tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając je w formę. Nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka(...)misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować 20 minut z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku. Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plzrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;)Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować.I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę.Też smacznie :)Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru(...)cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni
kolorowotorcikowoDziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny
Słodkie okruszkiTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotujeZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujeDzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław. Przygotowanie serniczka jest proste jednak
Monia miesza i gotujeCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio Smaczniewyłożyć papierem do pieczenia) i równomiernie ugnieść. 2) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. 3) Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. 4) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, następnie cały czas mieszając dodawać pojedynczo żółtka oraz partiami twaróg. 5) Na koniec dodać budyń, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną czekoladę i wymieszać(...)połączyły. 6) Do masy serowej delikatnie łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. 7) Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej ze spodem z herbatników tortownicy i wyrównać. 8) Piec 60-70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym
Fitsweet.mePrzepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej HELIO 1 jajko 2 łyżki(...)odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. Masa makowa: Masę makową z puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko
Wanilia i Kardamonsię nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą. * grudki w kremie budyniowym(...)bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Można utrzeć na gładko, ja zostawiłam miętowe grudki żeby były dobrze wyczuwalne. Krem miętowy rozsmarować na biszkoptach. Ciasto wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmarujemy masłem. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki(...)Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 min. Na spodzie ciasta rozkładamy usmażone warzywa z boczkiem. Całość zalewamy farszem z sera ricotta. Wierzch
kulinarnyJaciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w masie nie mogą zostać grudki. Następnie masę dzielimy na 6 równych części, do każdej z nich dodajemy odrobinę barwnika, dosłownie na czubek łyżeczki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy(...)tortownicę i zaczynając od koloru niebieskiego delikatnie wylewamy masy serowe na środek tortownicy. Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu
Kulinarne przygody GatityOdgrażałam się zupełnie nieletnim przepisem jeszcze w poniedziałek. I faktycznie - plany miałam ambitne, wręcz jesienne. Z dużą ilością czekolady. Ciężkie. Rozgrzewające. Jednak C. zepsuł je w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii
JaglusiaPROSTY SERNIK NA SZYBKO Z MALINAMI BEZ PIECZENIA Ostatnio wiele dzieję się i stąd ta słaba obecność na blogu. Jak tylko wszystko poukłada się
Kuchnia Paulettes