ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:82/443)

Domowe pierożki z pieczarkami 73

rąk, przykrywamy ciepłym talerzem i zostawiamy na 30 minut. Dobrze wyrobione ciasto jeśli uciśniemy palcem podnosi się. W cieście powinny być widoczne pęcherze powietrza. Takie ciasto, ładnie się zlepia i nie rozpada. Odcinając porcję ciasta do wałkowania, resztę przykrywamy talerzem aby nam nie obsychała. Jeśli chcemy mrozić pierogi, warto do gotowania dodać rozprowadzoną w zimnej wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej(...)minut od wypłynięcia. Podajemy z barszczem czerwonym lub kapustą. Pierożki możemy również zamrozić. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pierogi. Min. Pierogi chłopskie z serem i kiełbasą , pierogi pieczone w kruchym cieście , oraz pyszne pierogi z białym serem na słodko . Polecamy też mega szybkie pierożki dla zapracowanych. Smacznego! Artykuł Domowe pierożki z pieczarkami pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 149

Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku). Pierożki te są mięciutkie i rozpływają się w ustach, receptura pochodzi z książki ,,Szkoła gotowania”, M. Łebkowskiego. Składniki(...)twarogu 250 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła mąka do podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione

Kierunekuchnia
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 182

przepis na pieczone pierogi postanowiłam że muszę je wypróbować, bo u mnie w domu robiło się tylko tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Okazało się, że ciasto na te pierogi lepi się łatwo, jest również mniej bałaganu przy ich przygotowaniu, bo tylko wstawia się je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja(...)ilością majeranku. Smażymy kilka minut. 4. Wszystkie składniki na pierogi zagniatamy na elastyczne ciasto. Można dodać 2-3 łyżki ciepłej wody ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Brzeg smarujemy wodą i sklejamy pieroga

UgotujmyTo.pl
SEROWE PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM I KREMOWYM SERKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM 170

łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy serek kremowy naturalny Apetina , dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy(...)suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy serek kremowy Papaja i Curry Apetina oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy

Ostra na Słodko
Smażone ukraińskie pierożki 60

pierożki, nie mają wiele wspólnego ze znanymi „naszymi” pierogami. Są smażone, robione z ciasta drożdżowego i po prostu pyszne. Zdradzę wam sekret, że Wala z tego samego przepisu na ciasto robi warenki/wareniki – czyli właśnie gotowane pierogi i uwaga – pizzę! Jednak mi najbardziej smakują smażone pierożki. Do wykonania pierożków użyłam mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów(...)domu, mąka Szymanowska jest po prostu synonimem dobrej mąki. Co do samego przepisu, to ciasto wychodzi dość lepkie, jednak po wyłożeniu na stolnicę posypaną lekko mąką i kilkukrotnym zagnieceniu, ciasto ma już świetną strukturę i nie lepi się tak. Wala mówiła, że najwygodniej zaczynać ciasto wyrabiać w misce i potem przenieść się na stolnicę. Za mnie całą pracę

Mieszam w Garnku
Smażone ukraińskie pierożki 55

pierożki, nie mają wiele wspólnego ze znanymi „naszymi” pierogami. Są smażone, robione z ciasta drożdżowego i po prostu pyszne. Zdradzę wam sekret, że Wala z tego samego przepisu na ciasto robi warenki/wareniki – czyli właśnie gotowane pierogi i uwaga – pizzę! Jednak mi najbardziej smakują smażone pierożki. Do wykonania pierożków użyłam mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów(...)domu, mąka Szymanowska jest po prostu synonimem dobrej mąki. Co do samego przepisu, to ciasto wychodzi dość lepkie, jednak po wyłożeniu na stolnicę posypaną lekko mąką i kilkukrotnym zagnieceniu, ciasto ma już świetną strukturę i nie lepi się tak. Wala mówiła, że najwygodniej zaczynać ciasto wyrabiać w misce i potem przenieść się na stolnicę. Za mnie całą pracę robi robot

Mieszam w Garnku
5 SANTE znaczy zdrowie - Pierogi z kaszą jaglaną 133

jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante   * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz(...)miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i wymieszać razem z kaszą. Przyprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać przygotowane krążki z ciasta. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować około 7 minut od wypłynięcia pierogów. Ja swoje pierogi polałam czerwoną cebulą przesmażoną na łyżce oliwy. Zapraszam na stronę sklepu Sante

Magiczne Życie Marty
Pierogi z serem białym i zrumienioną cebulką. 121

białym i cebulką: 1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatałam na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy. Możecie o tym przeczytać  TUTAJ . Bardzo wygodnie zagniatało mi się ciasto, lepiej niż na plastikowej stolnicy, której używałam do tej pory. 2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. 3. Farsz: Cebulę(...)czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykrawamy krążki. Ja wałkowałam na desce na ustawieniu CLASSIC. Deska ma dużą powierzchnię, więc bardzo wygodnie mi się wałkowało, dodam, że ciasto nie przyklejało się do deski, więc niewiele mąki używałam do podsypywania.  5. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.  6. Pierogi gotujemy w osolonej

Izabelawkuchni
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 155

owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku, nie na wodzie. Pierogi z jabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie(...)omaszczenia Do mąki wlewamy ciepłe mleko, olej i dodajemy sól. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy je, żeby nie obsychało. Jabłka obieramy, usuwamy środek i każde kroimy na około 10 części, tzw. ósemek. Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 3 mm (nieco grubsze niż na pierogi ruskie) i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ósemkę jabłka w taki sposób, żeby

Trzeci talerz
Pierogi ukraińskie 100

Pierogi ukraińskie Pierogi ukraińskie Delikatne i mięciutkie ciasto, wypełnione aromatycznym i przepysznym farszem. Niebo w ustach   Składniki: Składniki na ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka do podsypania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na farsz: 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 10dkg pieczarek 20dkg kapusty kiszonej 2 ugotowane(...)momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie - rolowane 138

Pierogi ruskie robiłam już w wielu wariantach. Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Dużo mniej z nimi pracy niż tradycyjnie, mozolnie lepione, a efekt smakowy identyczny. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów(...)lekko przestudzone ziemniaki wymieszać z pokruszonym twarogiem i podsmażoną cebulką. Intensywnie doprawić solą i pieprzem mąkę wymieszać z gorącą wodą, szczyptą soli i olejem. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, identyczne jak na pierogi. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z serem i szpinakiem 173

szczególnie przy tak delikatnym farszu, ważne jest dobrze, cienko rozwałkowane ciasto. To farsz powinien być najważniejszy! Zużyłam tylko połowę ciasta, z reszty zrobiłam makaron. Ile ciasta zużyjemy tak naprawdę zależy od tego jak cienko będziemy je wałkować. Tym razem sprawdzałam jak robi się pierogi używając włoskiego wykrawacza. Muszę go jeszcze oswoić. Mimo że pierogi się(...)połowę ciasta ) ok 150 g szpinaku 150 g sera białego 1 średnie cebula 3 - 4 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą

Stare Gary
Pierogi ze szpinakiem 172

przygotować zielony farsz na pierogi. Zielono mi;) i smacznie. Farsz jest delikatny, szpinak ma posmak delikatnego czosnku i masła z dodatkiem białego twarożku i suszonej pietruszki. Z przypraw wystarczy sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej, by nadać daniu piękny zapach i smak. Nic więcej nie dodawajcie. Zobaczycie, że to w zupełności wystarczy. Składniki: ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej(...)gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Jak przyrządzić? Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę i delikatnie mieszać nożem, potem zagniatać. Zagniatajcie ciasto do środka - jest to zaparzanie ciasta, takie ciasto jest najlepsze na pierogi. Gdy ciasto lekko się połączy dodać jajko i suszoną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać nożem, następnie dobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie

Zasmakuj Kuchni
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 275

. (; Dzisiejsza propozycja obiadowa a nie wyróżnia się ciastem pierogowym, ale mięsnym, smakowitym (i naprawdę znakomitym!) farszem na bazie piersi z kaczki, majeranku i dużej ilości czosnku. Całą kompozycję idealnie wypełnia sos na bazie boczniaków oraz świeża kolendra.  Brzmi apetycznie?  Zapraszamy do przepisu:  Składniki: Składniki: Ciasto na pierogi:  3 pełne szklanki mąki, 1 żółtko(...)bardziej śmietanowe sosy, można dodać kilka łyżek śmietany o zawartości 30% tłuszczu. Ciasto pierogowe dzielimy na trzy części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na oprószonej mąką średnicą na grubość ok. 0,5cm (ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ cząstki mięsa nie są rozdrobnione na konsystencję pasty i pierogi mogą ulec rozerwaniu), kolejno   wykrawamy kółka, napełniamy i zalepiamy

Symfonia Smaków
PIEROGI RUSKIE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 37

moja córka czy mąż. Najbardziej lubimy ruskie, domowe, polane masłem. Ciężko mi było wypracować sobie swój przepis na ciasto. Próbowałam zarabiać ciasto z jakiem i bez. Z dodatkiem oleju i bez. Farsz też przeszedł kilka testów. Ale było warto! Pierogi … – znacie kogoś, kto ich nie lubi? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju(...)gładkie i sprężyste ciasto. Wszystkie te czynności może także wykonać za nas robot. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną przykrywamy ściereczką, aby nie wyschła, zaś drugą – rozwałkowujemy. Za pomocą wykrawaczki / szklanki wycinamy okrągłe kształty na pierożki. Pierożki napełniamy farszem, składamy, zlepiając brzegi. Do wykonania falbanki na złączeniu posłużyła mi mała zaciskarka właśnie do ładnego wykończenia pierogów. Pierożki układamy

Raj dla Podniebienia