ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:96/443)

Czebureki z mięsem 399

soczystym farszem mięsnym. Smażone na głębokim tłuszczu po przegryzieniu lub przekrojeniu uwalnia się z nich delikatny aromat i wypływa z nich lekki bulion.  Porcja na ok 26 pierogów Składniki: ciasto 1 kg twarogu tłustego 950 g mąki 1 jajko 1 żłótko 1,5 łyżeczki sody  400 ml śmietany 18% farsz 1,5 kg mięsa mielonego (wołowo -wieprzowe(...)przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto   Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi. Pierogi smażymy na głębokim oleju 8 minut z jednej strony

Niezły Młynek
Pierogi staropolskie z kaszą i mięsem. Podane tradycyjnie ze skwarkami 66

nasze ulubione pierogi poza tymi najbardziej klasycznymi, jak ruskie czy z mięsem. Farsz zrobiony jest z kaszy gryczanej i mięsa, ze sporą ilością zrumienionej cebulki. Okrasa tradycyjna, czyli skwarki. Tak przygotowane pierogi są niesamowicie smaczne. Przepis na pierogi staropolskie Składniki: Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 0,5 kg mielonej wieprzowiny, 2 większe cebule, 100 gramów(...)oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę oraz kaszę, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Ciasto pierogowe rozwałkuj na grubość 2 mm, przy pomocy szklanki lub foremki wytnij krążki. Na każdy wyłóż łyżeczkę farszu, dokładnie zlep. Pierogi podczas lepienia. Kładź porcjami na gotującą się osoloną wodę z odrobiną oleju, gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia

Kulinarna Polska
Gniocchi z twarogu, czyli pierogi leniwe 66

pierogi leniwe, z włoskiej sposób cięcia klusek, a przede wszystkim sposób podania. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi. Pierogi leniwe podaliśmy z sosem marinara, czyli dość długo duszonym sosem pomidorowym. Lekko kwaskowe kluseczki rewelacyjnie smakują z równie kwaskowym sosem. Pierogi leniwe(...)się w wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp

Niedzielny kucharz
Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko 208

nigdy nie jadłam pierogów z takim farszem ale stwierdziłam, że muszę w końcu spróbować. Powiem wam, że naprawdę mi posmakowały i chyba częściej będą na naszym stole. Ciasto na pierogi robię na oko ale zawsze z dodatkiem wrzątku i masła – tu przepis . Czytałam, że można dodać do farszu również mięte, ja tego nie robiłam(...)osolonej wodzie. Ugotowaną przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy ją do kaszy dodajemy twaróg i wyrabiamy jak ciasto. Na koniec dosładzamy według uznania. I teraz najgorsza robota klejenie pierogów

Mam apetyt na ...
Pierniki świąteczne i polewa J.Hamelmana 68

Teraz już za późno na leżakujące ciasto aby je przygotować do pierników. Myśle, że macie zrobione i czeka na upieczenie. Jeśli nie to jest dużo przepisów na ciasto, które nie musi leżakować a ciastka na pewno też będą pyszne. Już kolejny rok robię pierniczki bez lukrowania. Zakochałam się w tych maleńkich gwiazdkach ale pewnie będzie kilka lukrowanych i powieszonych(...)dodawałam mąkę, jajka i sodę z mlekiem. Mieszałam drewnianą łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Kiedy łyżką było już zbyt ciężko wyłożyłam ciasto do odpowiedniej wielkości miski i wyrobiłam dokładnie podsypując cały czas mąkę.Ciasto dość ścisłe podobne do tego na pierogi. Wyrabiałam ciasto dość długo. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste. Mąki przygotowałam więcej, ale jest jej w cieście

Leśny Zakątek
Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! 8294

przestaje ono być odpowiednio napowietrzone. Dodatki dodawaj przed samym jedzeniem, by ciasto nie zmiękło a składniki nie wsiąkły w wafla. Smacznego!! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Domowy syrop na odporność – bądź zdrowy całą jesień

To Musisz Wiedzieć
Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową 104

powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor.   Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki

MojaQchnia.pl
Calzone z kurczakiem BBQ 119

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę(...)zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie usmażyć kurczaka na 2 łyżkach oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować sosem bbq. Na połowie ułożyć kawałki kurczaka, posypać dużą ilością sera, polać sosem. Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko

Zielona Kuchnia
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 148

Pierogi takie nie jest wcale tak łatwo zrobić jakby się wydawało ale nam się udało :) Zapraszamy na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami :)   Składniki na ciasto do pierogów: – 160 g mąki gryczanej – 160 g mąki

Kuchenne Wariacje
Farsz na pierogi ruskie 198

ziemniaków, dodajemy usmażoną cebulkę, a całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.  Pyszny farsz na pierogi gotowy :) A jeśli szukacie przepisu na ciasto zapraszam tutaj:   ciasto na pierogi

Mój pomysł na
Domowy Makaron Krok Po Kroku 425

dozować z umiarem) 2 szczypty soli 1. Mąkę, jajka, szczypty soli umieszczamy w misce bądź na stolnicy, dolewamy stopniowo wodę i zaczynamy zagniatać ciasto. ciasto ma mieć konsystencje ciasta na pierogi, nie może być klejące. 2. Gotowe ciasto dzielimy sobie na 2-3 części i wałkujemy na bardzo cieniutkie placki. Teraz ostrożnie przenosimy je na blat wyłożony ściereczką

Gotowanie...to proste !
Mini Pizza – Pizzerinki 151

obsychało . Drugi kawałek rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów , blat lekko podsypuję mąką wtedy jest łatwiej wałkować . Z rozwałkowanego ciasta wykrawam foremką krążki (tak jak na pierogi ) . Krążki ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na krążki nakładam po około 1 łyżce sosu i go rozsmarowuję po cieście . Na sos układam składniki które przygotowałam : pieczarki , oliwki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 216

ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około(...)wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z farszem z bobu 228

farsz. Ja swoim napakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem(...)łyżki koperku 2 łyżki kolendry papryka w płatkach ( u mnie pul biber) sól, pieprz oliwa z oliwek + 6 naleśników (np z   tego  przepisu)  i ewentualnie ciasto francuskie przygotowanie Bób opłukać, zalać wrzątkiem, gotować ok 4 - 5 minut ( dłużej jeżeli jest starszy, sprawdzić czy jest wystarczająco miękki), odcedzić, przestudzić, obrać. Cebule i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę pokroić

Stare Gary
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 133

osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na  części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem(...)koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką

vegetanie