przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki(...)drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz
Qlinarnie i QlinarnieSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche pierniczki z imbirem, cynamonem i ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1
głodny alergikBez zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia i odwracając blachę do góry nogami wykładamy bezę. I ostrożnie zdejmujemy papier, na którym się beza piekła. I przykrywamy wilgotną ściereczką
Marder&Marder Manufactureskładniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy(...)Nakładać farsz i delikatnie formować pierogi Pierogi te można przygotować w dwóch wersjach - gotowanej i pieczonej. Zdecydowanie polecam pieczone - są suuuuper:) Gotowanie - w dużym garnku zagotować wodę z łyżką oliwy, wkładać pierogi, po wypłynięciu gotować 3-4 minuty i wyjąć Pieczenie - piekarnik nagrzać do 180 stopni, pierogi i blaszkę skropić oliwą. Piec 20 minut Smacznego
pyszne zdrowościnasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy od możliwości naszego miksera/blendera. Jak już wyżej pisałam(...)pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu odstawiamy je na ok. 30 minut, aby ostygło
Weganizm infantylnyPyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele
Słodkości i nie tylkoPrzepis na czekoladowy Brownies dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Magdy, która upiekła go kiedyś na swoje urodziny. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba wtedy jadłyśmy go z
Smakowy RajPyszny i delikatny torcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych
cool and mintysię tego ciasta właśnie ze względu na ten środek: minuty w piekarniku decydują czy będzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też(...)lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól i delikatnie wlewamy do masy czekoladę (można lać po ściance miski w której mamy ciasto). Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy kakao i mąkę i mieszamy wszystko najlepiej szpatułką, tak aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wylewamy
Relaxtimejeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu ciasta pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto wychodzi dość zwarte - jeśli nie będzie kleić się do rąk, ciasto będzie dostatecznie już wyrobione . Miskę od zagniatania opruszyć lekko mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane(...)ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Salceson pokroić w grubsze półplasterki , a serek topiony i ogórki kiszone w plasterki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać
Grunt to przepis!Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki
Kuchnia w czekoladzieBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i
Di gotujeChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!