ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:347/571)

Łatwe muffiny z mrożonymi jagodami 137

rozmrażać, dajemy je na wierzch zmrożone.  Ciasto bez użycia miksera, to duży plus. Muffiny smakują obłędnie, Dzieciaki mruczą podczas konsumpcji a to niepodważalny dowód że są pyszne 🥰😋☕  Zapraszam!!!  2 jajka 200 ml mleka roślinnego, u mnie napój jaglany bez cukru ( może być krowie) 70 ml oleju słonecznikowego 25 dag maki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego

Takie tam pichcenie
Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 163

jest kubek esencjonalnej herbaty, a zaraz potem wyjmuje składniki i przygotowuje ciasto na bułeczki. Na już na teraz, do herbaty albo z kubkiem kakao. Przepis na te bułeczki znalazłam w cudownej książce "Sirocco". Bułeczki=ciastka przygotowuje się szybciutko i są niebywale smakowite :) Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe 250 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 1/4 łyżeczki(...)wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek, wrzucamy masło i palcami rozcieramy je na okruszki. Dodajemy cynamon, skórkę, cukier, jajko, mleko oraz daktyle. Całość zagniatamy na ciasto, będzie trochę kleiste. Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką bułeczki (ok.12 szt.). Układamy je na blasze w odstępach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 249

się ciągnąć.   Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Nadzienie tej rustykalnej tarty to tylko kilka podstawowych składników(...)mąk – gluten w kruchym cieście nie jest potrzebny NADZIENIE POROWO-CEBULOWE 25-30g startego na drobnej tarce Pecorino Romano albo parmezanu 120g pora – tylko biała i jasnozielona część (waga po oczyszczeniu) 270g cebuli (waga po oczyszczeniu) 2 średniej wielkości ząbki czosnku 2 pełne (z małą górką) łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka maku (opcjonalnie) 65g rzadkiej śmietanki

Karo in the Kitchen
KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 244

Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza smażonymi w cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich

Ola la LCHF
Ciastka francuskie z orzechami 193

czegos bardzo sie chce to nawet brak maki w domu nie stoi na przeszkodzie zeby cos slodkiego sobie upiec ;) Z tego co akurat bylo pod reka powstaly bardzo ciekawe ciasteczka. Z zewnatrz chrupiace, w srodku wilgotne od jablek. Aromat cynamonu przeplatal sie z orzechami. Do tego ciekawe polaczenie slonawego ciasta francuskiego i slodkiej polewy czekoladowej. Przyznam, ze zrobione pod wplywem

Przysmaki Karolki
Krewetki w tempurze na pędach groszku 170

szczypta pieprzu 25g maki pszennej olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób: Oczyszczamy krewetki surowe (nie gotujemy) z pancerzy i żył. Nacinamy delikatnie pod skosem z obu stron (tj. nacinamy kiełbaskę na grilla) To jest ważne ,dzięki tej metodzie krewetka nam się wyprostuje ,a podczas smażenia nie skręci się i będzie idealnie prosta .   Ciasto  na tempurę: Jajko roztrzepujemy ,dodajemy

Viola cooks with passion
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 175

wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie we Francji Składniki: 13 łyżek maki mieszanej ( pszenna, ziemniaczana, krupczatka) 1 kostka masła(...)cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec w temp. 150 st około 1 godz. Ps. Można podzielić ciasto na pół i do 2 połowy

Gotowanie-uk
Chałka – przepis ekspresowy. 336

szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 20 g masła, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka soli, 8 gram cukru waniliowego (1 czubata łyżeczka lub jedno opakowanie), sezam, mak lub płatki migdałowe do posypania, Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kubeczku z jedną łyżeczką cukru i cukrem waniliowym. W dużej misce połączyć roztrzepane żółtka ( wymieszać je widelcem) z ciepłą wodą. Żółtka powinny być(...)wystudzone. Wszystko wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać sól i przesianą mąkę i wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Składniki mieszać przez około 5 minut. Ciasto odstawić na ok. 40 minut, miskę nakryć czystą ściereczką. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnice podsypaną mąka i wyrabiać je jeszcze przez ok 5 minut. Dodając jeszcze mąki w razie potrzeby. Całość podzielić na dwie części

rozgotowana
Ciasto na kazda okazje 173

moglam sie oprzec pokusie by z piekarnika nie wyszlo kolejne ciasto. Jednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 80g orzechow(...)Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze 170°C. W srodku powinno zostac lekko wilgotne. Ciasto dekorujemy roztopiona czekolada i orzechami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Chleb paprykowo-pieprzowy 149

Pyszny chleb domowy z papryką i pieprzem. Maka 1 kg, sól 1 łyżka, papryka 4 łyżki, pieprz 1 płaska łyżka, drożdże 50g- pół kostki,  cukier 1 łyżeczka, woda ciepła 2 szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki(...)suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce. W lodówce też będzie rosło i rano szybciutko można upiec. Z podanej ilości składników wyjdą 2 chleby w foremkach 30x11  Blaszki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Zagniatamy chlebki, wkładamy do form i przykrywamy

chleba naszego
Chałeczki 111

jajko 1/4 kostki masła czyli 50 gr posypka, mak, kruszonka, sezam 1. Z drożdży 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja(...)była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia objętości. 3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 4 części,  każdą cześć dzielimy na 3 i zaplatamy chałeczki. 4. Kiedy mamy już wszystkie chałeczki gotowe. Przekładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Ale fajna babka! 174

więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g maki pszennej (ok. 1 i 1/5 szklanki) 200 g mąki ziemniaczanej (1 szklanka(...)prostu wymieszamy wszystkie składniki łyżką). Następnie wlewamy roztopione masło i delikatnie mieszamy łyżką. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 2/3 masy przelewamy do formy, a do ciasta, które nam zostało dodajemy przesiane przez sitko kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową wylewamy na jasną masę, łyżką wyrównujemy wierzch babki. Pieczemy babkę około 30-40 minut. Lekko ciepłe ciasto

KulinarneImpresje.pl
Ananasowa babeczka chili w parze z z limonkową muffinką kokosową :) Na ostro czy na słodko - oto jest pytanie? 155

przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby. A efekt tej działalności na dwa fronty? Sami oceńcie i wybierzcie, która wersja jest dla Was. Składniki:   na 6 babeczek chili 150 gram maki pszennej 1 jajko 50 ml mleka 2% 1/4 puszki ananasa pokrojonego w drobną kostkę(...)babeczki limonkowo-kokosowe: do mąki z proszkiem dodaję cukier i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszam. Do ciekłej mieszanki dodaję rodzynki i wyciśnięty sok z limonki. Składniki mokre łączę z suchymi. Ciasto wychodzi rzadsze niż to na wytrawne babeczki. Nakładam do 3/4 wysokości foremek silikonowych. Babeczki wstawiam razem w blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę przez 30 minut - z czego

Kuchnia po mojemu
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 157

Efekt.....brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty i szybki. Czekam niecierpliwie na w asze komentarze:) Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 50 g cukru

Blondynka Gotuje
Maślane kluseczki, miód malinowy i kwiaty jabłoni 103

masło klarowane miód malinowy jadalne kwiaty jabłoni Jak zrobić maślane kluseczki: Najpierw do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mak i mieszamy. Następnie jajko wybijamy na głęboki talerz, roztrzepujemy widelcem i dolewamy do miski z mąką. Potem dodajemy maślankę. Następnie wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto łyżką – powinno być zwarte i gęste choć dość mocno lepiące. Potem w dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy

Dorota Smakuje
ROGALE Z MAKIEM 116

soli Dodatkowo: mak do posypania jajko bądź mleko do posmarowania Mleko lekko podgrzewamy, do letniego dodajemy pokruszone drożdże z cukrem, oraz 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy na ok 10 min by zaczyn zaczął pracować. Pozostałą mąkę łączymy z solą,jajkiem,masłem oraz jogurtem - wyrabiamy. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dalej wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy(...)kwadratu .Dzielimy na 8 części i formujemy każdą część na kształt rogala. Rogale układamy na blasze, odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem,posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 25 min,aż rogale będą rumiane.   Nie przejmujcie się,że Wam wyjdą nierówne w końcu nie wygląd jest

Niespełnione zdolności kulinarne
Cebularz lubelski 117

Cebularz to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego. Pierwszy raz z cebularzem spotkałem się na Mazowszu ponad 20 lat temu w szkole podstawowej była to jedna z niewielu jak na tamte czasy przekąska w sklepiku szkolnym;) Uwielbiana i chętnie kupowana. To nic że śmierdziało z buzi(...)godzin przed robieniem placków. Cebulę kroimy. Gotujemy przez 2 minuty i odcedzamy. W litrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin. 2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży 1 łyżki cukru i połowy mleka. Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął

karolgotuje
Cebularz lubelski 88

Cebularz to pszenny placek pokryty cebulą z makiem. Wywodzący się z kuchni żydowskiej, jest najbardziej znanym produktem tradycyjnym dla województwa lubelskiego. Pierwszy raz z cebularzem spotkałem się na Mazowszu ponad 20 lat temu w szkole podstawowej była to jedna z niewielu jak na tamte czasy przekąska w sklepiku szkolnym;) Uwielbiana i chętnie kupowana. To nic że śmierdziało z buzi(...)godzin przed robieniem placków. Cebulę kroimy. Gotujemy przez 2 minuty i odcedzamy. W litrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin. 2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży 1 łyżki cukru i połowy mleka. Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął

karolgotuje
Chlebek naan z kurczakiem curry 155

proszku do pieczenia szczypta cukru Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, letnie mleko i łyżkę maki. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki,  dodaję jajko, sól, proszek do pieczenia, jogurt, olej i ciasto zarabiam mikserem około pięć minut. Ciasto nie ma być rzadkie, ma być zwarte. Odstawiam w ciepłe miejsce

wesoła kuchnia
Przepis #89 Pełnoziarniste rogaliki z powidłami 166

Witajcie, w okolicach 11 listopada pojawiają się zazwyczaj w cukierniach rogaliki - głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki

Health-Fit-Life
Bułki z siemieniem lnianym 187

posypania: pestki, mak Siemię lniane zmielić w młynku. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, miodem i łyżką maki, odstawić na 15 minut, żeby zaczyn ruszył. Jajko rozbełtać z wodą. Wsypać oba rodzaje mąki, siemię, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, wyrobić miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodać masło i łyżkę oleju. Z ciasta uformować kulę, posmarować pozostałym olejem, włożyć do miski

Obiad gotowy
Naleśniki – przepis na ciasto 295

łyżce dodawać mąkę – cały czas miksując. Ja z reguły odmierzam 1 i 1/3 szklanki maki, ale nie zużywam całości. Na koniec dodać olej – krotko zmiksować. Miskę przykryć ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawić na 30 minut. W tym czasie ciasto nieco zgęstnieje. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Chochlą nabierać ciasto, wlać na patelnię i rozprowadzić okrężnym ruchem. Smażyć

Niebieski kubek z kawa
BABKA KAJMAKOWA 163

cukru  100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając

Ciastka - domowe słodkości
Pancakes z mąki owsianej 145

skusiłam.  Nie rozczarowały mnie. Powtórki będą. szklanka mąki owsianej 3 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i cukier do smaku 3/4 szklanki mleka  1 jajo olej do smażenia Z podanych składników zrób jednolite ciasto i smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj np. z syropem klonowym

AZgotuj!
Drożdżówka dyniowa 145

łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 1 aromat do ciast dowolny tłuszcz do formy 1 jajko do smarowania ciasta Wykonanie: W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę maki, utarte na parze jajko, sól do smaku, aromat o dowolnym smaku (kilka kropel), cukier waniliowy i całość

Tradycyjna Kuchnia
Kluski śląskie + film 166

smacznym, prostym i bardzo sycącym posiłkiem. składniki na 4 porcje 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g maki ziemniaczanej 1 jajko sól przepis Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy całe jajko. Dłonią zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Z tak przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczamy a na środku

Smakowite Dania
Czekoladowe ciasto z cukinią czyli poWeekendowe Łakocie odc. 22 191

mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody i proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 206

jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy. Skladniki na 10 nalesnikow: 1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej 1 szklanka mleka i troche 1 jajko 1 lyzka oleju sol,szczypta cukru 1 lyzka masla ghee do smazenia  Wszystkie skladniki na ciasto  dokladnie wymieszac,by nie bylo grudek i odstawic na 0,5-1 godziny.Po tym czasie usmazyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 211

stać  się   piękną ozdobą na świątecznym stole. Dekoracja jest szalenie prosta do wykonania i myślę, że całkiem efektowna. Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. W arto(...)Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz mak. Zmiksuj wszytko na gładką masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Marcepan pokrój na małe kawałki i wrzuć do masy. Ciasto wlewaj do 3/4 wysokości papilotek. Piecz 20 minut w 180 ºC do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź

Food Square
Makowe Gwiazdki 211

kostki masła 1/4 szklanki cukru  jajko szczypta soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonego maku 2-3 krople aromatu migdałowego Wykonanie : Mąkę posiekać z masłem , dodać pozostałe suche składniki , wbić jajo , dodać aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto , Schłodzić ok pół godziny w lodówce/ Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm ,  Wykrawać gwiazdki

Malinowa Kawiarenka
Wspomnienie lata 196

tęskni za latem? Zachęcam do przygotowania ciasta, które będzie wspomnieniem lata . Delikatna masa truskawkowa otoczona puszystym biszkoptem, a do tego filiżanka aromatycznej kawy.   Składniki na biszkopt:  5 jajek 1,5 szklanki maki 1,5 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy

Salonik smaków
Carrot cake- czyli moja wariacja nt ciasta marchewkowego 328

Zapraszam na moja wariacje nt ciasta marchewkowego- czyli carrot cake W misce laczymy 4 jajka 1.5 szkl brazowego cukru 1.5 szkl oleju Dodajemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 szkl maki- miksujemy razem Dodajemy 2 szkl startej marchwi rodzynki, orzechy Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C ok 40-45 min Ubijamy mala kremowke, dodajemy cukier puder

Smaki Edyty