Pierożki ziemniaczane z mięsem mielonym 2363Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu na ciasto(...)odstawić do wystudzenia 3. Podsmażyć mięso 4. Dodać cebulę 5. Całość podsmażyć i wystudzić 6. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto 7. Ciasto zagnieść i rozwałkować 8. Wyciąć okręgi 9. Nałożyć farsz 10. Zlepić pierogi 11. Obtoczyć pierogi w bułce tartej 12. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor 13. Pieczarki poddusić 14. Dodać śmietankę 15. Rozmieszać
KuchniaWeDwoje.pl
pierogi z mięsem i kapustą 159osobnych garnkach. Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia
Darcia w kuchni
PIEROGI RUSKIE 162zmielić wraz z twarogiem. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, delikatnie podsmażyć, dodać do zmielonego farszu. Doprawić solą i pieprzem i wegetą. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez ok 2 - 3 minuty od wypłynięcia
Darcia w kuchni
Pierogi ruskie 186ugotowanych ziemniaków 5 średnich cebul 2 łyżki skwarek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej 340 g gorącej wody 60 g oleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość(...)solą i olejem i zagniatamy ręcznie bądź w mikserze. Stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka
Marder&Marder Manufacture
Wigilijne pierożki z makiem 404mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe uszka wigilijne 299ciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych(...)podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej podsypać, ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde), na grubość około
pyszne zdrowości
Pierogi z komosą ryżową w rosole 196wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi
mecooks
Pierogi z komosą ryżową podawane w rosole z kaczki 235wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz. Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, uformować mały wianuszek w środek którego wbić jajko. Przemieszać nożem. Dolewać stopniowo letniej wody do momentu(...)którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego ułożyć nadzienie, zlepić dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi
mecooks
pierogi z płuckami 265mąki 190 g wody 2 jaja 20 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Gotowe podajemy okraszone podsmażona cebulką na tłuszczu
Domowy Smak Jedzenia
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 159posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Nadzienie 100 g maku szklanka mleka 2 łyżki miodu garstka drobno posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować(...)miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części 75 g masła 100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki
Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kurczakiem i serem 288ciasto na pierogi 8 łyżek mąki toruńskiej 2 jajka 3/4 szklanki wody gorącej przygotowanie Do mąki wbić jajka i dolewać ciepłą wodę, wyrabiać ciasto aż będzie jednolite, potem wałkujemy i wykrawamy szklanką kołka i nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi /jak już mamy wszystko gotowe wystarczy wrzucać i gotować w osolonej wodzie. farsz: 2 piersi z kurczaka 2 małe
Moje Wyroby
Pierogi ruskie 149razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto: 1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól. 2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części(...)dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem. Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me
Pierogi ruskie 177razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Ciasto: 1) Mąkę przesiać do miski i dodać sól. 2) Mieszając łyżką stopniowo dolewać wrzątek, a następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części(...)dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać z drobno pokrojonym, podsmażonym boczkiem lub polane roztopionym masłem
Fitsweet.me
To pierogi czy pierniczki? Pierniczki jak alpejskie, nadziewane i wyglądające jak pierogi! 105połączą. Miskę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na przynajmniej 12 godzin, by zgęstniało. Ciasto może zostać w lodówce kilka dni, nie musisz piec następnego dnia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielę na porcje. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na grubość ciasta do pierogów - jeśli robię pierniczki nadziewane. Na pierniczki bez nadzienia ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. Wycięte(...)foremce do pierogów, dodaję marmoladę i zamykam. Gotowe "pierogi" układam na blaszce. Przed upieczeniem smaruję rozmąconym białkiem. Piekarnik ustawiam na termoobieg i nagrzewam do 180C stopni. Pierniczki jak pierogi (nadziewane) piekę 12 minut, pierniczki bez nadzienia (po prostu wycięte wzory) 7-8 minut. Z tego przepisu możesz zrobić różne wzory pierniczków nadziewanych, aczkolwiek pierogi robi się
Gotowanie i blogowanie
Pierogi z mięsem wcześniej gotowanym 95PIEROGI Z MIĘSEM CIASTO NA PIEROGI 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko lub samo żółtko; 2 łyżki oliwy; sól; około 1 szklanki gorącej wody; FARSZ MIĘSNY 500 gramów łopatki wieprzowej; 1 duże udko z kurczaka; 1 duża cebula; po kawałku marchewki, pietruszki i selera; liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki do gotowania mięsa; masło; sól,... Artykuł Pierogi
Kuchnia Tomka
Napoleonka 291kilka wskazówek i porad. Ciasto francuskie składniki Napoleonka składniki Napoleonka przepis Przygotowanie napoleonki zaczynamy od zrobienia ciasta francuskiego. Jeśli nie macie czasu skorzystajcie z gotowego ciasta, które dostaniecie w każdym sklepie. Z całej porcji masła i 1/3 porcji mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie i nie kleić się zbytnio do rąk. Ciasto po wyrobieniu układamy w kwadrat, należy(...)rozwałkować na grubość ok. 2 cm i zawinąć w folię. Teraz ciasto odpoczywa w lodówce przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z jagodami 119Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)
Prosty przepis na
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 113też robotami planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami
Żyję by jeść
Makaron z boczkiem i jajkiem 166sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 232jogurtu). Śmietanę dodajemy stopniowo i w niewielkich ilościach. Mamy jej dodać wyłącznie tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne, coś jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na podsypanym mąką blacie. Następnie każdy taki placek kroimy na paski, a te na pół
Słodkie okruszki
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 257obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta. Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać(...)keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego Przygotowanie: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciecierzycę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, wymieszać, na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą. Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu
greenscarf
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 234Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej
Leśny Zakątek
15 przepisów na pierogi 269? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 282? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI
nietylkopasta.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 246też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniki z pieprzem 385czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy
MarcinChef