Obłęd! To chyba najlepszy smak naleśników! Totalne mistrzostwo, cytrynowe naleśniki z makiem, oblane stopionym masłem cytrynowym i syropem klonowym, podane w towarzystwie świeżych jagód leśnych lub konfitury jagodowej. Ten pomysł na naleśniki musi zagościć w Waszych domach, są przepyszne, proste i nie wymagają, od Was żadnych nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Sezonowe jagody leśne, to bogactwo nie tylko smaku, ale przede(...)MAKIEM składniki : - 360 g mąki typ 480 - 230 g mleka - 220 g wody gazowanej - 35 g skrobi ziemniaczanej - 20 g maku - 2 jajka zerówki - skórka z 1 wyszorowanej niewoskowanej cytryny - 300 g wody kranówki - 50 g oleju rzepakowego - 2 x szczypta soli Otrzymasz około 15 naleśników Wykonanie : W/w składniki oprócz maku, zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj mak, całość
SMYKWKUCHNIPotem do miski wsypujemy mąki. Następnie do maki dodajemy solidną szczyptę soli i mieszamy wszystko. Potem do maki dodajemy buraki, olej, maślankę, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy pół szklanki wrzątku i mieszamy najpierw łyżka a potem ręką. Jeśli potrzeba dodajemy do ciasta kilka łyżek wrzątku. Ciasto powinno wyjść zwarte i dość elastyczne. Następnie w dużym garnku wstawiamy wodę do gotowania
Dorota Smakujepiany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtka i wlać rozmieszany węgiel aktywny. Obie maki przesiać i delikatnie wmieszać do powstałej masy. Dno tortownicy o średnicy 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić (nie natłuszczać rantu). Przełożyć ciasto i wyrównać. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec
AZgotuj!Nasze ulubione muffiny jogurtowe , tym razem z dodatkiem maku. Te muffinki są genialne w smaku. Meega wilgotne i puszyste, po prostu przepyszne, do tego są
Smaczne Zdrowemnie zwykle po świętach, coś co powstało z poświątecznych zapasów. Zwykle jest to mak, bo mak mi zawsze zostaje. Został i tym razem, jeszcze czeka... Zostały też suszone śliwki kalifornijskie. Miałam wobec nich pewien plan i chciałam zrobić pijane ciasto, ale przy okazji świąt tych ciast i tak jest sporo, więc zrezygnowałam i w styczniu przerobiłam śliwki na batoniki
bistro mamaczekoladowy z truskawkami. Jest pyszny, lekki w smaku i niejedna mama z takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy
Rita creativeczekoladowy z truskawkami. Jest pyszny, lekki w smaku i niejedna mama z takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao - 60 gr. maki samorosnącej mus truskawkowy: - 120 gr. truskawek - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Do misy miksera wrzucamy
RITA food channelzaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, aż do połączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół. Przed podaniem
chleba naszegomleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto
W Mojej Kuchni LubięNa naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych elementów Bożego Narodzenia. W moim domu również i już zaczyna się rozchodzić zapach piernia i maku, który zresztą
Niezły Młynekłyżeczka proszku do pieczenia ½ cukru 3 jajka 100 g miękkiego masła 5 łyżek sezamu 4 łyżki maku Sposób Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Na nasmarowaną tłuszczem blachę nakładać łyżeczką porcje ciasta, spłaszczając je ręką i formując ciasteczka. Przygotowane ciastka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Kuchenne aromatykakao w zimny jesienny wieczór. Czy może być coś lepszego? Składniki: ciasto: 300 g mąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g maki lukier: 1/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Mleko podgrzewamy(...)miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda! Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły
Lena Gotujemakiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej mąki razowej 1/4 szkl. maki kukurydzianej (u mnie ziemniaczanej) 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki syropu klonowego (z agawy, lub miodu) 1 jajko 2 łyżki maku sól Ser rozdrabniamy widelcem i zagniatamy z pozostałymi składnikami. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wlewamy kilka kropli oleju. Z ciasta
Dzieje kuchennej Wiewióryupieczeniu brzegi ciasta delikatnie okrawamy ciasto od blaszki, wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 5 żółtek 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 i 1/2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 400 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem(...)Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na 3 równe części. dodatkowo : polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Na jednym cieście kruchym rozsmarowujemy 1/3 kemu, układamy ciasto kokosowe, rozsmarowujemy krem, układamy ciasto orzechowe, rozsmarowujemy krem i układamy ciasto kruche. Całość delikatnie obciążamy deseczką i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniapoprzedniego Składniki 1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej 1 jajko ok 1 szklanki maki ziemniaczanej 500 g truskawek (miałam mrożone ) cukier cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę
W królestwie smaków Beaty