ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:22/39)

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 409

Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A

W kuchni Karmel-itki
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 173

się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi świąt pachnie piernikiem i ukrywa w sobie skórkę pomarańczy ... Bo czy tylko mi pomarańcze przypominają cudowne święta ?  Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy    Składniki : 450 g mąki pszennej 2 średnie jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne ale nie twarde masło, jajko oraz jogurt - zagniatamy ciasto (ja użyłam robota kuchennego - haka). Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą, wkładamy na godzinę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Razowe tagliatelle z krewetkami 177

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni na całym świecie. Na każdym kroku możemy spotkać restauracje serwujące potrawy rodem ze słonecznej Italii. Wśród najczęściej wybieranych potraw

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka z bezą na kruchym owsianym spodzie 148

średnich jabłek 2 łyżki rodzynek królewskich 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka cukru cynamon wanilia Beza: 3 białka 200g cukru pudru 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i żółtko, a całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie wykładamy

Kuchnia Pani Wiosny
Placki z jabłkami 2833

tarce o dużych oczkach. Dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nałóż łyżką małe placuszki. Smaż je na średnim ogniu na rumiany kolor. Układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :)   Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik

Kulinarne Przeboje
SERNIK CZEKOLADOWY 219

Sernik czekoladowy chodził za mną … chodził i wychodził!Intensywnie czekoladowy , ale nie gorzki …Delikatny …Niesamowicie kremowy i puszysty …Dzięki dodatkowi polewy z

Ostra na Słodko
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2008

Sernik "Celinka" pod kokosową chmurką Sernik królewski Sernik okrągły Wiedeński Sernik trzywarstwowy kawowy Sernik Izaura  Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks

W Moim Magicznym Domu
Świąteczne babeczki z choinką 194

Formę do muffinek wyłożyć małymi papilotkami. Ciasto rozłożyć do dołków do ¾ wysokości. Babeczki piec ok. 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też

Pełny talerz
Keks marcepanowy z bakaliami 132

przypadły na weekend. Cały ten zgiełk przygotowań minął, teraz można planować Sylwestra. Siedzę więc z herbatą i kawałkiem makowca (z niemiłosiernie dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej(...)okruszka.   Składniki: 250g mąki 150g masła 150g cukru 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 100g rodzynków (sułtanki, królewskie) 70g orzechów włoskich (dodałam orzechy włoskie Alesto, dostępne w sklepach Lidl ) 50g śliwek 30g moreli 30g żurawiny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50ml rumu albo koniaku 70g masy marcepanowej

Obiad gotowy
Tureckie bułeczki z serem. 189

Dziś zapraszam na pyszne bułeczki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego (duńskiego) w nieco innej odsłonie, a mianowicie będą to bułeczki wytrawne. Ciasto jest przygotowywane nieco inną metodą niż to tradycyjne, które trzeba kilkakrotnie wałkować i chłodzić, jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a efekt jest taki sam. Bułeczki przygotowałam na kolację i to był mój błąd, gdyż wyszły tak pyszne(...)mogliśmy się nimi najeść i mało co zostało na śniadanie :-) Następnym razem zrobię je wieczorem, zostawię w lodówce, żeby wyrosło i upiekę dopiero rano. Będziemy mieli królewskie śniadanko, a resztę zjemy w pracy. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się w podróży zamiast kanapek, czy na pikniku. Pięknie się prezentują i wybornie smakują. Polecam!!! Składniki na Tureckie bułeczki

Rozpustne gotowanie
Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne 180

pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami

karmelowy
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 163

otarta z jednej pomarańczy lukier królewski 1 białko cukier puder kilka kropli soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajko przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką ( można zmiksować). Ciasto wstawiamy do lodówki aby nabrało zwartej

DefinicjaSmaku
Babka piaskowa z makiem 274

wolnych obrotach.  Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie się, jeśli babka popęka z wierzchu - i tak na stole postawicie ja "do góry nogami" Po wystudzeniu polać lukrem królewskim i udekorować żurawiną w cukrze

Kulinarne Inspiracje
Pyszna szarlotka z orzechami :) 205

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy Wam pokazać w jaki sposób szybko i prosto zrobić szarlotkę . Inspirację do tego przepisu znaleźliśmy w internecie, ale wykonanie delikatnie zmodyfikowaliśmy :) Szarlotka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 216

samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko

maniapieczenia