ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:23/39)

Pub Św. Michał - opinia 161

taką porcją. Pomysł z ciastem cebularzowym świetny, a same zupy przepyszne. Duży wybór piw to także zaleta - w końcu "pub" w nazwie do czegoś zobowiązuje. My zdecydowaliśmy się na lane piwa Magnus i Jagiełło (po 6,90). Na pożegnanie dostaliśmy po kieliszku miodu pitnego. Druga wizyta miała się odbyć pod znakiem burgera i szaszłyka królewskiego. Niestety o ile burger

Pasja Smaku
Babka piaskowa cytrynowa 300

obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami":) Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie

Kulinarne Inspiracje
Piernikowe bombki 230

wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka, następnie oblepić nimi przygotowane foremki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na koniec posmarować półkule białkiem.     Piec przez ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 190 ° C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć półkule z foremek, pozlepiać za pomocą lukru królewskiego (ważne: przed zlepieniem

Domowa Cookierenka Agi
Kruche ciasteczka waniliowe 129

trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 196

trochę się kruszy). Z ciasta wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki. 4. Ciasteczka można dowolnie udekorować lukrem lub lukrem królewskim. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2272

jego zdolność) postanowiłam poszukać jakiejś fajnej przekąski na przyjęcie rodzinne. W końcu sprostanie gustowi teściowej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza(...)mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo"  i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 184

podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta mi specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...?   Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast(...)codziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tanie ślubne prezenty dla gości- ciasteczka 138

utworzyło kulkę ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 min. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i wałkować na grubość ok. 3 mm posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia Zrobić lukier królewski i dekorować ciastka

Proste Potrawy
Pierniki - serca w rozmiarze XL 229

sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już

DefinicjaSmaku
Serduszkowe ciastka - lizaki 197

stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu. Na podaną

Ciastkozercy
Choinki z piernika 182

soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 256

wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie

DefinicjaSmaku
Sernik królewski 2469

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity

Ze smakiem i z pasją
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 152

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI   Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.     8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki:   100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego(...)oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mazurek kajmakowy. 119

ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko(...)zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę

Rozpustne gotowanie