ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:358/571)

Masa makowa 182

mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni. Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Ciastka owsiane z dynią 216

dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej

Mama Gotuje
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 176

350ML.MAŚLANKI   DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mini pizza z kawiorem z bakłażana- rewelacja. 155

szklankę ciepłej wody, dodajemy pokruszone drożdże i ksylitol. Składniki mieszamy do rozpuszczenia, wsypujemy 3 łyżki maki , mieszamy do połączenia i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki i ciepła wodę , szczyptę soli i oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto kolo 10 minut po czym zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczka na około godzinę w ciepłym miejscu

Różowa kuchnia
Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie 245

  Tydzień temu, tak jak pisałam w poście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa

Mała Cukierenka
Muffinki z makiem i lukrem pomarańczowym 148

cukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec

Mama Gotuje
Pomarańczowiec 370

takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 400 g. masła roślinnego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z makiem 273

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje
Ciasto z makiem na biszkopcie 270

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji

Darcia w kuchni
Pocałunek murzyna 405

bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK MURZYNA trudne ok 2h blaszka 21/26 Składniki: ciasto: * 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej * 1 szklanka cukru pudru * 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% * 1 jajko * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka sody * 3 łyżki mielonego maku * 2 łyżki ciemnego kakao * 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa) Masa

sierotka maRysia w kuchni
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 128

trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka masło cukier cynamon Z podanych składników przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie aby nie było zadnej grudki. Następnie odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco podrosło

Radość kipiąca uśmiechem.
lekki biszkopt z białek 229

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem

Miód i pieprz
Chleba naszego pszennego ...... 166

wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.   Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 155

nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru

Chocolate Muffin Blog
Najlepsza babka cytrynowa 222

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru

Pyry na Gaz
Drożdżowe rogale na śniadanie 181

cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem” Przygotowałam dwie blachy, przykryłam papierem do pieczenia. Położyłam na każdej po 6 rogalików

Z Kuchni Do Kuchni
Krakersy z ziarnami 147

szklanka mąki krupczatki 3 łyżki masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka ziaren sezamu 1 łyżka kminku 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z sola, dodać masło i stopniowo wodę. Zagnieść jednolite ciasto. Pozostawić ciasto pod przykryciem ok 2 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na kilka części

Na słodko lub wytrawnie
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 188

Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest

Ostra na Słodko
Bułki pszenne z makiem. Crusty Hard Rolls. Wypiekanie na śniadanie. 251

Na śniadanie świeże, chrupiące bułeczki. Zwykłe, pszenne, ale bardzo smaczne i pachnące. Żeby je przygotować nie trzeba żadnych wielkich umiejętności a jedynie nieco cierpliwości podczas wyrastania

Smaczna Pyza
Oliwkowe knedelki 171

Oliwkowe knedelki Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag maki pszennej 1 jajko sól oliwki zielone z marchewka sezam 2 łyżki masła Wykonanie. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki krucho drożdżowe z nadzieniem 159

cukru pudru 6 dag świeżych drożdży, szczypta soli na nadzienie marmolada lub np. nutella odrobina maku Przygotowanie: Drożdże, cukier i 1/3 szklanki śmietany wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia  Masło posiekać z mąką, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i resztę śmietany - zagnieść ciasto Przykryć folią pozostawić w lodówce do dnia następnego Po wyjęciu ciasta wyrobić je ponownie i rozwałkować

Proste Potrawy
1485. Bułki maślane z miodem 168

lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. 2 faza - ciasto właściwe 403g rozczynu (cała faza poprzednia) 100g maślanki o temp 26-28oC 8 g soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz

Moje domowe kucharzenie
Rainbow cake-elephant :) czyli kolorowy slon 299

unikac jak ognia  No ale czas sie pochwalic Rainbow cake-elephant czyli kolorowy slon Przygotowalam ciasto biszkoptowe, podzielilam do 6 miseczek- dodalam barwniki Pieklam w nagrzanym piekarniku w temp 180C ok 13-15 min Biszkopt: 10 jaj 1.5 szkl cukru 2 lyzeczki maki 3-4 octu zoltka+proszek do pieczenia+ocet- polaczyc. W misce ubic piane , dodac cukier

Smaki Edyty
Tort Makowy z Kremem z Białej Czekolady 267

białkami dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej stopniowo wsypujemy mieszankę mąk i maku i musimy delikatnie wymieszać wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około

Blondynka Gotuje
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 159

Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej o kulinarnych zwyczajach Opolszczyzny, która kluskami, ziemniakami i boczkiem słynie. Śląskie(...)wypieku jest Wam pewnie obca (mi przynajmniej była). Otóż   kołocz   jest to regionalne ciasto drożdżowe, które dawniej wypiekano w okrągłych formach, choć dziś ze względów praktycznych są to już blachy prostokątne. Wypiek ten przygotowuje się tradycyjnie z jednym z trzech nadzień — jabłkami, makiem lub serem i obowiązkowo podaje się z charakterystyczną rwaną posypką (kruszonką), przypominającą rybie łuski

Food Square
Ciasto ,,Błękitna laguna" 131

bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) :   biszkopt: jajka 5 szt, cukier  3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ(...)ubijamy na sztywn ą  piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez

kulinarne odsłony pati
Danie jednogarnkowe 2 227

szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać(...)partiami wodę aż do odpowiedniej gęstości. Ciasto musi  być na      tyle gęste aby po nałożeniu na łyżkę nie zmieniało kształtu. - gotowe ciasto nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotujący się sos. - gotować jeszcze ok 2 - 3 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem lub chili jak ja to robię     Nadmiar sosu zostanie wchłonięty przez

Eli Gotowanie
Babka Makowa 220

ciasta pojawiły się już kiedyś na blogu, dlatego dziś w odsłonie idealnej na święta Wielkanocne - babka Makowa - zapraszam po przepis :) Babka wychodzi słodka - ale bez przesady, jest typowo wilgotna z cudownie chrupiącą skórką. " Składniki 4 jajka 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki ) 1,5 szklanki mąki 100 g masła 1/2 szklanki mleka czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g maku(...)proszkiem do pieczenia i makiem. Dodajemy do masy jajecznej i lekko mieszamy - jedynie do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy na babkę z dziurką (można użyć dowolnej formy na babki) wysmarowanej masłem i posypanej dokładnie mąką pszenną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem albo

Słodkie Przyjemności
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 164

posypania sezam, czarnuszka lub mak       Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka, w mące robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką(...)minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.      Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części

Rozpustne gotowanie