ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:21/39)

Pieczemy serniki 308

Serniki zaserwować możemy zarówno do codziennej, poobiedniej kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 522

się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą.  A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele. Cukier to nie tylko puste kalorie  ale również energia tak nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania więc w niewielkich ilościach naprawdę nikomu nie zaszkodzi. Otyłość, której(...)dużej mierze siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej. Więcej na ten temat przeczytacie na stronie Uczymy jak słodzić . Polecam :) Brownie: 100 g masła 1 szkl cukru białego Królewskiego 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 1/4 szkl mleka 1 szkl mąki Sernik: 500 g serka na serniki 2/3 szkl cukru białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Smakołyki Asi
Choinki z pierników 139

Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3 milimetrów. Foremkami wykrawać różnej wielkości gwiazdki, serduszka, kwiatki. Ciastka pieczemy przez 9 minut w temperaturze 200 stopni. Studzić na kratce. Lukier królewski: 3 białka szczypta soli 3 ½   szklanki cukru pudru

kulinarnyswiatdomi
KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE - RACUCHY Z OWOCAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM 139

pełna dowolność, tyle że NIE WCISKAMY OWOCÓW DO CIASTA NA PATELNI, a jedynie dokładamy je do racuchów już na talerzu; - całość polewamy najlepszym sosem czekoladowym, o którym pisałam  tutaj , a który króluje w naszej kuchni od dnia, w którym powstał w niej po raz pierwszy; - kropką nad "i" w tym królewskim śniadaniu są chrupiące płatki migdałowe (nieprażone) albo, jeśli

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pyszne pierniczki 170

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi

Mieszam w Garnku
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 411

Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast

RAROSSA
Maślane ciasteczka. Kruche ciastka do dekorowania 1251

godzinę do lodówki. Niewielkie porcje ciasta rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy (grubość ok. 3mm) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Delikatnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 min. w piekarniku z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C. Idealne ciasteczka  do dekorowania lukrem królewskim lub masą cukrową

Maślane ciasteczko
Mazurek migdałowy 186

chwilę na małym ogniu często mieszając. Studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykładamy nim dno formy (ok. 20-35 cm) wyłożonej pergaminem. Na wierzch wykładamy równomiernie masę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wystudzeniu polewamy gdzieniegdzie lukrem królewskim - przepis znajdziecie tu: lukier królewski

Kulinarne Inspiracje
Owoce morza w tempurze 182

obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi

Tajskie smaki
Grillowany kurczak cytrynowy ze szparagami i jajkiem w koszulce 207

Marcin powiedział, że danie wyglądało jak w restauracji myślę, że był to komplement kochani, tym przepisem rozpoczynamy sezon na szparagi, które wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że

Ania i Marcin gotują
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 154

intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt, iż nie zawiera glutenu, znakomicie się rozwałkowuje, nie przykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt(...)poddają się nawet wymagającym formom, mają idealnie gładką powierzchnię i znakomicie posłużą do wykonania zdobień ksylitolowym lukrem. Choć rezultat dekoracji nie jest tu może równie spektakularny jak przy lukrze królewskim, to wciąż ogromnie cieszy oko i może zachwycać detalami. Lukier jest przy tym trwały, zastyga wolniej niż jego cukrowy odpowiednik lepiej się tym samym przechowując. Zastygnięty tworzy odrobinę skrzący

Even Better Food
Pierniczki 134

miodu i przyprawy. Wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy pierniczki.  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach około 5-8 minut (w zależności od grubości). Studzimy i dekorujemy. Jeśli chodzi o dekorację, to nie robiliśmy na razie lukru królewskiego, tylko zwykły lukier z cukru pudru

kruche babeczki
Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą 113

Danie iście królewskie, pyszne i aromatyczne . Idealnie będzie nadawało się na świąteczny stół, polecam. Szybkie w wykonaniu i efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 154

pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) *  PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam

KUCHARNIA
No i co, że barszcz z papierka 156

solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto odstawiłam na 15min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wylądowało ono w rozgrzanym piekarniku i pozostało w nim przez ok. 40-50min. Pod koniec czasu sprawdziłam jeszcze patyczkiem stan upieczenia.  Rumiany, kminkowy, lekko rozdarty kulebiak na świątecznym stole prezentował się iście królewsko... Przepis znalazłam tutaj

bastalena