Sernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoSernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoJak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne
Ostra na Słodkoczasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od święta". Po Wielkanocy pewnie dołączy do nich jeszcze sernik królewski, bo mam zamiar upiec go jutro albo pojutrze, opierając się o najpopularniejszy przepis na blogu - numer jeden na poniższej liście.Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji, co upiec na Wielkanoc(...)jest przeważnie na pierwszym miejscu listy najpopularniejszych przepisów, zwłaszcza przed Świętami. Sama zamierzam upiec go w tym roku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają
Kraina Tysiąca SmakówKrucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama
Wanilia i KardamonM iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food Squarepojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu ). Lukier przekładamy(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
Ciastkozercymojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis napodłużne bochenki i przekładamy je do wysmarowanych olejem foremek do mniej więcej 1/3-1/2 wysokości formy - pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. przykryte ściereczką kuchenną- po tym czasie ciasto urośnie wypełniając foremki niemal w całości, smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy ziarnami słonecznika- warto wcześniej ustawić piekarnik na 200-220 stopni, a na jego dnie postawić naczynie żaroodporne(...)nadaje kromkom trochę ciemniejszy kolor niż ma pieczywo pszenne, a oprócz tego - skórka jest cudownie chrupiąca i chce się kroić coraz to kolejne kromki, które posmarowane masłem smakują jak królewskie śniadanie
Smakołyki Berenikinaczynia żaroodpornego. Wcześniej naczynie przelewamy zimną wodą. Mamałygę rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie bierzemy się za zrobienie sosu. Składniki sos : 2 szt. boczniaka królewskiego 6 pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki jogurtu w typie greckim 1 łyżka mąki oliwa z oliwek pieprz, majeranek, grzybowy sos sojowy, ostra papryka Boczniaka i cebulę kroimy w kostkę(...)już nam stężała i możemy ją ładnie pokroić w prostokąty. Najlepiej zrobić to wyciągając ją przed pokrojeniem z naczynia, w którym była uformowana. My zrobiliśmy to podobnie jak z ciastem. Obracamy do góry dnem podtrzymując na ręce i kładziemy na blacie. Kroimy w prostokąty i przesmażamy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej
vegetanieW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły Młynekwodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść oliwkę i zawijać ją w ciasto. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. „ Pączki” smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Takie „pączki” robiliśmy podczas warsztatów z Jarosławem Uścińskim w restauracji Moonsfera . Oliwki(...)śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły
królestwo garówDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
Kulinarny karnet ChristopheraDodatki to wyłącznie Wasz wybór, ale dobrze sprawdzi się tu serek wiejski, dżem, owoce lub dodatkowe masło orzechowe. Puśćcie wodze fantazji, niech to ostatnie śniadanie tego roku będzie iście królewskie!Odnosząc się jeszcze do nagłówka, muszę przyznać, że z jednej decyzji podjętej w ciągu minionych 12 miesięcy jestem niezwykle zadowolona. Jak można się domyśleć chodzi tu o tego(...)kupienia tutaj)15g masła migdałowego Primavika (do kupienia tutaj)kardamon1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki wodyPRZYGOTOWANIE:Banana rozgnieść widelcem w dużym kubkuDodać pozostałe składniki oraz wodę i dokładnie wymieszać- ciasto powinno być dość gęstePiec w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty na mocy około 900WMug cake'a podawać z ulubionymi dodatkamiZ okazji zbliżającego się wielkimi krokami Nowego Roku, chciałabym życzyć
peanutbuttermonsterdoskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce, wykorzystuje się jako(...)sałatce… i nie tylko. Te małe ziarenka poprawią samopoczucie i dodadzą sił witalnych. Jako ciekawostkę dodam , że „zwieńczony naturalną koroną czerwony owoc granatu, od wieków stanowił ornament herbów królewskich. Rzymianie nazywali go „jabłkiem kartagińskim”, jednak to nie oni odkryli cudowne właściwości rubinowych owoców. Znane były kilka tysięcy lat przed nimi”. Gorąco polecam i… na zdrowie. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko