ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:350/571)

Bułeczki pszenno kukurydziane 130

mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony.  Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę. Składniki na 8 szt.: 20 g świeżych drożdży, 1 płaska mała łyżeczka, 200 g maki kukurydzianej, ok. 300 g mąki pszennej typ. 405, 250 ml ciepłej wody(...)mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika, podsypaną mąką

Moniki Smakołyki
Pomarańczowe ciasto piernikowe 140

Ciasto piernikowe, z dodatkiem skórki pomarańczowej, cukru ze skórką pomarańczową nie tylko na Święta. Składniki: na dużą keksówkę 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 15 g cukru ze skórką pomarańczową, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 1/3 szklaki oleju, 100 g skórki pomarańczowej polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)jednej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, mleko, w drugiej suche (maka, cukry, kakao, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika). Łączymy razem i dodajemy skórę pomarańczową. Gęstą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz

Lena Gotuje
Salceson, ciasto amerykańskie: 159

postów. Od dzisiaj nadrabiam zaległości. Dzisiaj na słodko- Ciasto amerykańskie lub salceson. Przepis pachnący cynamonem, wypełniony jabłkami i  orzechami. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki oleju  5 jajek ok 2 szklanki cukru kryształ 1  cukier  waniliowy 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 szklanki maki pszennej 1 kg. jabłek garść orzechów włoskich cukier puder(...)sodę.  Wsypujemy posiekane orzechy, pokrojone w kostkę jabłka Wszystko łączymy masa jest dość gęsta. Na koniec ubijamy pianę z białek, dodajemy szczyptę soli. Sztywną pianę dodajemy  do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C około godziny  Po upieczeniu wystudzone  posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 176

znowu upieke.Jest uzalezniajace. Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka 1 szklanka maki 1 niepelna szklanka cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic(...)zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec  lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki na krem budyniowy: 1 budyn waniliowy 1 kostka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem... 146

zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka kawałków, ale nawet to się nie udało... :)      Przepis z bloga Facet na Talerzu . Składniki: (foremka o średnicy 20cm jest idealna) 1/2 szklanki purée dyniowego (puszkowanego, lub domowego*) 2 jajka 150ml oleju 180g maki pszennej 140g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni przykryj kawałkiem folii aluminiowej.  Przestudź w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Ciasto z nadzieniem twarogowo - makowym 210

jajko.Dodać mak i płatki owsiane.Miękkie masło (temperatura pokojowa)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukier,masło i mąkę zagnieść.Zrobić z niego kruszonkę.Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wyłożyć połowę kruszonki.Na nią wyłożyć nadzienie i znów posypać resztą kruszonki i startą skórką z cytryny.Piec w temperaturze 175°C ok.30 min,aż ciasto będzie rumiane

kulinarnajamka.blogspot.com
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 166

szybkie w przygotowaniu.Wystarczy pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru(...)dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilką do połączenia składników. Ja jeszcze dodatkowo mieszam łyżką żeby wmieszać ciasto z dna miski. Gotowy biszkopt wylać na jabłka i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę papierem

Agusiowe smakołyki
Pyszne ciasto z nektarynką i galaretką 226

Kolejne pyszne ciacho do kawki czy herbaty. Tym razem biszkopt upieklam z dodatkiem mąki kokoswej. A maka jest oczywiście od Klos Pol, firmy zktorą już jakiś

Ewa w kuchni
śliwki pod kruszonką 210

składniki: 20 szt śliwek 100 g maki 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru 50 g masła (miękkiego) 20 g czekolady gorzkiej 1/2 – 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowiec z czerwoną porzeczką 157

cukru + łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka maki pszennej Razem zagnieść palcami na okruchy Wykonanie: Do miski wkładać po kolei roztrzepane jajka, drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku, cukier, olej oraz na samym końcu mąkę. Wszystko połączyć na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny. Po tym czasie zamieszać ciasto, wyłożyć   na wyłożoną papierem blaszkę

W garach u Gosi
Maślane rogale śniadaniowe 182

niż sklepowe! :) 8 dużych rogali: * mąka pszenna- 650 g * masło-100 g * mleko- 250 ml * świeże drożdże- 25 g * jajka- 3 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * sól- 1/2 łyżeczki * mak- do posypania Mąkę przesypać do miski, zrobić zagłębienie, w którym należy przygotować rozczyn z drożdży, 150 ciepłego mleka oraz cukru (wymieszać pokruszone drożdże z cukrem oraz mlekiem), zakryć ściereczką(...)rozczynem, wbić 2 jajka (3cie zostawić do posmarowania rogali), dodać szczyptę soli i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto (najlepiej hakiem). Ciasto ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości, czyli około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, z czego każdą rozwałkować (na lekko podsypanym mąką blacie) na kształt okręgu o średnicy około

Kraina Miodem Płynąca
Bożonarodzeniowe przepisy – słodkie 189

smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam, że skubaliśmy je w sobotni wieczór

Raj dla Podniebienia
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 187

posmarowania wierzchu) mak (do posypania) Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe. W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę(...)mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło 😉) Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowa babka majonezowa 162

nieeee, ja tej babki nie będę jadł na pewno!!!!  - Mamooooo, po co mówiłaś, że dałaś tam majonez???? Myślicie, że nie jedli? Najpierw obwąchali, rozdrobinili w drobny mak, czy przypadkiem ten majonez gdzieś się nie ukrył w płynnej postaci i spróbowali.  - Mamooooo, nie czuć tego majonezu w ogóle! - Ale ona jest dobra! To ja jestem w domu tą, która(...)przepada za babkami. Reszta bardzo lubi, zwłaszcza piaskowe, marmurkowe, a ta ma w sobie coś z piaskowej, ale jest bardziej wilgotna. A majonez? No cóż... zastępuje w cieście tłuszcz. Nie próbowałam podmieniać na olej lub masło, ale podejrzewam, że też byłaby dobra. Nie ma przy niej dużo pracy, jest nie dość, że szybka, to jeszcze taka "jednomiskowa" więc sprzątania tyle

bistro mama