ciasto królewskie - 582 przepisów (strona:30/39)

RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 213

różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech z jej twarzy nie znika. Pierzaste obłoki na niebie, a ona tańczy i wiruje. Patrzy gdzieś przed siebie, myśli nad tym, co czuje. Jej serce wyrywa do przodu, pędzi do księcia z sąsiedniego grodu(...)Ciągle ubijając dodaję po trochę cukru, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypuję przesiane mąki. Łączę dużą łyżką robiąc delikatne,  ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Dodaję barwnik, mieszam. Uwaga: po upieczeniu kolor jest zawsze bardziej intensywny. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę i wstawiam do nagrzanego pieca. Piekę

W kuchni Karmel-itki
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 270

Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)zmiksowaniu – ponownie go miksujemy.   Krem trzymamy w szczelnym pojemniku lub ciasno przykryty folią spożywczą – jeśli o tym zapomnicie, na bokach miski krem zacznie podsychać tak samo jak lukier królewski – to w końcu straszna ilość cukru pudru. Jeśli ten zaschnięty cukier wmieszacie z powrotem do kremu – będzie miał grudki i nie będzie gładki. W żadnym wypadku nie wolno pozwolić

Karo in the Kitchen
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 177

staram się, aby niedziela była dla mnie dniem totalnego wypoczynku i relaksu. Nigdzie sie nie spieszę, czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi

Zawsze głodna!
Piernikowy sernik królewski 182

Bardzo stary przepis,ten sernik obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 256

utworzy na cieście błyszczącą, ciemną skorupkę.   Pieczemy babkę 60 do 75 minut, do czasu aż drewniany patyczek (albo jak u włoszek – suszony makaron spaghetti) włożony w sam środek ciasta będzie lekko wilgotny, ale nie mokry. Gdyby Panettone robiło się za mocno rumiane i za ciemne z wierzchu, połóżcie na babkę luźno kawałek folii aluminiowej. Jeśli pieczecie dwie mniejsze Panettone(...)rozmiarach w sklepach cukierniczych stacjonarnych i on-line. Ja swoje kupiłam za 1,30zł za jedną sztukę. Czasami dostępne są też na allegro. SKŁADNIKI 100g dużych rodzynek, najlepiej złotych królewskich 4 łyżki rumu, grappy lub brandy 3 łyżki gorącej wody 500g mąki – najlepiej mieszanka 300g włoskiej mąki tipo 0 (do kupienia np. w Piotrze i Pawle) i 200g mąki pszennej

Karo in the Kitchen
MLECZNA KANAPKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWO-KOKOSOWYM 494

Moje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych! ( każdego dnia słyszę czy to od Was czy

Ostra na Słodko
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 145

klusek na parze. Myliłam się  - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku(...)jakie specjalnie na tą okazję przygotowali lokalni gospodarze i koła gospodyń wiejskich. Były nawet występy chóru i zespołu tańca! Co to dużo mówić - przywitano nas i goszczono iście po królewsku i jestem przekonana, że równie gościnnie wita się tu wszystkich podążających szlakiem Mazowieckiej Michy Szlacheckiej.  Pomysłodawczynie mają jeszcze wiele doskonałych pomysłów na promocję i rozwój szlaku, dlatego zachęcam

KUCHARNIA
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 192

Przedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić(...)PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA DO SERNIKA CIASTECZKA Z LAWENDĄ PIEROŻAŃCE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 169

Czyli jak stołuje się Jaśniepaństwo :) Dzisiaj prezentuję chleb o iście królewskim rodowodzie ! Pomysł na niniejszy wypiek zaczerpnęłam z grupy kulinarnej na fejsbuku pod dumną nazwą: Królewskie Gary . Autorem przepisu jest zaś entuzjasta kucharzenia o możnowładczym pseudonimie: Mateo Gabriel Lesner-Rettinger Jagiełło II . Chleb zaskakuje nietypowym dodatkiem w postaci cebulki prażonej , która nadaje pieczywku niesamowitego zapachu. Połączyłam tu dwa rodzaje(...)minut aż zaczyn "ruszy". W dużej misce wymieszać obydwie mąki z solą, siemieniem lnianym i prażoną cebulką. Dodać zaczyn drożdżowy. Stopniowo dolewać wod,  aby kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako

Grunt to przepis!
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 217

Dziś królewskie śniadanie, i choć mogłoby się wydawać, że babeczki są czasochłonne, to uwierzcie nam na słowo, nie są! Znudziły nam się kanapki, a takie dwa muffinki zjedzone w towarzystwie prostej sałatki, zapewniły nam zastrzyk energii na cały dzień :) Zamiast mąki pszennej użyliśmy orkiszowej i jaglanej. W ten sposób obniżyliśmy zawartość glutenu w babeczkach. Jeśli chcielibyście przygotować babeczki całkowicie(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego

W kuchni Katie
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 193

goni i mamy sporo czasu możemy sporządzić sobie coś bardzo czasochłonnego, ale mega smacznego! Bo każdy z nas, choć raz w tygodniu zasługuje przecież na królewskie śniadanie (;  Dlatego dzisiaj korzystając, iż jest niedziela zapraszam Was na zdrowe i pożywne bułeczki śniadaniowe! Bułeczki te mogą się wydawać trochę prowizoryczne, ponieważ nie są sporządzone na zakwasie, ale mimo to uważam(...)oraz letnie mleko. Całość mieszamy łyżką lub za pomocą mieszadeł miksera na wolnych obrotach aż do jak najdokładniejszego połączenia składników. . Stolnicę lekko posypujemy mąką, dłonie leciutko zwilżamy oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy

Symfonia Smaków
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 181

Stanisław był osobą wyjątkowo spokojną, która pozwalała żonie na wszystko. Być może dlatego małżeństwo uważane było za wyjątkowo udane. Pisarkę i dziennikarkę najczęściej można było spotkać na ulicy Królewskiej 3, gdzie prowadziła salon, w którym podawała wymyślone i przygotowane przez siebie dania. Była to jej oaza, do której zapraszała śmietankę towarzyską Warszawy. Większość współczesnej wiedzy o życiu Ćwierczakiewiczowej(...)jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej

Przepisy Aleksandry
"Polskie smaki" - recenzja książki (I. Byszewska, G. Kurpińska) 123

poszczególnych regionów naszego kraju. Kiedy pierwszy raz wzięłam ją do ręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie? Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie(...)glancem ze szpotu - drożdżowe bułeczki z kruszonką i lukrem zawinięte "w ślimaczka", przepis z rodzinnych okolic mojej mamy. W tym roku w piwnicy staną na pewno słoiczki ogórków królewskich z miodem. Wyobrażam sobie też minę mojego niemęża jak otworzy słoiczek grzybów marynowanych z zieloną sosnową szyszką!! :>Dla mnie osobiście jest to książka bardzo inspirująca - z pewnością wypróbuję większość przepisów

Kraina Tysiąca Smaków