ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:23/39)

Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2289

jego zdolność) postanowiłam poszukać jakiejś fajnej przekąski na przyjęcie rodzinne. W końcu sprostanie gustowi teściowej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza, że mój łasuch po kimś musiał odziedziczyć to iście królewskie podniebienie. Wracając do tematu przyjęcia i przekąsek postanowiłam poświęcić trochę czasu i poszukać nowego przepisu w internecie. Nie bardzo lubię to zajęcie gdyż przeglądanie tylu zdjęć z słodkościami doprowadza(...)mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo"  i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kakaowe ciasteczko z orzeszkiem do świątecznej puszki 199

podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta mi specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...?   Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast(...)codziennie prać...? W każdym razie - zapełniłam ciasteczkami kolejne cztery puszki. Bardzo efektywny dzień. Oglądając piękne dekoracje na facebooku i innych blogach, mam ochotę upiec pierniczki idealne pod lukier królewski, ale obawiam się, że w tym roku nie znajdę czasu na długie godziny lukrowania... A szkoda, bo zawsze mnie taki cudeńka zachwycają, i ciągle obiecuję sobie, że będę więcej ćwiczyć. Wracając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tanie ślubne prezenty dla gości- ciasteczka 157

utworzyło kulkę ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 min. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i wałkować na grubość ok. 3 mm posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez ok. 12 min. do lekkiego zarumienienia Zrobić lukier królewski i dekorować ciastka

Proste Potrawy
Pierniki - serca w rozmiarze XL 251

sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już

DefinicjaSmaku
Serduszkowe ciastka - lizaki 211

stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-10 min, aż się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu. Na podaną

Ciastkozercy
Choinki z piernika 196

soli Lukier królewski: 4 białka 4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 285

wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)pierniki niczym nie różnią się od tych wyciętych foremkami. Poza pierniczkami obowiązkową rzeczą jest lukier. Ale nie taki zwykły lukier z wody i cukru pudru, nam potrzebny jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie

DefinicjaSmaku
Sernik królewski 2492

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity

Ze smakiem i z pasją
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 168

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI   Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.     8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki:   100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego(...)oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mazurek kajmakowy. 136

ewentualnie z puszki-1 lub 2 sztuki) DEKORACJA: 1-2 łyżki masy kajmakowej 80 g masła w temperaturze pokojowej biały lukier (cukier puder+sok z cytryny) lub lukier królewski (białko ukręcone z cukrem pudrem)      Z jeszcze gorącej masy kajmakowej odlewamy około 200 ml na polewę, resztą przekładamy wafle (jeśli używamy masy z puszki to odkładamy tylko(...)zostawiamy na kilka godzin do stężenia (najlepiej na noc).      Następnego dnia lekko podgrzewamy pozostawioną masę, odkładamy 1-2 łyżki, a resztą przykrywamy wierzch i boki ciasta. Masło ubijamy na puch, a następnie dodajemy porcjami masę kajmakową. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ranty mazurka. Lukier wlewamy do woreczka, na rogu robimy małą dziurkę

Rozpustne gotowanie
Przepis na… – pizzę, idealne ciasto 199

odwiedziła królewska para – Margherita i Umberto di Savoia w roku 1889, Raffale Esposito- tamtejszy piekarz przygotował na ich cześć specjalną potrawę. Miała ona obrazować przywiązanie tamtejszego ludu do własnej tradycji, ale przy użyciu składników mozzarelli, pomidorów i bazylii danie zaprezentowało barwy narodowe Włoch. Tak właśnie powstała najsłynniejsza pizza świata, do dziś znana na całym świecie jako margharitta. ciasto

Bon Ton Italia
Wielkanocna babka rodzynkowa 171

Składniki: 500 g mąki szklanka mleka 8 żółtek 100 g cukru 100 g masła 30 g migdałów bez skórki łyżeczka esencji waniliowej 120 g rodzynków sułtańskich 120 g rodzynków królewskich pół łyżeczki soli 60 g drożdży Polewa: 2 łyżki masła 1 łyżka mleka czubata łyżka kaka DecoMorreno łyżeczka cukru Do dzieła!!! Do lekko podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, sól(...)ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Ubijamy żółtka z cukrem na białą, gęstą pianę - zrobiłam to ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Do zaczynu dodajemy resztę mąki - wyrabiamy ciasto po czym dodajemy żółtka z cukrem - dokładnie wyrabiamy. Ciasto na babkę trzeba długo wyrabiać - aż masa stanie się lśniąca i bardzo gładka. Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się ogrzały - przecedzone

sierotka maRysia w kuchni
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 153

względu na to, czy jesteście uczuleni na gluten, czy po prostu chcecie spróbować czegoś innego.  Po kliknięciu w banner przeniesiecie się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej.  Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać(...)jego wyrośnięcie.  Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut.  Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie

MamaOskarka
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 312

lekko ciepły wlałam go do suchych składników, dodałam posiekane skórki kandyzowane i wymieszałam mikserem. Ciasto wyszło lepiące, a takie właśnie miało wyjść, odstawiłam je do wystudzenia. Po wystudzeniu z ciasta robiłam kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyłam łyżką i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim(...)blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;)SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Makaron chili z królewskimi krewetkami w rozmarynowej oliwie 209

młynku do kawy albo można utłuc w moździerzudodatki:- oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki- gałązkę rozmarynu świeżego- ząbek czosnku - pomidorki koktajlowe 5szt- oliwki czarne 6 szt- krewetki królewskie 8 szt- sól i świeżo zmielony pieprz do smakuSPOSÓB WYKONANIA makaronu- semolinę mieszamy z solą I zmieloną papryką robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy na jednolitą masę(...)wyrobieniu zawijamy w folię spożywczą, aby cisto odpoczęło i uwolnił się gluten.  Jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu cisto kilkukrotnie wałkujemy zaczynając od pozycji zero, podsypując mąką , dostosowując grubość ciasta pod swoje wymogi.- ciasto przepuszczamy przez nożyki tnące i makaron delikatnie oddzielamy i pozostawiamy na stolnicy, aby podeschło- gdy nie mamy maszynki ciasto rozwałkujemy na dość cienki prostokąt obsypujemy mąką

Basia w kuchni