ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:78/443)

Jak u mamy :) 147

pierogi ruskie :) Pierogi ruskie   ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków(...)pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną

vegetanie
Kruche pierogi z mięsem 227

Kruche pierogi z mięsem Przyznam się bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim(...)stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej

na moim stole...
Pierogi z pieczarkami i boczkiem 71

parzony i wędzony, jednak w tym drugim przypadku farsz będzie mniej wyrazisty w smaku. Pierogi z pieczarkami i boczkiem najlepiej smakują z okrasą, to znaczy z podsmażonym boczkiem i cebulką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Pierogi z pieczarkami i boczkiem: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)dołek i powoli wlewać gorącą wodę. Ręką zagniatać ciasto. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę i odstawić na 15-20 minut. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Następnie wycinać szklanką krążki. Na środku każdego krążka łyżeczką nakładać porcję farszu i sklejać pierogi. W większym garnku zagotować wodę z dodatkiem

Danka Pichci
Pierogi z kapustą i grzybami II wersja elastyczne ciasto 453

Ciasto:   600g mąki pszennej,  2 średnie jajka,  230ml wrzątku,  40g masła,  1/2 łyżeczki soli. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Do wrzątku dodać masło, roztopić. W mace zrobić dołeczek, powoli wlewać rozpuszczone, gorące masło. Mieszać drewnianą łyżką, by się połączyło. Na koniec wbić całe jajka, wymieszać z ciastem. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą(...)posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę, wymieszać.   Rozwałkować ciasto na pierogi, szklanką lub specjalnym przyrządem do lepienia pierogów wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, składać kółka na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów. Odkładać na deskę oprószoną

Z miłości do słodkości
Pierogi z jagodami 162

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne. Pierogi z jagodami SKŁADNIKI: CIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE jagody - 230 g cukier bułka tarta - 1 łyżeczka Do polania pierogów(...)śmietana cukier jagody do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić.  NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę

Kuchnia Danusi
Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. 97

Pieczone pierogi z karmelizował cebulą. Każdy z nas kocha pierogi , najbardziej popularne to pierogi ruskie i z kapustą i grzybami . Bardzo smaczną alternatywą są szybkie pierogi wykonane z ciasta francuskiego , które wypełnione są karmelizowaną cebulą . Prosty przepis na ciasto i nadzienie tworzą pyszny posiłek . Tym razem pójdziemy na łatwiznę, bez gniecenia i wałkowania ciasta , wykorzystamy gotowe(...)ostygnięcia. Jajko rozkłócamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku ciasta francuskiego kładziemy karmelizowaną cebulę i posypujemy startym serem mozzarella. Brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem by dobrze nam się skleiły, następnie dociskamy krawędzie widelcem. Na górze robimy dwa nacięcia nożem i smarujemy ciasto francuskie jajkiem. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy pierogi przez15 minut

Zdrowy Styl Joanny
Pierogi ze szpinakiem i serem feta (Dumplings with spinach and feta cheese) 186

gorącą wodę. Ciasto siekamy nożem, aż mąka wchłonie wodę. Sifted flour mix with a pinch of salt. Then make a hole in it and add hot water. Chop the dough a till the flour will soak up the water. Gorąca woda. To sekret dobrego ciasta. Dzięki zaparzeniu mąki i wyrabianiu mąki wytwarza się gluten, który powoduje, że ciasto jest elastyczne(...)with a pinch of salt. Then add chopped spinach and simmer it till the water evaporates. Ciasto dzielimy na porcję i rozwałkujemy na grubość ok 4-5mm. Szklanką wykrawamy ciasto. Na każdy krążek nakładamy odrobinę farszu i zalepiamy dokładnie. Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od czasu ich wypłynięcia. Ugotowane pierogi wrzucamy

Jacob Tastes
Calzone z papryką i salami 143

Magda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)farsz na 6 równych części. Na farsz sypiemy porcję sera tartego oraz rozrywamy kawałek mozarelli – ją też tniemy na 6 równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz

Smaczna Strona
Pierogi z kapustą i grzybami 70

Pierogi z kapustą i grzybami to kolejna potrawa wigilijna na moim blogu, której nie może zabraknąć na wigilii. Pierogi z delikatnym i cienkim ciastem i dużą ilością dobrze przyprawionego farszu. Pierogi oczywiście można przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody(...)pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 177

kapusty i całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Stopniowo do mąki dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Ciasto rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia(...)Kapustę zalać wrzątkiem i gotować 4. Kapustę odcedzić i dusić na maśle 5. Ugotować grzyby 6. Pokroić ugotowane grzyby 7. Do kapusty dodać ugotowane grzyby 8. Przygotować ciasto 9. Skleić pierogi i ugotować 10. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką Poprzedni 1 z 10 Następny   A Wy jakie tradycyjne dania wigilijne przygotowujecie? Artykuł Pierogi

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z tartymi ziemniakami. Przepis krok po kroku. 114

Pierogi z tartymi ziemniakami Pierogi z tartymi ziemniakami Składniki:   Ciasto:   3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody   Farsz:   1 kg ziemniaków 2 cebule 150 g boczku wędzonego sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce(...)Odstaw do wystygnięcia.   Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól. Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką. Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno idealnie odklejać się od dłoni

kuron.com.pl
Pierogi z kapustą i pieczarkami. 184

ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania(mrozimy poukładane na tacce jeden obok drugiego, kiedy nam się zamrożą można

Moje-pitraszenie
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 304

rozgniatamy w misce widelcem. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Masy nie trzeba dosalać, gdyż zalewa z ogórków jest już słona. Gdy farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą(...)wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy na każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy

Dieta bez mleka
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 173

lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej, ale nie wrzącej), by uzyskać jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Zagnieć szybko ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, lub przykryj i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy(...)borowiki, pomiędzy plasterkami grzybów umieść pierogi z farszem z dyni. Udekoruj szczypiorkiem. *Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
wytrawne pierogi z ciasta serowego 132

Dawno temu robiłam już pierogi z ciasta z dodatkiem twarogu, tyle, że słodkie, z jagodami (można zobaczyć je tutaj ). Tym razem przygotowałam farsz "recyklingowy": z mięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką. Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. Pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki: ciasto(...)twaróg, dodać jako, sól i masło, wyrobić rękami na jednolitą masę. Dodawać stopniowo mąkę do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka. Na każde nakładać porcję farszu, sklejać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 4 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać ze stopionym

6niebo

Proponowane wyszukiwania