ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:334/467)

Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 253

jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki(...)jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować cienko i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 200

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania

Szkrab Je Sam
LODOWIEC OWOCOWA AMBROZJA 155

Pogoda iście letnia, słoneczko pięknie grzeje, wiaterek czasem delikatnie chłodzi...Tylko zimny napój i hamak pod gruszą...I właśnie tak zamierzam spędzić ten weekend, a Wam

Z Majeczką w kuchni
Sernik na spodzie brownies. 150

Parę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy

W kuchni u Moniki
Buraczane babeczki z polewą czekoladową 196

Jeżeli szukacie zdrowszych przepisów na świąteczne słodkości to zachęcam do upieczenia buraczanych babeczek, ozdobionym domową polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi oraz pestkami granatu. Babeczki są bardzo sycące

Ugotować
Ciastka owsiano-amarantusowe i "Co się wydarzyło w Madison County" 200

sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta formować okrągłe i grube na ok. pół centymetra ciastka. Wygodnie jest to robić dwiema łyżkami. Piec ciastka partiami przez 20-25 minut. Odkładać na kratkę do ostudzenia.   ----- Podobne: Ciastka "bogactwo minerałów" Ciastka amarantusowe z ricottą Jabłka pieczone z amarantusem "Co się wydarzyło(...)fotografika. Pewnego dnia trafia do Madison County, by uwiecznić na zdjęciach kilka okolicznych mostów. W poszukiwaniu jednego z nich trafia na farmę Richarda i Franceski, która najbliższy tydzień spędza bez rodziny. Francesca i Robert znajdują nić porozumienia, które szybko zmienia się w namiętny romans. W ciągu czterech dni, które mają dla siebie, Francesca odkrywa swoją kobiecość i odkrywa

Weekendy w domu i ogrodzie
Torty dobre na każdą okazję 158

Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe, pieczone były już w starożytnej Grecji i Egipcie(...)kształt miał tu ogromne znaczenie – okręg oznacza bowiem ciągłość i cykliczność życia. W Grecji takie ciasto, imitujące księżyc, pieczono na cześć bogini Artemis. – Co ciekawe świeczki, które wbrew pozorom nie są wymysłem współczesnej cywilizacji, miały wzmacniać efekt blasku księżyca i również uchodziły za symbol życia – dodaje właściciel piekarni i cukierni Asprod w Szczecinie (www.asprod.com.pl) . Choć przyjęło się, że świeczek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Empanadas 129

masę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas część glutenu, a ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta i nadzienia wystarczy Wam na 15-20 dużych albo 30-40 małych pierożków empanadas. Wałkujemy ciasto partiami(...)grubość około 3mm, wycinamy krążki szklanką, miseczką lub specjalną metalową foremką. Na każdy krążek ciasta rozkładamy nadzienie, zlepiamy brzegi jak w naszych tradycyjnych pierogach – albo widelcem, uważając jednocześnie, żeby nie przebić ciasta, albo w dłoniach – formując ozdobny rant. Pierożki rozkładamy na blaszce i smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem – będą po upieczeniu złote i błyszczące. Jeśli macie ochotę, można

Karo in the Kitchen
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 204

Pozostawiamy do ostudzenia (masa zgęstnieje). Do letniego mleka wsypujemy sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy(...)zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany

Kuchenna Kontrrewolucya
Strucla drożdżowa z "czarną porzeczką Lodzi" 130

pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min.  Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę i formujemy ręką kwadrat. Smarujemy placek konfiturą z "czarnej(...)Zwijamy ciasto w rulon i układamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym.Smarujemy wierzch ciasta oliwą i posypujemy kruszonką. Zostawiamy placek do wyrośnięcia. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni. Wykonanie kruszonki: Do miski wsypujemy cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miękkie masło. Wszystko razem wyrabiamy rękoma rozcierając składniki oraz tworząc grudki. Posypujemy ciasto. Czarna porzeczka Lodzi

kgwjanczewo
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 221

dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym(...)maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Teraz, pisząc posta i wspominając ten smak, znów nabrałam na nie ochoty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 238

Jeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy

W kuchni Karmel-itki
Sernik mojito na zimno – najłatwiejszy! 350

Lato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia.Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym

Ostra na Słodko
CYTRYNOWY PUCH 691

W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku

Z Majeczką w kuchni
Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik) 296

Kinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę

Słodkie inspiracje