ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:87/476)

Pierogi ruskie 152

ugotowanych ziemniaków  5 średnich cebul  2 łyżki skwarek  2 łyżeczki soli  1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu  2 łyżki oleju  Ciasto na pierogi:  600 g mąki pszennej  340 g gorącej wody  60 g oleju  1 łyżeczka soli  Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość(...)solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka

Marder&Marder Manufacture
Wigilijne pierożki z makiem 372

mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe uszka wigilijne 250

ciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych(...)podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej podsypać, ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde), na grubość około

pyszne zdrowości
Pierogi z komosą ryżową w rosole 164

wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi

mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 199

wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi

mecooks
pierogi z płuckami 233

mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Gotowe podajemy okraszone podsmażona cebulką na tłuszczu

Domowy Smak Jedzenia
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 125

posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Nadzienie 100 g maku szklanka mleka 2 łyżki miodu garstka drobno posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować(...)miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części 75 g masła 100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kurczakiem i serem 238

ciasto na pierogi 8 łyżek mąki toruńskiej 2 jajka 3/4 szklanki wody gorącej przygotowanie Do mąki wbić jajka i dolewać ciepłą wodę, wyrabiać ciasto aż będzie jednolite, potem wałkujemy i wykrawamy szklanką kołka i nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi /jak już mamy wszystko gotowe wystarczy wrzucać i gotować w osolonej wodzie. farsz: 2 piersi z kurczaka 2 małe

Moje Wyroby
Pierogi ruskie 112

razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto: 1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól. 2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części(...)dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem. Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Pierogi ruskie 144

razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto: 1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól. 2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części(...)dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem

Fitsweet.me
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 79

połączą. Miskę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze.  Wycięte(...)foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut. Z tego przepisu możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się

Gotowanie i blogowanie
Pierogi z mięsem wcześniej gotowanym 56

PIEROGI Z MIĘSEM CIASTO NA PIEROGI 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko lub samo żółtko; 2 łyżki oliwy; sól; około 1 szklanki gorącej wody; FARSZ MIĘSNY 500 gramów łopatki wieprzowej; 1 duże udko z kurczaka; 1 duża cebula; po kawałku marchewki, pietruszki i selera; liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki do gotowania mięsa; masło; sól,... Artykuł Pierogi

Kuchnia Tomka
Napoleonka 252

kilka wskazówek i porad. Ciasto francuskie składniki Napoleonka składniki Napoleonka przepis Przygotowanie napoleonki zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego ciasta, które dostaniecie w każdym sklepie. Z całej porcji masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie i nie kleić się zbytnio do rąk. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, należy(...)rozwałkować na grubość ok. 2 cm i zawinąć w folię. Teraz ciasto odpoczywa w lodówce przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z jagodami 95

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)

Prosty przepis na
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 81

też robotami planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami

Żyję by jeść

Proponowane wyszukiwania