Wiecie kto miał dziś urodziny? Jeśli nie, to nie martwcie się, to trudne pytanie ;-) Otóż urodziny miała ulubiona lalka mojej córki :-)W prawdzie lalka ma tyle
Czary - gary w kuchniSernik z mascarpone na spodzie z musli z galaretką z owoców leśnych. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sernik z mascarpone i ricotty jest tak odmienny od tego
Poezja smakuCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie
Ze smakiem i z pasjąniektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam(...)wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie
Słodko-Słony Świat IlonySernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniWyczytałam, że podobno dziś dzień sernika :-) No to proszę - jest sernik :-) w prawdzie dziś już nie zdążycie nacieszyć się jego smakiem, ale może wykorzystacie przepis podczas
Czary - gary w kuchniDzisiaj przepis na jeden z moich ulubionych serników, w którym bardzo fajnie łączy się smak słony ze słodkim. To coś dla fanów masła orzechowego oraz amerykańskich
Bon appetit mon amiewykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem(...)masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ajerkoniak i odstawiamy na bok. Do mleka dodajemy masę jajeczną i mieszamy, aby składniki się połączyły. Ja połączyłam masę przy pomocy miksera, krótko mieszając na wolnych obrotach. Masę ponownie podgrzewamy na średnim ogniu. Nie przerywając mieszania doprowadzamy do wrzenia. Masa zacznie gęstnieć i powstanie gęsty budyń. Do mieszania użyłam trzepaczki. Wolnymi ruchami mieszałam masę
Wędrówki po kuchniWakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie(...)posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Jeśli kruszonka będzie się nadmiernie przypiekała-przykrywamy bułeczki papierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru trzcinowego laska wanilii-same nasionka bez kory
Zawsze głodna!już człowiek zacznie - to przepadł. Gdy więc Shinju zaproponowała wspólne pieczenie tych pyszności z bloga Javaholic, zgodziłam się bez wahania. Podejrzewam, że Maggie również nie brała pod uwagę innej opcji, jak niemal natychmiastowe przystąpienie do pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą(...)ostudzić.Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy cukier dokładnie wymieszać z cynamonem i chilli.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie
Poezja smakuJak publikowałam przepis na jogurtowca z jeżynami obiecywałam niebawem drugą wersję z malinami. Tak o to Szanowni Państwo przedstawiam wersję malinową. Składniki na małą formę
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi
W mojej kuchniewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę formujemy w kulkę, przekładamy(...)odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60 minut. Po tym czasie masę wykładamy na blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej toczymy wałek. Następnie łączymy po 3 wałki i zaplatamy warkocz. Końcówki warkocza podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok.30 minut do napuszenia. Wstawiamy
Smaczne Zdrowemasę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników . Z wyrobionego ciasta odcinam kawałek ciasta troszkę większy niż 1/4, i zawijam w filię spożywczą . Drugi większy kawałek również zawijam w folię spożywczą , ( ciasto można zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do woreczka ). Mniejszy kawałek ciasta(...)cieście w foremce. Po 30 minutach Końcowe przygotowanie jabłecznika z budyniem : Większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) . Na papierze zaznaczam sobie wielkość dna foremki . Jeżeli wałek klei się do ciasta można go posmarować mąką . Rozwałkowane ciasto
Uwaga Babcia Gotujeprzepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki(...)drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz
Qlinarnie i Qlinarnie