ponieważ na rynku mamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie rozpadną i czy nie wyjdzie jakiś gnieciuch albo tzw. „podeszwa” ? Wybór mąki ma decydujący wpływ na to, jaki będzie produkt(...)mąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta ucierane typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów
Kuchnia u Krysipierogowym… coś pysznego. Pierogi możemy podać z jogurtem greckim z odrobiną cynamonu. Błyskawiczny przepis na Pierogi z jagodami i serem Składniki 0,5 kg mąki przennej szklanka gorącej wody szczypta soli 1 jajko 0,5 kg truskawek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru Dodatkowo 200g jogurtu greckiego 1 łyżeczka cynamonu Pierogi z musem truskawkowym(...)rozwałkowanego ciasta wycinamy przy pomocy kubka/ szklanki kółka. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy je do miski, dodajemy odrobinę cukru i mąkę ziemniaczaną. Truskawki blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy, aby odparować nadmiar soku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Na każde kółko ciasto wykładamy łyżkę musu, składamy na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stronie informacjach możemy przeczytać, że pierogi powinny mieć kształt półkolisty z charakterystyczną falbanką w miejscu zlepienia, zaś w przekroju widoczne powinny być borówki otoczone ciastem pierogowym. Kształt powinien być półkolisty, kolor pierogów jasnokremowy, aż po kremowy z widocznymi granatowo-fioletowymi prześwitami owoców. Osobiście uwielbiam te pierogi :-) Robiłam dzisiaj na obiad i skrycie liczyłam na to, że zostanie(...)sól, wlać olej rzepakowy po czym stopniowo wlewać gorącą wodę powoli zagniatając ciasto (należy uważać żeby się nie poparzyć). Ciasto zagniatać około 7 minut. Gotowe odstawić na 15 minut żeby odetchnęło. Borówki wymieszać z mąką ziemniaczaną. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich. Ciasto na pierogi rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać okręgi. Na środku każdego
Passions hobbies lifeBardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi(...)Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 30 szt. Czas przygotowania: 1,30h Koszt
Pobite gary Barbarybrata przywiozłam do domu 4 litry. Część poszło w słoiczki cześć do bezpośredniego zjedzenia i wystarczyło jeszcze nieco do pierogów, które bardzo lubimy. Gdzieś ostatnio czytałam, że ciasto na pierogi dobrze współpracuje z mąką i maślanką. Postanowiłam więc wypróbować i powiem Wam, że wyszły bardzo smaczne. Ciasto ładnie się wałkuje, jest sprężyste i dobrze się lepi. Składniki: 500g(...)miski dodać maślankę, wyrobić gładkie ciasto. Czasami bywa tak, że trzeba dodać mąki lub nieco więcej maślanki. Wszystko zależy ile „weźmie” mąka. Odstawić na paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić. Gotować w nieco posolonej wodzie ok.2 minuty od wypłynięcia pierogów. My zajadamy polane masełkiem
W garach u Gosirazem bez przepisu fotorelacja z poczynań młodego adepta sztuki kulinarnej. Po obiadowych pierogach zostało ciasto więc aby go nie marnować postanowiliśmy zrobić pierogi z truskawkami. Pałeczkę w kuchni przejęło dzieci:) No i usze powiedzieć, że całkiem nieźle(...)poszło.... Na pomoc zawezwano magiczna maszynkę. A maszynka jak to maszynka wymaga dokładnego ułożenia ciasta:) Truskawki również starannie musza byc dopasowane do foremki ciasta :) Teraz pozostaje już tylko staranne dociśnięcie maszynki:) Jednak należy sprawdzić czy maszyna spisała się dobrze:) Efektem końcowym należy się bezwzględnie popisać:) Pierogi sprawiedliwie podzielono i spałaszowano z apetytem, a warte były całego kuchennego bałaganu
Magiczna kuchnia Dariizostawiamy do smarowania pierogów podczas sklejania. Kolejno dodajemy 2 łyżki oleju. Na tym etapie ciasto należy zacząć wyrabiać ręcznie dolewając powoli i ostrożnie gorącą wodę. Ciasto winno mieć elastyczną, nie lepką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki podczas wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na chwilę na bok w misce (czas przygotowania farszu i nagrzania wody(...)małym rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi
Słodkie okruszkicieście. Metodą prób i błędów Niki wypracowała najlepszą formułę na ciasto makaronowe, odpowiednio wilgotne, ale nie za nadto tuczące. Idealny skład to cztery żółtka i dwa jaja na ćwierć kilo mąki . Odpowiednie proporcje to połowa sukcesu. Ważny jest też czas leżakowania – odpoczywania ciasta. Optimum to 30 minut. Ciasto jest wtedy najbardziej elastyczne, plastyczne i gładkie. Dłuższe przechowywanie ciasta(...)wyrabiać ciasto. Ciasto generalnie będzie dość wilgotne, ale może być też za wilgotne – w przepisie nie podajemy wagi jaj, żeby już za bardzo nie mieszać, jajka mogą być jednak większe lub mniejsze co wpływa na wilgotność ciasta. Wtedy dodajemy odrobinę mąki. Jeśli jest za suche spryskujemy je delikatnie wodą. Ręcznie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Ciasto można zrobić
Niedzielny kucharztłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę opłukać, namoczyć(...)się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut
Kuchnia Danusisię na baczności :) Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 5 osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta(...)odstawiamy do ostygnięcia. PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 żółtko i 1 łyżkę oleju. Dolewamy wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki. PRZYGOTOWANIE pierogów: Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca. Tak przygotowane pierogi wkładamy
kulinarnyJaFormuję wałek z ciasta. Nożem odkrawam kawałki. W garnku zagotowuję wodę z solą. Do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję z jogurtem, jagodami,miętą. Moje pierogi są bez cukru ale oczywiście można posłodzić ciasto albo gotowe pierogi
wesoła kuchniagotowa jest nas czyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku. Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic(...)kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 1 cebula posiekana i podsmazona sol, pieprz majeranek suszony ostra papryka w proszku wykonanie: Ciasto nalezy przygotowac wedlug przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem. Na nadzienie nalezy ugotowac woreczek kaszy gryczanej
Przysmaki Karolkimąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego przepisu: * mąka * gorąca woda * szczypta soli * odrobina oleju Do nadzienia: * truskawki(...)składników ciasto. Robię to na oko. Czasami przyuważę jakie ilości dodaję, ale dziś zwyczajnie zrobiłam ciach, prach i wyszło ciasto :D Ciasto ma być plastyczne. Nie może być za rzadkie ani za twarde. Rozwałkowałam i wykrawałam szklanką kółka. Na każde kółko kładłam połowę truskawki, jeśli była duża albo jedną małą. Niegdyś posypywałam truskawkę cukrem i tak zaklejałam pieroga
Pieprzyć z Fantazjąmoim blogu. Poniżej zaprezentuję Wam świetny przepis na uszka z mięsem, który z pewnością Was zachwyci. Ciasto jest mięciutkie a farsz wyrazisty, a zarazem delikatnym. Koniecznie musicie skosztować moich uszek z mięsem. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA USZKA Z MIĘSEM Składniki CIASTO 300 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 150 ml przegotowanej gorącej wody łyżka oleju FARSZ(...)mięsa. Dodać przyprawy, wywar i dokładnie wymieszać. Mąkę umieszczamy na stolnicy dodajemy jajko, sól, olej. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka kieliszkiem. Niewielką ilość farszu umieszczamy na cieście i zlepiamy jak klasyczne pierogi. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc kształt uszka. Gotowe uszka wykładamy na gotującą się wodę i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia
Przepiski.plDziś na obiad serwuję pierogi z słodkim nadzieniem twarogowym ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól farsz: 250 g półtłustego twarogu 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią Twaróg roz gnieść widelcem,dodać żółtka i cuk ier ,utrzeć na gładką masę. Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać(...)łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut. Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta. Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu
Kolorowa kuchnia Elki