ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:89/476)

Calzone z papryką i salami 173

Magda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz

Smaczna Strona
Pierogi z kapustą i grzybami 90

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody(...)pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 204

kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia(...)Kapustę zalać wrzątkiem i gotować 4. Kapustę odcedzić i dusić na maśle 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić ugotowane grzyby 7. Do kapusty dodać ugotowane grzyby 8. Przygotować ciasto 9. Skleić pierogi i ugotować 10. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką Poprzedni 1 z 10 Następny   A Wy jakie tradycyjne dania wigilijne przygotowujecie? Artykuł Pierogi

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 134

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)Odstaw do wystygnięcia.   Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni

kuron.com.pl
Pierogi z kapustą i pieczarkami. 201

ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy nam się zamrożą można

Moje-pitraszenie
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 338

rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona. Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą(...)wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy

Dieta bez mleka
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 194

lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy(...)borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 153

oleju. Dodałam zmieloną pierś z kurczaka. Kiedy mięso trochę się podsmażyło dodałam szpinak. Całość dusiłam około 10 minut. Następnie doprawiłam powstały farsz i odłożyłam do wystudzenia. Następnie przygotowałam ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam(...)jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto.  Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy

Health-Fit-Life
Pierogi ze szpinakiem 161

fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku.  Pierogi ze szpinakiem składniki: 1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj  500 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ze szpinakiem wykonanie: Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć(...)się spalić, więc nie smażymy go zbyt długo. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem i boczkiem 152

boczkiem. Postanowiłam połączyć oba przepisy w jeden i stąd dzisiejsze pierogi. Boczek wędzony nadaje nadzieniu pysznego smaku i aromatu, a całość zamknięta jest w miękkim cieście. Polecam!       Pierogi z kaszą gryczaną, mięsem i boczkiem   Składniki na około 30 sztuk:   Na ciasto:   260g mąki 120ml letniej wody 1 jajko pół łyżeczki soli(...)cebula     Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło, mieszamy widelcem aż powstaną grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (lub wedle swoich preferencji). Z ciasta szklanką wycinamy koła.   Farsz: boczek kroimy w drobną kostkę, jeśli jest tłusty podsmażamy na suchej patelni, jeśli nie to na łyżce tłuszczu

Smak mojej kuchni
Pierogi dim sum z gotowymi pierogami Konspol 84

zapewnić pyszne i satysfakcjonujące doświadczenie kulinarne. Dlaczego kochamy pierogi? Pierogi są uwielbianą potrawą na całym świecie. To niezwykle uniwersalne danie, które można spożywać jako przystawkę, dodatek lub danie główne. Są ważną częścią nie tylko polskiej kuchni. Niezależnie od tego, czy są wypełnione mięsem, owocami, warzywami czy kombinacją tych składników, pierogi mają unikalny smak i aromat. Mogą być(...)przyprawom.  Pierogi dim sum świetnie smakują z odrobiną sosu sojowego. Możesz je przygotować samodzielnie, wykorzystując np. filet z kurczaka Konspol. Mięso jest łatwe w przygotowaniu, a ulepienie pierogów nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy pokroić filet z kurczaka Konspol w drobną kostkę i dodać odrobinę ulubionych przypraw do smaku. Następnie należy zawinąć kostki w ciasto wonton i ugotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ruskie na ostro 73

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: ziemniaki - 50  dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag papryka słodka 1/5 łyżeczki pieprz kolorowy mielony - 0,5 łyżeczka sól pieprz olej  : FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą(...)masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy

Camilla w kuchni
Pierogi ruskie 2 76

Ciasto:  mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: ziemniaki - 50  dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag sól pieprz olej  FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić(...)masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy

Camilla w kuchni
Pierogi z kapustą i pieczarkami 72

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: 40 dag kapusty kiszonej pieczarki 50 dag cebule 3 szt sól pieprz kolorowy olej do smażenia FARSZ: Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki(...)masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy

Camilla w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 2 61

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: kapusta kiszona - 400 g grzyby suszone - 1 szkl cebula - 2 szt sól pieprz olej Farsz: Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć ją, pod koniec dodać(...)masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz wilgotne, ale też nie może kleić sie do rąk, wtedy w zależności od potrzeb dosypujemy mąki lub dolewamy cieplej wody. Z wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy

Camilla w kuchni