ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:340/467)

Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 239

słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam(...)laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew

pyszne zdrowości
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 134

ciasto ma piękną teksturę Tego ciasta przed użyciem nie trzeba chłodzić. Jeśli w kuchni robi się za ciepło od zagrzanego piekarnika, podzielcie je na 3 części, zostawcie na stolnicy jedną a dwie włóżcie na czas pracy do lodówki. Rozwałkujcie ciasto na grubość 6-7mm, wytnijcie ciastka. Przenieście ja na szerokim nożu lub łopatce na papier do pieczenia, przycięty(...)formatu blachy, resztę ciasta zagniećcie, znowu rozwałkujcie, wytnijcie ciastka. I tak z każdą pozostałą częścią. Ciastka rozkładamy na blasze w małych odstępach, nie urosną, nie posklejają się. Gdy już wytniecie pierwszą partię, a piekarnik prawidłowo nagrzany, wkładamy ciastka na papierze do pieczenia i pieczemy na środkowej półce do czasu, aż ich brzegi zaczną się rumienić – 7-8 minut

Karo in the Kitchen
Tort z masą maślaną 204

domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może w rezultacie źle wyglądać. Składniki(...)Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder

Mama Gotuje
Mocno czekoladowe brownie z kajmakiem :) 220

Następnie dodać czekoladową mieszankę i dobrze zmiksować. Teraz wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszamy wszystkie składniki.  Formę - ja użyłam takiej o boku 24cm - wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy małą ilością bułki tartej. Brownie pieczemy w 160 stopniach przez około 45-50minut do suchego patyczka. Po wyciągnięciu brownie z piekarnika(...)około 15min. W tym czasie do małego garnka przekładamy kajmak ( ja użyłam ok. 2/3 puszki) i ciągle mieszamy, aby dobrze sie rozpuścił.  Następnie przelewamy masę na jeszcze ciepłe ciasto, kroimy na kawałki i posypujemy pokrojonymi orzechami oraz drobinkami czekoladowymi.  Smacznego! Niedługo  tez minie rok od kiedy stworzyłam to miejsce w sieci. Dziękuję

Chocolate Stop Tempting
Jeszcze trochę rabarbaru... 135

faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa(...)Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 127

Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany. I tak wyszły(...)Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko z wanilią zagototwać, powoli wlać do żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, cały czas miszając, aż zgęstnieje. Nie gotować.Przelać płyn przez sitko, zostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie odcisnąć rodzynki, wymieszać masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gdzie kupować produkty bezglutenowe i przepis na bezglutenowe marchewkowe babeczki 160

Dieta bezglutenowa. To nie tylko moda. Dla wielu osób, to trudna codzienność. Życie bez glutenu nie jest łatwe. W obecnych czasach w praktycznie każdym ogólnodostępnym produkcie znajdziecie gluten, który szkodzi osobą chorym na celiakie. Dlaczego? Ponieważ w przemyśle spożywczym gluten jest szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około

Słodkie okruszki
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 143

dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...)     Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam wszystkie bakalie i dokładnie wymieszałam.   Jajka wybiłam ze skorupek. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem na gładką masę. Wsypałam bakalie z mąką i krótko wymieszałam mikserem na małych obrotach.   Białka ubiłam na sztywną pianę(...)Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na dno foremki włożyłam jeden wafel. Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut.   Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka

Kuchnia u Krysi
Sernik marcepanowo-porzeczkowy z bezikami 211

żelatyny Dr.Oetker 90 g małych bezików Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać mikserem z mieszadłem do ciasta kruchego, przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić na 15 minut do lodówki, po czym wylepić lub rozwałkować do wyłożonej pergaminem blaszki. Masa serowa: Twaróg, jajka, mleko w proszku, mleko płynne(...)blenderem- dzięki temu twarogu nie musimy mielić, oszczędzimy sobie czasu i mycia a masa będzie idealnie gładka, wsypujemy suchą i obraną porzeczkę oraz starty na tarce jarzynowej marcepan, delikatnie mieszamy już łyżką. Masę wylewamy na kruchy spód. Wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut, po czym temp zmniejszamy  do 160*c i pieczemy jeszcze około

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 183

lodówce już mnie tak nie przerażało, bo w podobny sposób robię ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Tylko że tutaj przepis kazał najpierw wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podczas gdy w drożdżowym robi się to dopiero po nocy spędzonej w lodówce... jak widać dużo wątpliwości miałam przed pieczeniem. A jakie wrażenia po? - czytajcie dalej :) Składniki na 8 sztuk dużych gofrów: SUCHE(...)misce - ciasto znacznie zwiększy swoją objętość . Do suchych składników dodać zaczyn i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników - ciasto będzie miało półpłynną konsystencję . Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na 8-10 godzin do lodówki - najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i zostawić je w lodówce na noc . Z rana, po wyjęciu miski z lodówki, ciasto miałam rozwarstwione

Grunt to przepis!
Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera 207

znikło pół blachy mojego ciasta Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 9 łyżek oleju 1 1/3 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 8 g 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 brzoskwinie Na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej 30-40 g masła 3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: W jednej misce mieszamy(...)mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy składniki obu misek - powoli wsypujemy "suche" składniki do miski z "mokrymi". Prawda, że przygotowanie ciasta jest prost? Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy. Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę. Przygotowanie kruszonki: Do miski wkładamy masło, siekamy

Słodkie okruszki
Na drogę. Z jagodami 152

Zniknęłam na chwilkę. Wszystko z powodu tygodniowego urlopu, który bardzo przyjemnie spędziłam w Polsce, a C. na Słowacji. W moim rodzinnym mieście spędził dwa dni i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto lodowiec bez pieczenia 196

składniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWE NACHOS 188

się, że nie przejemy tego, ale już po chwili zmieniłam zdanie... To wciąga i to jeszcze jak... Na szczęście domowa wersja jest bardziej dietetyczna, no i wiemy co zjadamy, bez zbędnych dodatków chemicznych w składzie. Moja pierwsza partia nachos do meczu niestety nie dotrwała, ale od razu przygotowałam następne, tym razem z podwójnej porcji. I choć tego wieczoru już(...)haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy w piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15 minut

Smaczne Zdrowe
Babeczki czekoladowo – marchewkowe z mlecznym kremem 187

wszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni(...)sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Mąkę, sodę , proszek do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać, dodać płatki czekoladowe i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z marchewką mieszając. Przelać do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: 1/4 szklanki

dom-agi.pl