyżek startego żółtego sera. Przygotowanie:    W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy(...)jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można podsypać trochę mąką. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy

Aga w kuchni
Nocne rogale z makiem 250

drożdże. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty.  Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura:  łyżka miodu, 2 łyżki wody,  mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić(...)wodzie, masą smarować rogale. Posypać makiem.  Piec około 15minut w temp. 200st.                                     Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Ciasto Rafaello. 162

budyniową i prażonymi wiórkami kokosowymi. Bardzo dawno nie robiłam tego ciasta. Kartka z przepisem wpadła mi w ręce przez przypadek. Przypomniałam sobie ten smak i nie mogłam się oprzeć. Musiałam zrobić. Może ktoś jeszcze ma ochotę ? :) Składniki na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka(...)poprzednia dokładnie się połączy, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać do masy 3/4 przesmażonych wiórek i dokładnie wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.. Na jedną część ciasta wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać resztą wiórek. Wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Biszkopt, który zawsze się udaje 492

odwrotnie- żółtka ubić później dodać białka. Czasami się udało, ale nie zawsze. Przepis, który prezentuję dzisiaj jest dość prosty i zawsze się udaje. SKŁADNIKI 6 jajek 1,5 szklanki maki pszennej 0,75 szklani  mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki wody WYKONANIE Jajka ubić z cukrem na puszystą masę(...)proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie  30 cm. na 20 cm.  dość duża. Piec w temperaturze 180  ok 40 min. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Precle z posypką migdałową 161

wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut. Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać sodę i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzielić na 10 części(...)sugerowałabym upieczone już precle zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu, będą smakowały jak świeże. Ja podzieliłam ciasto na 10 części dlatego tez wyszło mi z podanych ilości 10 precli. Formowanie precli jest proste. Rozwałkowane w wałek ciasto należy złapać za oba końce, które następnie trzeba przełożyć tak jakbyśmy chcieli je zawiązać. Utworzyć coś na kształt literki

MeCooks
Drożdżówki z makiem 148

Zapraszam po śliczne i apetyczne drożdżówki z makiem , które wbrew pozorom bardzo prosto się szykuje. To przepis na deser, który idealnie sprawdzi się też na Święta.  - prosty sposób formowania drożdżówek - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe) 131

Dla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich

Moja Delicja