ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:25/39)

Babka ucierana 137

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Lukier królewski: 1 białko 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Wykonanie:  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem(...)połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed

Smak mojej kuchni
chatka z piernika :-) 155

ciasto jest idealne, nie rośnie nadmiernie, nie odkształca się. Przepis znajduje się tu :  klik Ciasta starczyło mi na całą chatkę, bazę, oraz choineczkę, bałwanka, 2 choineczki. Urywamy kawałek ciasta, i wałkujemy go na około 4 mm najlepiej na papierze do pieczenia. Wycinamy z szablonu części chatki. WAŻNE najlepiej wycinać je na papierze, bo podczas przenoszenia mogą się odkształcić(...)minut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-)  Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 181

powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru   ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny. Blachę do ciasteczek wyłożyć(...)termoobiegiem). Rękaw cukierniczy napełnić ubitą pianą i wyciskać na blachę nieduże bałwanki, pozostawiając między nimi odstęp. Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny. Wyjąć, całkowicie wystudzić. Lukier królewski do dekoracji bałwanków: 1 białko 180 g cukru pudru barwniki spożywcze Białko roztrzepać widelcem. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając łyżką. Powstałą masę podzielić na kilka części. Każdą część zabarwić

maniapieczenia
18 NAJLEPSZYCH SERNIKÓW Z OKAZJI DNIA SERNIKA 1573

Serniki to ciasta, które cechuje ogromna różnorodność, więc większość łasuchów je uwielbia!  Z okazji dnia sernika zapraszamy na zestawienie naszych najlepszych przepisów na serniki pieczone, na zimno, gotowane, na mascarpone, z owocami, itd. :) Wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby otworzyła się nowa zakładka z przepisem. 1. Sernik japoński 2. Sernik orzechowo-cynamonowy 3. Sernik gotowany z polewą czekoladową(...)Borówkowo-malinowy sernik na zimno 5. Łaciaty sernik 6. Tort "Słoneczne lato" 7. Sernik królewski 8. Sernik zebra 9. Sernik na białkach z czekoladowym musem   10.  Sernik gotowany z galaretką i owocami 11. Sernik tiramisu 12. Pieczony sernik na mascarpone 13. Waniliowy sernik na zimno z wiśniami i galaretką z mango 14. S ernik złota rosa 15. Sernik

Przepisy Aleksandry
Przewodnik po herbatach w POLSKICH sklepach 236

szerzej dostępne. Napiszę o herbatach czarnych, zielonych i też tych specjalnych i wartych uwagi.  Polski rynek jest zalewany coraz to gorszymi herbatami które absurdalnie są zapakowane w iście królewskie opakowania. W których torebkach jest moc a w których herbata to lura? Na te i inne pytania odpowiem poniżej. Nie jest to w żaden sposób sponsorowany artykuł ale moje(...)idealna dla dzieci. ASTRA HONEYBUSH - herbatka z miodokrzewu, bardzo aromatyczna, zdrowa i uwielbiana przez wielu, również dostępna tylko u tego producenta w saszetkach. TEEKANNE IRISH CREAM - świetna herbata do ciast, bardzo aromatyczna i w zasadzie dość tania. TEEKANE ZEN CHAI - jest to aromatyzowana zielona herbata o unikalnym zapachu, rewelacyjna kompozycja smakowa. POLECAM DILMAH lub OSKAR TEA Jaśminowa ZIELONA - Naturalnie aromatyzowane

Kuchnia PROzdrowotna
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 126

Zakochałam się. Te gruszki są naprawdę doskonałe. Świetnie sprawdza się zarówno do ciast, deserów, lodów jak i samodzielnego pałaszowania.  Jeśli tak jak ja lubisz wanilię- ten przepis jest dla Ciebie! Jeśli ktoś jest dla ciebie ważny, możesz przygotować gruszki właśnie dla niego. Dodając odrobinkę miłości mamy pewność, że nasze przetwory będą smakowały tym, którzy są dla nas NAJ. Podając(...)lodami stworzysz idealny deser na romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier

Wielki apetyt
Tort Sylwestrowy 168

puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek(...)dodaj barwnik i dokładnie wyrób do jego połączenia. Wytnij kształty cyfr i wskazówek za pomocą noża. Nałóż je na tort. W razie potrzeby możesz przykleić je na lukier (najlepiej królewski na białku). Swój tort posypałem jeszcze cukrem tęczowym, jednak możesz go pominąć. Tort przechowuj w lodówce. Smacznego

Food Square
WIELKIE LUKROWANIE. 206

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Pepparkakor- szwedzkie pierniczki imbirowe 116

mnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim .   Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła 100 g brązowego cukru (u mnie zwykły) 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki(...)Przygotowanie: Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia i rozpuszczenia, ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać do nich jajko oraz przestudzoną mieszankę. Całość zagnieść przy pomocy miksera  (ciasto będzie klejące). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je cienko i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki staropolskie (długodojrzewające) 141

zdążyły zmięknąć. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować w kilku partiach na grubość 3-4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy) Za pomocą foremek wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Umieścić je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (mocno(...)Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić kilka minut na blaszce, aż stwardnieją, a następnie przenieś na kratkę i wystudzić. Tak przygotowane pierniczki można dowolnie udekorować. Polecam dekoracje z lukru królewskiego . Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie po kilku dniach pierniczki zmiękną. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z lemon curd 161

garnka jest bardzo smaczny!  Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi w każdym calu wypiekami mojej mamy (szczególnie szarlotką po królewsku) smakował tak wybornie, że każdemu go polecam.  Składniki:   (23cm) Spód: 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego 200 g masła(...)aromat waniliowy lub rumowy Lemon curd: 3 duże cytryny (skórka i sok) 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem

Cakes By Kejt
Żegnamy truskawy 170

kilkoma łyżkami waniliowego cukru pudru i polałam nimi pierożki. Recenzje? Pozytywne- KonQbek docenił ciasto i rozmiar pierożków. Jeśli jednak chcecie, żeby wasze pierogi były bardzo miękkie to zróbcie ciasto tylko z mąki i wody. A wy jakie pierogi lubicie najbardziej?  Pierożki jedliśmy jeszcze dziś na śniadanie, bo 80 to liczba, która przerosła rodzinę- szczególnie, że ja nie jadłam dużo(...)trzy talerze (po złotówce sztuka). W domu okazało się, że talerze wyprodukowane są przez francuską firmę K & G Luneville- istniejącą od osiemnastego wieku i będąca swojego czasu Fabryką Królewską Króla Polski (za anglojęzyczną wikipedią ). Logo świadczy o tym, że wyprodukowano je po 1968 roku, czyli żaden antyk, ale i tak jestem bardzo zadowolona z polowania:). Talerze z pewnością pojawią

les mirabelles
Serowe pączki nadziewane frużeliną 186

misy robota przekładamy twaróg który rozdrabniamy hakiem robota. dodajemy masę jajeczną i miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę,wsypujemy stopniowo przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą foremki wykrawamy krążki, mi wyszło 25 sztuk. Rozgrzewamy w garnku olej. Serowe pączki wkładamy(...)stron na złoty kolor. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie pączki nadziewamy za pomocą szprycy, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy lukrem królewskim, lub lukrem z 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody z dodatkiem barwnika spożywczego. The post Serowe pączki nadziewane frużeliną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 168

tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki(...)kolorach białym i żółtym, pomarańczowe pojawiły się znacznie później i ich kolor nie jest przypadkowy! Marchewki w kolorze pomarańczowym zostały wychodowane przez Holendrów w XVIIw na cześć rodziny królewskiej, której kolorem był właśnie pomarańczowy. Dziś marchew ma ponad 60 odmian, kilka kolorów i kształtów i jest hodowana na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Ciekawostką jest, że legenda o właściwościach marchewki

Kuchnia w Słońcu Skąpana