ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:91/476)

Pierogi z Karelii 62

trochę szpiczasta, a powinna być bardziej zaokrąglona, ale nam się podoba każdy jej rodzaj. No właśnie piirakka. Tak nazywamy w domu te fińskie pierozki. Samo słowo piirakka oznacza ciasto, placek, pierog. A żeby kupić konkretnie pierożki z mlecznym ryżem, musimy koniecznie dodać słowo karjalan, czyli karelskie.  Świeżo upieczona piiraka, jest trochę twarda i sucha. Dlatego zdradzę Ci sekret fińskich(...)zagotować. Gotować około 40- 45 minut, mieszając od czasu do czasu. 2. Ciasto: Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól. Wlać wodę i wyrabiać chwilę ciasto - najlepiej ręcznie. Ewentualnie dodać trochę więcej wody lub mąki. Ciasto nakryć i odłożyć na 10 minut, żeby chwilę odpoczęło. 3. Ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego kawałka uformować wałek, a następnie pociąć

dolcevitainmykitchen
Pierogi smażone 185

miski Tupperware. ...ciasta na pierogi są różne..a ja postanowiłam zrobić z ciasta zaparzonego..i taka miska mi w tym idealnie pomogła..nie musiałam męczyć się z gorącym ciastem, po prostu do miski włożyłam wszystkie składniki, zamknęłam, odpowietrzyłam,zakręciłam miską i prawie gotowe..tylko pozostało ciasto rozwałkować itd..  70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki(...)nadzienie z grzybów i cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać .Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane i podsmażone oraz doprawione] i zlepiać pierogi

Moje domowe kucharzenie
Sambusak z serami, pierożki 164

Jest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta

Kuchnia Pokoleń
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 190

cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową

kgwjanczewo
Pierogi ruskie 186

pomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie jak z żurnala(...)solimy. Nożem rozprowadzamy wodę po mące. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki. Farsz nakładamy na każdy krążek ciasta i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami lub z cebulką podsmażoną na maśle. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-ruskie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy

Mieszam w Garnku
Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami z salsą z rukoli i posypką z parmezanu. 183

Dziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego(...)potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi

BaRepas
Pierogi białym serem i botwinką 189

Ciasto na pierogi: około 1,5 szkl. mąki 1/3 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1,5 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto. Jeśli jest za suche - dodać wody, gdy za wilgotne - dosypać mąki. FARSZ: pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi 1 cebula - najlepiej też młoda 150 g białego sera łyżka oleju(...)rozgrzać, wrzucić cebulkę - zeszklić. Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut. Ostudzić. Do zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Do polania: 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku Olej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek

kolorowotorcikowo
Kalendarz przygotowań Świątecznych 685

uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a€ polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane.   Przygotowane ciasto na pierogi dzielić będziemy na 3 części (po jednej części na  pierogi ruskie , z kapustą i na uszka ). Ugotowane pierogi możemy przelać warstwą(...)części mojej rodziny. Każdego roku przed wigilią ciągnęliśmy losy, by wytypować „ochotnika”, który spędzi niezapomniane chwilę na rozwałkowywaniu ciasta. Do dziś, zresztą uważam, że stanowiska do wyrobu pierogów w gastronomii zajmowane są przez kobiety, głównie dlatego, że są one znacznie bardziej cierpliwe niż mężczyźni i lepiej znoszą

kuron.com.pl
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 185

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 172

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 174

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 184

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
pieczone pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami 117

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu lub pasztecików. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do czystego barszczu podczas wigilijnej wieczerzy choć oczywiście nie musicie czekać do Bożego Narodzenia. Pieczone pierogi drożdżowe to super pomysł na ciepłą kolację, u nas zniknęły błyskawicznie. Z podanej porcji składników wyszło(...)potem przełożyłam ciasto na blat i wyrabiałam chwilę, aż było elastyczne i przestało przyklejać się do rąk. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 mm (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wykrawałam krążki o średnicy 12 cm. Każdy krążek ciasta delikatnie rozciągałam w dłoniach i nakładałam na środek jedną łyżkę farszu. Ciasto sklejałam tak, jak pierogi. Ulepione pierogi

babka w formie
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 221

Przepis zrodził mi się w głowie, gdy dostałam nowe piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów , czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy(...)pieprzem. Ciasto: W rondelku mieszamy piwo z olejem rzepakowym. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, sól, cukier i suszone drożdże, mieszamy. Do suchych składników wlewamy piwo wymieszane z olejem, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Stalową misę robota z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy ciasto drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię