ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:14/39)

Piernikowe ludziki! 124

łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe(...)ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały pierniczki, wycinamy foremką pierniczki - pieczemy od 8 do 12 minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg, temp. 180 stopni C - pierniczki studzimy całkowicie, lukrujemy po około 3 - 4 godzinach LUKIER KRÓLEWSKI: - białko wbij do miseczki, za pomocą trzepaczki mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość

SMYKWKUCHNI
Pierniczki z lukrem królewskim! 144

łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika - 1- 2 łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe(...)ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały pierniczki, wycinamy foremką pierniczki - pieczemy od 8 do 12 minut w piekarniku, pieczenie: dół + termoobieg, temp. 180 stopni C - pierniczki studzimy całkowicie, lukrujemy po około 3 - 4 godzinach LUKIER KRÓLEWSKI: - białko wbij do miseczki, za pomocą trzepaczki mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość

SMYKWKUCHNI
TORT STRACIATELLA - bardzo szybki. 298

coś słodkiego. Ale nie na głupiego batonika, cukierka czy ciasteczko. Nie na domowy sernik ani na kawałek ciasta  marchewkowego. Nie na zwykły biszkopt z galaretką.. Ale na coś zupełnie innego. Co szybko i łatwo przygotować,  a jest królewską, pyszną, błogą, rozkoszną chwilą słodkiego zapomnienia. Taki właśnie jest ten tort. Banalne składniki, w miarę szybkie wykonanie(...)powstałej masy. Delikatnie łączę wszystko za pomocą drewnianej kopystki/szpatułki/łyżki.  Dno tortownicy 23cm średnicy wykładam papierem do pieczenia, pozostawiając boki niczym nie okryte, nie wysmarowane. Wylewam delikatnie ciasto do blachy. Wstawiam do pieca nagrzanego do 160-170 stopni, ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia w piekarniku. Następnie dzielę na 2-3 blaty

W kuchni Karmel-itki
Chatka z piernika 179

czym wydrukowałam na grubszym papierze, kolejno wykałaczką na rozwałkowanym cieście zaznaczałam kontury i przy pomocy linijki wycinałam części chatki. Przepis: Składniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru muscovado 7 łyżek miodu opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej  składniki na lukier królewski: 2 białka 200 g cukru pudru Wykonanie: 1. W rondelku rozpuszczamy masło

Mój pomysł na
Królewski chleb Jagiełły 130

Dwór Jagiełły.    Wypieczony tym razem w moim własnym piekarniku, ten niezwykle wonny rarytas ma tylko jedną jedyną wadę. Królewski chleb Jagiełły ma tak fenomenalny smak, że można go jeść bez żadnych dodatków, nawet bez masła. Wprost jak ciasto tylko w wersji słonej 😍  Po modyfikacji wygląda to tak... Składniki: 300g mąki pszennej typ 650 200g mąki żytniej 170g

Ukojenie Podniebienia
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 145

łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji  Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu

Pyry na Gaz
Keks 120

świeżość bardzo długo. Im starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru!  Keks Składniki(...)bakalii, wymieszanych z mąką pszenną lukier królewski 1 białko 150 g cukru pudru do posypania płatki migdałów dodatkowo margaryna do wysmarowania formy bułka tarta Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy 4 żółtka. Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste. Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie. Całość

Moja smaczna kuchnia
Świąteczne wypieki i desery 221

przyszła pora na świąteczne wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Migdałowo-kakaowa babka

Moja smaczna kuchnia
Zestawienie Wielkanocnych pyszności 312

czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo   Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie

karmelowy
Królewski keks jabłeczny z orzechami 171

się rozpędziłam że zamiast Chłopskiego keksu jabłecznego wyczarowałam z mamą Królewski keks jabłeczny z orzechami. Tak to jest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne.  Składniki: 200 g masła

Lili w kuchni
Polędwiczki z kurczaka z boczniakami królewskimi w kremowym sosie 426

Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 400 g polędwiczek z kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka

kulinarnyJa
Pierniczki Katarzynki 165

niego miodu. Kilka dni później Bartłomiej oświadczył swoim piekarzom, że do Torunia ma przybyć król i że na jego przyjazd muszą upiec jak najlepsze przysmaki. Bogumił do swojego ciasta dodał miodu i powycinał je na kształt serc złączonych obrączkami. Jednak po wstawieniu do pieca serca i obrączki zlały się w jeden kształt. Król, po skosztowaniu ciastek zachwycił się smakiem pierników(...)wypiek włożył też miłość do Katarzyny. Król ogłosił więc zaręczyny młodych, Bogumiła mianował królewskim piernikarzem, a upieczone ciastka "katarzynkami". Według innego podania katarzynki są dziełem Katarzyny, córki toruńskiego młynarza. Podczas, gdy dziewczyna przygotowywała specjalne smakołyki na przyjazd króla, pszczoły podpowiedziały jej, aby dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla

Pełny talerz
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 120

Miłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła(...)cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.  Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się

Świat Ciasta
Walentynkowe kruche ciasteczka 177

lukrować ciasteczek to możecie dodać 2/3 szklanki)- 100 gram zimnego masła- szczypta soliLukier królewski:- białko z 1 jaja- szklanka cukru pudru- łyżka soku z cytryny Mąkę przesiać przez sito, dosypać cukier oraz sól. Wymieszać, po czym wykopać dołek do którego wbić jajka. Dodać posiekane masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie całkowicie gładkie. Po wyrobieniu owinąć folią i odstawić do lodówki

Zgrabne Gotowanie
,,Migdałowe gwiazdeczki” 124

cukier puder i dalej ubijamy. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodajemy zmielone migdały i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm grubości, wycinamy kształt gwiazdek. Pieczemy 6 minut w 180 stopniach. Każdą gwiazdkę lukrujemy lukrem. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko na sztywno pianę a następnie dodajemy stopniowo cukrem pudrem. Wystudzone gwiazdeczki dekorujemy lukrem królewskim

Podróż w kulinaria