ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:78/443)

Pierogi z jagodami 73

Pierogi z jagodami w sezonie jagodowym to kolejna obowiązkowa pozycja. Robię je tak często jak mogę - bo cała rodzina je uwielbia. ;)

Prosty przepis na
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 54

też robotami planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi ręcznymi , a nawet mikserami

Żyję by jeść
Makaron z boczkiem i jajkiem 112

sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karnawałowe faworki (chrust) bezglutenowe 142

jogurtu). Śmietanę dodajemy stopniowo i w niewielkich ilościach. Mamy jej dodać wyłącznie tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę. Ciasto powinno być delikatne i elastyczne, coś jak ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na podsypanym mąką blacie. Następnie każdy taki placek kroimy na paski, a te na pół

Słodkie okruszki
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 181

obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta. Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać(...)keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego Przygotowanie: z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciecierzycę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, wymieszać, na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą. Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu

greenscarf
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 168

Czarne nasionka tej rośliny świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej

Leśny Zakątek
15 przepisów na pierogi 206

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
15 przepisów na pierogi 211

? Napisz mi o tym w komentarzu. A jeśli masz swój ulubiony przepis podrzuć mi go, z pewnością wrócę do niego przy kolejnym lepieniu pierogów. przepis na CIASTO NA PIEROGI przepis na PIEROGI RUSKIE przepis na PIEROGI Z MIĘSEM przepis na PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ przepis na PIEROGI Z KURKAMI przepis na PIEROGI

nietylkopasta.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 176

też kefir, maślanka) 1 jajko płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki sody ok. ½ kg mąki pszennej, Przygotowanie proziaków : Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto jak na pierogi. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm. Z ciasta wycinamy kółka albo kwadraty i odkładamy je na oprószone mąką blat, zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Smażymy proziaki na suchej, średnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniki z pieprzem 267

czekoladowy chcemy mieć smak. Na koniec dodajemy ubite białka z żółtkami, sodę i dużą szczyptę pieprzu. Całość wyrabiamy dodając śmietanę (tyle, by ciasto nabrało właściwej konsystencji, podobnie jak ciasto na pierogi). Tak przygotowane ciasto musi poleżeć w lodówce ok. tygodnia. Po tym czasie możemy robić pierniczki, które wypiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka trzymamy

MarcinChef
Orzechowiec II 263

Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,  pieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie

kgwjanczewo
Pierożki z jabłkami 143

margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone

In my kitchen
Faworki 132

żółtka Tłuszcz do smażenia (u mnie olej roślinny) Cukier puder do posypania faworków. Sposób wykonania: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki   i zagnieść ciasto ( powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Pod koniec ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem   by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około pól godziny

Na słodko lub wytrawnie
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 170

podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa.      Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku. Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka można zamrozić. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI Z MIĘSEM Z ROSOŁU I KISZONĄ KAPUSTĄ 154

ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto:   3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bardzo gorącej wody szczypta soli Do miski(...)kapustę łączę ze sobą,dodaję podsmażoną cebulkę wraz z tym olejem - przyprawiam solą i pieprzem i dokładnie łącze. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać rosołu,ewentualnie oliwę. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko na delikatnie podsypanej stolnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką koła i nakładamy dużą łyżeczkę farszu.Dokładnie lepimy,układamy na ściereczce,drugą przykrywamy by nie obsychały

Niespełnione zdolności kulinarne
domowe pierogi ruskie orkiszowe 176

jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 114

posiekane na kawałki masło (lub margarynę). Wlewamy nasze mleko z drożdżami i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania rękę można posypywać mąką ( nie sypiemy mąki za dużo, by ciasto nie było zbyt twarde). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne (może być delikatnie lepkie). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy(...)mieszamy łyżką. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem (większa ilość) i solą. Próbujemy. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Z ciasta wycinamy kółka (np. szklanką). W każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przed pieczeniem smarujemy

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie babci Stasi 147

było grudek.  Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając bardzo powoli ciepłą wodę wyrabiać ciasto (na gładką i sprężystą masę nie klejącą się do dłoni). Ciasto nie może być ani za mokre, ani za twarde, więc ilość wody należy dostosowywać w trakcie wyrabiania(...)wody trochę nam zostanie). Podzielić ciasto na pół i kolejno rozwałkować dość cienko na stolnicy posypanej mąką.  Wykrawać koła kubkiem o trochę większej średnicy niż ma szklanka.  Na środek każdego kółka wystarczy nałożyć ok. łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi dociskając ciasto tworząc fale.  Sklejone, surowe pierogi układamy na tacce lekko posypanej mąką

Z notatnika
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby(...)blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty

Moja smaczna kuchnia
Pierogi orkiszowe z wiśniami 138

Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Farsz: Wiśnie  opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć. Jak byłoby za dużo soku, odlać. Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki(...)nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem, posypać makiem. Udekorować wiśniami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
Jak u mamy :) 134

pierogi ruskie :) Pierogi ruskie   ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków(...)pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną

vegetanie
Kruche pierogi z mięsem 215

Kruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim(...)stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej

na moim stole...
Pierogi z pieczarkami i boczkiem 56

parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)dołek i powoli wlewać gorącą wodę. Ręką zagniatać ciasto. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Następnie wycinać szklanką krążki. Na środku każdego krążka łyżeczką nakładać porcję farszu i sklejać pierogi. W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem

Danka Pichci
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 433

Ciasto:   600g mąki pszennej,  2 średnie jajka,  230ml wrzątku,  40g masła,  1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Do wrzątku dodać masło, roztopić. W mace zrobić dołeczek, powoli wlewać rozpuszczone, gorące masło. Mieszać drewnianą łyżką, by się połączyło. Na koniec wbić całe jajka, wymieszać z ciastem. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą(...)posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę, wymieszać.   Rozwałkować ciasto na pierogi, szklanką lub specjalnym przyrządem do lepienia pierogów wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, składać kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Odkładać na deskę oprószoną

Z miłości do słodkości
Pierogi z jagodami 149

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne. Pierogi z jagodami SKŁADNIKI: CIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE jagody - 230 g cukier bułka tarta - 1 łyżeczka Do polania pierogów(...)śmietana cukier jagody do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić.  NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę

Kuchnia Danusi
Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. 78

Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. Każdy z nas kocha pierogi , najbardziej popularne to pierogi ruskie i z kapustą i grzybami . Bardzo smaczną alternatywą są szybkie pierogi wykonane z ciasta francuskiego , które wypełnione są karmelizowaną cebulą . Prosty przepis na ciasto i nadzienie tworzą pyszny posiłek . Tym razem pójdziemy na łatwiznę, bez gniecenia i wałkowania ciasta , wykorzystamy gotowe(...)ostygnięcia. Jajko rozkłócamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku ciasta francuskiego kładziemy karmelizowaną cebulę i posypujemy startym serem mozzarella. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem by dobrze nam się skleiły, następnie dociskamy krawędzie widelcem. Na górze robimy dwa nacięcia nożem i smarujemy ciasto francuskie jajkiem. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy pierogi przez15 minut

Zdrowy Styl Joanny
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 175

gorącą wodę. Ciasto siekamy nożem, aż mąka wchłonie wodę. Sifted flour mix with a pinch of salt. Then make a hole in it and add hot water. Chop the dough a till the flour will soak up the water. Gorąca woda. To sekret dobrego ciasta. Dzięki zaparzeniu mąki i wyrabianiu mąki wytwarza się gluten, który powoduje, że ciasto jest elastyczne(...)with a pinch of salt. Then add chopped spinach and simmer it till the water evaporates. Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkujemy na grubość ok 4-5mm. Szklanką wykrawamy ciasto. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zalepiamy dokładnie. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od czasu ich wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy

Jacob Tastes
Calzone z papryką i salami 128

Magda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz

Smaczna Strona