ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:17/39)

Ambasador 154

Ostatnio razem z mamą przeglądałyśmy stare zeszyty z przepisami. Wiele z tych przepisów gości często na naszym stole, tak jak na przykład dodany niedawno makowiec królewski , czy orzechowiec . Jednak znalazłyśmy tak kilka perełek, o których albo zapomniałyśmy, albo w ogóle ich jeszcze nie piekłyśmy. Taką perełką jest właśnie placek ambasador. Przyznam się Wam szczerze, że ja go niestety nie pamiętam(...)Placek jest nietypowy i pyszny. Teraz żałuję, że o nim zapomniałyśmy Na ale cóż trzeba nadrobić stracony czas i piec go częściej Może wypróbujecie go na święta? Ambasador Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (u mnie Palma) 220 g cukru 125 ml wody 2,5 łyżki kakao opakowanie cukru wanilinowego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka pół łyżeczki proszku

PatiGotuje
Pierniczki 184

font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki o dowolnym kształcie. Piec przez ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować i schować...  ;-) Lukier królewski (Royal icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny barwniki spożywcze, cukrowe

maniapieczenia
Babeczkowa wyspa skarbów. 196

ananasa. Ubijała mikserem dodając esencję waniliową i wsypując najlepszy z możliwych trzcinowy cukier Królewski. Uśmiechnęła się sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia(...)leciała ślinka na samą myśl o tych wspaniałych lekko już parujących dziełach sztuki. Wyjęła z lodówki przygotowane wcześniej palmy, kwaśną bardzo gęstą śmietanę i wysypała na talerzyk cukier trzcinowy Królewski. Każdą z babeczek brała w dłonie z wielką delikatnością. Gustaw leniwie przeciągał się na podłodze wodząc wzrokiem za każdym jej gestem. Nałożyła kleks śmietany na wierzch i odwracając ją dotykała

Malinowe Pocałunki
Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności! 264

pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

karmelowy
Piernikowy domek świecznik 2017 139

perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko 3 łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier królewski: 1 białko 250 g cukru pudru kilka kropli(...)następnie dodać do wystudzonej masy miodowej. Zamieszać. Dodać żółtko i wszystko razem dobrze wymieszać.  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli podczas zagniatania, ciasto okaże się zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.  Pobrać szablon dekoracji. Wydrukować

Świat Ciasta
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 139

piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki: 45 g białka  225 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy

Życie zaczyna się w kuchni
Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym 195

piekarnika i piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Asią – szarlotka królewska z bitą śmietaną Asią – jabłecznik z bitą śmietaną Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik na ciemnym spodzie 250

słodkim smakiem... Smakiem sernika na ciemnym spodzie. Można by powiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru

Pelusiowa Kuchnia
Lukier królewski. 176

     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, ale niezastąpiony, lukier do pierniczków, a mianowicie lukier królewski. Składa się on z

Rozpustne gotowanie
Tort Płatek Śniegu 211

masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)góry nogami’, aby się wyrównał. Płatek śniegu można również zrobić lukrem królewskim lub kremem maślanym. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami

Słodki Pomysł
pyszne, miękkie pierniczki :-) 215

Potem zaczyna się zabawa :p Ciasto wałkujemy na około 4 mm  wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki wielkanocne, przepyszne :-) 227

przyprawy do piernika -3 łyżeczki kakao Masło wraz z miodem rozpuszczamy. Następnie studzimy.   wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 203

detalach sukni, ale ciągle się uczę i staram się pokonywać moje niedoskonałości i wady:) Satysfakcja murowana, mina dziecka bezcenna, a zachwyt w oczach wynagradza godziny spędzone nad dekorowaniem ciasta. A moja pierwsza Księżniczka pojawiła się na naszym stole :D Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki(...)pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa barwniki spożywcze koraliki cukrowe Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam bezpośrednio do masy jajecznej i mieszam łopatką, aż składniki połączą się ze sobą. Foremkę do babki smaruję tłuszczem, oprószam mąką, przekładam ciasto i wstawiam

Ciasteczkowy Potwór
Placek jabłkowy Róży 246

którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej kuchni śląskiej".Składniki(...)roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanęwymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastemdo foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastempiec około 45 minut w 180`Cprzed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa babka z masą bakaliową 182

mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek królewskich 150g grubo zmielonych orzechów włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy

Kuchnia Pani Wiosny