Raffaello jest tak popularnym ciastem, że wstyd mi się przyznać, że robiłam go pierwszy raz. No cóż, pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jadłam w wielu wersjach, pieczony, bez pieczenia, na krakersach, na herbatnikach, raz mi smakowało bardzo, nieraz w ogóle. Mieli przyjść sąsiedzi na kawę, trzeba było więc postawić coś słodkiego do kawy. Trochę powertowałam neta(...)samym końcu dodać wiórki kokosowe (odsypać 2-3 łyżki do posypania całości) i wymieszać. Na desce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Warstw ma być 4. Na każdej warstwie ciastek rozsmarować po 1/4 masy kokosowej. Przekładać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi. Całość owinąć delikatnie, ale ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki
na moim stole...zawsze coś się wymyśli. Czasem po prosu pochłonie się je ot tak, jako przekąskę w czasie oglądania filmu na przykład. Częściej jednak nachodzi mnie pomysł, i owoce lądują w ciastach i deserach. Mniam.Tym razem inspirację znalazłam w Cheesecakes baked and chilled wydawnictwa The Australian women's weekly. Uwielbiam te gazety - są pełne smakowitych przepisów opatrzonych wyjątkowo apetycznymi zdjęciami. Pyszności!Trifle(...)mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia, co jest ogromną zaletą przy aktualnych upałach.C. pochłaniał z zadowoloną miną, absolutnie nie narzekając na wielkość porcji. A te są całkiem spore - na poobiedni deser z tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak już wielokrotnie Wam pisałam moja mamcia jest wielką miłośniczką wszelkiego rodzaju serników , i to właśnie o nie najczęściej prosi , kiedy ma smaka na słodkości.Dziś
Ostra na SłodkoPodejrzewam, że większość jest przejedzona po Świętach i wolnym, mało kto myśli teraz o słodkościach i pieczeniu ciasta, ale na ten sernik z rosą na
dom-agi.plOd kilku miesięcy jest to bardzo popularne ciasto, którego różne wersje krążą po internecie. Ten przepis znalazłam na stronie "Słodko-słony świat Ilony". O razu mi
Smakołyki Asidzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować na czerwcowy podwieczorek(...)wykładamy folią aluminiową i dodatkowo podwyższamy rant papierem do pieczenia (robimy z papieru rurę średnicy tortownicy i wkładamy do niej - dzięki temu uzyskamy wyższe ścianki tortownicy, a to jest konieczne, by nie spłynęła galaretka). Dookoła tortownicy ustawiamy herbatniki (węższą krawędzią do dołu). 2 łyżki masy odkładamy, przyda się potem. Następnie kolejne herbatniki smarujemy dość grubą warstwą masy i doklejamy
Czary - gary w kuchnirazu zmniejszyć temperaturę na 120 stopni C. Piec godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić (nie otwierać na oścież) drzwiczki. Pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostudzenia i wysuszenia. Zajmuje to kilka godzin, więc najlepiej przygotować bezę wieczorem i zostawić ją w piekarniku na noc. Gdy beza będzie chłodna, przełożyć ją delikatnie na szerokim nożu(...)bezy. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Przepis tylko wygląda na skomplikowany, ale gdy już wstawicie bezę do piekarnika, przekonacie się, że jej wykonanie wcale nie było trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo
Weekendy w domu i ogrodzieczęsto znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony(...)zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę
Poezja smakuSynowie uwielbiają te ciastka..dlaczego by nie zrobić z nimi ciasta? Jak pomyslałam tak też zrobiłam.Padło na sernik, a że mamy lato, sernik na zimno.Na
Z Majeczką w kuchniPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne ZdroweOstatnio wymyśliłam sobie mały remont w domu. " Fejsbukowicze " i " Instagramowicze " w tym temacie są na bieżąco, wiedzą już jak poradziłam sobie ze starą farbą na
Blondynka GotujeTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka Gotujemarchewki, ale bez mąki, będzie miała gości, którzy jej nie jedzą. Wszystkie ciasta marchewkowe jej goście znają, dlatego też Pani Jola poprosiła o coś nowego. Nie wiem czy to nowe, czy czasem ktoś już nie obmyślił, ale jakby co ja nie spotkałam, a i Pani Jola i jej goście też. Jasne ciasto: szklanka marchewki szklanka tartych orzechów(...)zaczęłam od ciasta jasnego, aby sobie zaoszczędzić na zmywaniu. Wszystkie składniki miksujemy razem, wylewamy do wąskiej foremki. I ciemnym ciastem robimy tak samo, tylko wcześnie trzeba zmiksować odsączone z wody daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około
Dieta moja pasjamożna przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej(...)instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
Smakołyki Berenikiupieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych(...)27x9 cm) lekko smarujemy margaryna i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywcza. Moje ściany wystawały trochę ponad keksówkę, ponieważ później zawinęłam viennettę jak paczuszkę. Najlepsza będzie tutaj keksówka silikonowa. 2. Rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej czekolady. Jeszcze gorącą czekoladę należy bardzo cienko rozprowadzić na papierze do pieczenia. Ja narysowałam na papierze 4 prostokąty (na 4 warstwy
Na Ciasteczkowych Papierach