ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:94/476)

Pierogi z serem białym i zrumienioną cebulką. 141

białym i cebulką: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatałam na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy. Możecie o tym przeczytać  TUTAJ . Bardzo wygodnie zagniatało mi się ciasto, lepiej niż na plastikowej stolnicy, której używałam do tej pory. 2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. 3. Farsz: Cebulę(...)czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykrawamy krążki. Ja wałkowałam na desce na ustawieniu CLASSIC. Deska ma dużą powierzchnię, więc bardzo wygodnie mi się wałkowało, dodam, że ciasto nie przyklejało się do deski, więc niewiele mąki używałam do podsypywania.  5. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.  6. Pierogi gotujemy w osolonej

Izabelawkuchni
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 170

owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku, nie na wodzie. Pierogi z jabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie(...)omaszczenia Do mąki wlewamy ciepłe mleko, olej i dodajemy sól. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy je, żeby nie obsychało. Jabłka obieramy, usuwamy środek i każde kroimy na około 10 części, tzw. ósemek. Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 3 mm (nieco grubsze niż na pierogi ruskie) i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ósemkę jabłka w taki sposób, żeby

Trzeci talerz
Pierogi ukraińskie 117

Pierogi ukraińskie Pierogi ukraińskie Delikatne i mięciutkie ciasto, wypełnione aromatycznym i przepysznym farszem. Niebo w ustach   Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane(...)momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie - rolowane 154

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów(...)lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z serem i szpinakiem 199

szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę go jeszcze oswoić. Mimo że pierogi się(...)połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą

Stare Gary
Pierogi ze szpinakiem 201

przygotować zielony farsz na pierogi. Zielono mi;) i smacznie. Farsz jest delikatny, szpinak ma posmak delikatnego czosnku i masła z dodatkiem białego twarożku i suszonej pietruszki. Z przypraw wystarczy sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej, by nadać daniu piękny zapach i smak. Nic więcej nie dodawajcie. Zobaczycie, że to w zupełności wystarczy. Składniki: ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej(...)gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Jak przyrządzić? Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę i delikatnie mieszać nożem, potem zagniatać. Zagniatajcie ciasto do środka - jest to zaparzanie ciasta, takie ciasto jest najlepsze na pierogi. Gdy ciasto lekko się połączy dodać jajko i suszoną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać nożem, następnie dobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie

Zasmakuj Kuchni
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 297

. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra.  Brzmi apetycznie?  Zapraszamy do przepisu:  Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi:  3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko(...)bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione na konsystencję pasty i pierogi mogą ulec rozerwaniu), kolejno   wykrawamy kółka, napełniamy i zalepiamy

Symfonia Smaków
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 59

moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju(...)gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy

Raj dla Podniebienia
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 54

moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju(...)gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy

Raj dla Podniebienia
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 112

moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju(...)gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy

Raj dla Podniebienia
Pierogi z mięsem z rosołu 106

razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :)  Pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Ciasto(...)majeranek (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1.     Przygotowujemy ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło, sól i gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką. 2.     Przygotowujemy farsz: 1)      Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce

Na kulinarnym poligonie
USZKA WIGILIJNE 226

Wigilijne uszka zawsze przygotowuje przy okazji lepienia pierogów, ponieważ używam tego samego ciasta zarówno do pierogów jak i uszek, a i farsz jest ten sam. Poza tym można je przygotować nieco wcześniej i zamrozić. A gdy nadejdzie Wigilia wrzucam na gotującą się wodę. I już są gotowe do podania z barszczem. Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko(...)doprawiamy do smaku. Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Innym sposobem na lepienie uszek jest wykrojenie  z ciasta małych krążków np. małą  szklanką  lub kieliszkiem, na środek nakładamy farsz, lepimy uszka tak jak pierogi następnie z pierożka sklejamy

RAROSSA
Pierogi pieczone z mięsem 242

pozostało mi z  wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku.  Pierogi podałam z  sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Studzić na kratce. Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów. pierogi pieczone z mięsem Z przepisu na ciasto skorzystałam z bloga http://margarytka.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kaszą gryczaną ,mięsem i grzybami leśnymi 173

Trochę pracochłonne jeśli chodzi o farsz, ale nieziemsko pyszne pierogi! Zrobione trochę na włoską nutkę. Farsz można przygotować dzień wcześniej. Składniki ciasto na pierogi z tego przepisu http://www.zkuchnidokuchni.pl/2014/02/pierogi-ruskie-z-pesto-rosso.html mięso z łopatki ugotowane, obrane, wychłodzone zmielone w maszynce do mięsa kasza gryczana ugotowana do miękkości, jeden woreczek wystarczy garść grzybów leśnych ,ugotowanych do miękkości w małej ilości(...)ziołowy  do smaku Najpierw robimy farsz na pierogi. Odstawiamy do całkowitego wychłodzenia. Jeśli jest za sypki dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie. Następnie robimy ciasto. Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MALINAMI / idealne ciasto na pierogi bez jajek 132

stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie zróbcie na obiad! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)maliny – ok. 0,5 kg * cukier – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy olej i niewielką ilość ciepłej wody. Wyrabiamy dolewając wodę – ciasto ma być gęste, zwarte, elastyczne i nie może bardzo się lepić. Ilość wody dostosowujemy w trakcie wyrabiania. Mocno wyrobione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i każdy nakładamy po kilka malin

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania