ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:360/571)

Chleb mleczny na zakwasie 136

wkładamy do opruszonego mąką (pół na pół pszenna z ziemniaczaną) koszyczka. Tak przygotowane koszyczki z ciastem wkładamy do siatek sklepowych aby chleb nam nie sechł i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy bochenki roztrzepanym jajkiem ze śmietanką i posypujemy sezamem, makiem bądź innymi nasionkami. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź podsypujemy mąką

Krakowskie smaki Ani
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 251

szklanki ciepłego mleka (woda) 8 łyżk oleju szczypta soli 60 g drożdży 2 szklanki suchego maku 20 dkg cukru mąka do podsypania Drożdże wymieszać z połową cukru, mlekiem i szklanką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn dodać do pozostałych składników, wyrobić gładkie ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Porcje ciasta formować w cienkie wałeczki grubości palca wskazującego. Odcinać

w mojej kuchni
Domowe Pieguski 145

ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia równe ciasteczka. Przed

Słodkie Przyjemności
Naleśniki z pomidorami 154

się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek  kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki i mozzarelle kroimy na drobniejsze kawałki posypujemy

NaKońcuJęzyka
Racuchy drożdżowe 189

cukrem , rozprowadzić 3 łyżkami ciepłego mleka. Mąkę wsypać do miski , zrobić zagłębienie, wlać pozostałe mleko, przysypać maka , wyłożyć na do rozprowadzone drożdże. znów delikatnie przysypać mąką. Pozostawić na ok pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Kłaść na patelnie niewielkie porcje i smażyć racuchy  . Na oleju , lub na teflonowej patelni bez tłuszczu

Malinowa Kawiarenka
Austria - Kopytka z makiem i powidłami śliwkowymi prosto z Waldviertel (Mohnnudeln) 140

Składniki (2-3 porcje): - słoiczek powideł śliwkowych  - 250 g ziemniaków - 150 g m ą ki - 1 jajko - sól - 50 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 75 g maku - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: 1) Masło wyjmujemy z lodówki.  2) Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy, zalewamy zimn ą  wod ą  i znów(...)odrobinę (mniej więcej łyżkę ciasta) i rolujemy. Ciasto powinno uzyskać kształt mniej więcej taki jak na zdjęciu.  5) Zagotowujemy lekko osoloną wodę z łyżeczką oleju. Wkładamy do gorącej wody i gotujemy na małym ogniu do czasu aż ' nudle' wypłyną na wierzch. 6) Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder i mak. Wrzucamy ' nudle ' i chwilkę smażyć. 7) W małym

Roślinożerni urlopowicze
Szarlotka z żurawiną 113

Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500  łyżeczka proszku do pieczenia  kostka zimnego masła (200 g )  ksylitol 125 g łyżka cukru waniliowego  5 żółtek L  szklanka żurawiny suszonej  śmietana(...)pieczenia przesiewamy, wsypujemy do misy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki, wsypujemy ksylitol.Mieszamy i przekładamy teraz wszystko na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Krok 2 Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Formę okrągłą 26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Jedna cześć ciasta idzie na dno druga na boki

Różowa kuchnia
Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą 258

jest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne. Dobrze wyrasta, świetnie się skleja a jeszcze lepiej wałkuje. Jedynie na co trzeba zwrócić uwagę to to, żeby za długo po wypłynięciu ciasta nie trzymać w wodzie, bo za bardzo nasiąknie i trzeba będzie dosypywać mąki. Możecie nadziewać rożki marmoladą jak i czekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży 0,5 szkl. mleka marmolada cukier puder do posypania Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min. Ze składników wraz drożdżami zagnieść ciasto. Ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy

Mieszam w Garnku
Kringel- estoński warkocz. 172

mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku, ale zaręczam Wam, że w wydaniu orzechowym jest(...)cukru 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 85 g roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 2 białka 50 g cukru 150-200 g zmielonych (np. w blenderze) orzechów lub mielonego, suchego maku (zalanego 125 ml wrzącego mleka) żółtko do posmarowania      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołek i wlewamy weń ciepły rozczyn

Rozpustne gotowanie
Szarlotka z migdałami i nutą cytryny 151

wiecie, ja też z młodym lubimy, najbardziej te z ciastem kruchym. Żeby było trochę inaczej, to tym razem dodałam jeszcze migdały i do piany z białek sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Szarlotka wyszła pyszna, jak to szarlotka :-))). Polecam, blaszka 24x34 cm. Udanego poniedziałku :-)) Składniki: 3,5 szklanki maki tortowej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 250 g masła(...)cytryny starta skórka z cytryny Na stolnicę dajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i smalec. Siekamy nożem, dodajemy żółtka i cukier. Dodajemy też śmietanę, jak by ciasto było dalej za suche, to dodajemy jeszcze. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części, ja na spód daję większą, do starcia zostawiam mniejszą. Tą mniejszą wkładamy do lodówki. Jedną wykładamy blaszkę wyłożoną papierem

kruche babeczki
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 89

mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować bez dodatków) 1 małe jajko do posmarowania paluchów Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta(...)można go na chwilę włączyć). Z ciasta formujemy w dłoniach lub na lekko (!) oprószonym mąką blacie paluchy (krótsze lub dłuższe, wyjdzie od 12 do 16 paluchów w zależności od wielkości). Paluchy układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (używam dużej z piekarnika). Smarujemy je jajkiem i posypujemy sezamem (można zamienić na mak, czarnuszkę, ulubione ziarna lub przygotować

Słodkie okruszki
Puszyste ciasto drożdżowe z serem, borówkami i kruszonką 209

ciasto drożdżowe, niezwykle pulchne, pachnące. Jest ono z dodatkiem sera białego, borówek oraz kruszonki.  Całość smakuje rewelacyjnie, bardzo polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej-ja polecam Mąkę Szymanowską Polskie Młyny  -50g drożdży -4 jajka -3/4 szkl cukru -125g masła -250ml mleka(...)miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę maki oraz ciepłe mleko-wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży  i odkładamy do podrośnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na jednolitą masę.  Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy drożdże podrosną przesiewamy do nich mąkę. Ja bardzo polecam Mąkę Szymanowską-idealną do wypieków. Dzięki niej ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste.   Następnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 135

niedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka 200ml

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
bułki do hot-dogów 112

łyżka mleka mak Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn na 15 minut . Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować. Do misy miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier, sól i zaczyn drożdżowy, miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko(...)mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki. Włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać

6niebo
Muffinki cytrynowe z makiem 81

Przepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki

To co lubię - gotuję i polecam