ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:21/39)

PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 436

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Maślane ciasteczka. Kruche ciastka do dekorowania 1286

godzinę do lodówki. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy (grubość ok. 3mm) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Delikatnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min. w piekarniku z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C. Idealne ciasteczka  do dekorowania lukrem królewskim lub masą cukrową

Maślane ciasteczko
Mazurek migdałowy 208

chwilę na małym ogniu często mieszając. Studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykładamy nim dno formy (ok. 20-35 cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch wykładamy równomiernie masę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski

Kulinarne Inspiracje
Owoce morza w tempurze 209

obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi

Tajskie smaki
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 230

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że

Ania i Marcin gotują
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 184

intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt, iż nie zawiera glutenu, znakomicie się rozwałkowuje, nie przykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt(...)poddają się nawet wymagającym formom, mają idealnie gładką powierzchnię i znakomicie posłużą do wykonania zdobień ksylitolowym lukrem. Choć rezultat dekoracji nie jest tu może równie spektakularny jak przy lukrze królewskim, to wciąż ogromnie cieszy oko i może zachwycać detalami. Lukier jest przy tym trwały, zastyga wolniej niż jego cukrowy odpowiednik lepiej się tym samym przechowując. Zastygnięty tworzy odrobinę skrzący

Even Better Food
Pierniczki 161

miodu i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki.  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach około 5-8 minut (w zależności od grubości). Studzimy i dekorujemy. Jeśli chodzi o dekorację, to nie robiliśmy na razie lukru królewskiego, tylko zwykły lukier z cukru pudru

kruche babeczki
Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą 140

Danie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 174

pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) *  PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam

KUCHARNIA
No i co, że barszcz z papierka 173

solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto odstawiłam na 15min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wylądowało ono w rozgrzanym piekarniku i pozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia.  Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam tutaj

bastalena
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 432

Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A

W kuchni Karmel-itki
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 195

się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy ... Bo czy tylko mi pomarańcze przypominają cudowne święta ?  Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy    Składniki : 450 g mąki pszennej 2 średnie jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Razowe tagliatelle z krewetkami 193

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 169

średnich jabłek 2 łyżki rodzynek królewskich 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy

Kuchnia Pani Wiosny
Placki z jabłkami 2855

tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nałóż łyżką małe placuszki. Smaż je na średnim ogniu na rumiany kolor. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)   Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik

Kulinarne Przeboje