ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:347/467)

Bułeczki ziemniaczane z przedziałkiem 267

będzie grudek. Letnią masę dodać do mąk i ręcznie lub mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Można także  wyrobić ciasto w maszynie do chleba na programie "Dough", dodając płynne i suche składniki w/g instrukcji.Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.  [ moje ciasto rosło w multicookerze]. Gdy wyrabiamy w maszynie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia mniej więcej do końca programu(...)czasie pierwszego wyrastania dwukrotnie wyjmować ciasto na blat, rozciągać w kształt kwadratu i składać w paczuszkę (ta technika, nazywana "stretch and fold", doskonale jest pokazana na tym wideo, autor demonstruje ją zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.. Wyjąć ciasto i lekko zagnieść, po czym podzielić na części i uformować kuliste bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Pączusie łyżką kładzione. 176

zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się tak bardzo). Składniki: na ciasto: 1 kg mąki pszennej  10 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru 4 jajka 100 g masła 1,5 szklanki mleka 50 ml spirytusu lub wódki(...)pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut).  Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto umieścić razem z rozczynem w dużej misce i wyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i  zostawić na godzinę do wyrośnięcia.  W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Wkładać po kilka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta ze szpinakiem 222

pomidorków koktajlowych Przygotowanie:     Robimy kruche ciasto: margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę i łączymy składniki. Ja niestety nie mam specjalnej siekaczki więc pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków :) Gdy połączymy składniki dodajemy jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki szybko łączymy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania oraz ciepła. Zawijamy w folię spożywczą(...)wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że  powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu

Amatorka kuchenna
Ciasto z owocową pianką 203

Moi Drodzy, od kilku dni prawie nie wrzucam przepisów bo mój komputer jest w rozsypce :( Ale na przeprosiny przygotowałam wspaniały deser :) Pyszny biszkopt przełożony malinową pianką

My Culinary Art
Kremowa fantazja 164

zaparzonej kawy,więc nie wyobrażam sobie bez niego świąt , mam z nim piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była  z moimi rodzicami . Składniki  1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta  5 łyżek masy kajmakowej  1 tabliczka czekolady mlecznej(...)pieczenia  1 szklanka cukru  bułka tarta do posypania tortownicy  masło do wysmarowania tortownicy  Wykonanie biszkoptu Do miski oddzielamy białka od żółtek , z białek ubijamy pianę na sztywno , do żółtek dodaję cukru i ubijam na puszystą masę , następnie kiedy mamy ubite białka i żółtka , do białek przelewamy żółtka , dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie

Mój Smak
Tarta z porzeczkami i truskawkami 186

garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 250 g mąki pszennej 50 g cukru(...)ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość

Moja Delicja
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 520

miłej zabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa”. Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były(...)lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy na ciepło lub zimne . I wreszcie z  błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć  z  kształtu naleśnika.  Następna praktyczna

Kulinarny karnet Christophera
Tort Hawana 239

Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami

Kuchenne aromaty
Herbatniki marcepanowe 176

Te ciastka to moja kolejna wariacja nt. rogalików trzyskładnikowych :-) Dokładnie :-) bo miały być rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał

Czary - gary w kuchni
Pączki hiszpańskie 159

Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek(...)szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się

Wędrówki po kuchni
Tort piesek 201

łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt okrągły z rondelka 11 cm 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec w 180*C do suchego patyczka(...)wymieszać dokładnie i wlać całość do masy. Zmiksować szybko do połączenia składników. Masa do dekoracji wierzchu: 400 g śmietanki 36% (słodkiej gęstej np. z Piątnicy) 250 g mascarpone cukier puder do smaku (4-5 łyżek) 2-3 łyżki nutelli 2-3 łyżki kakao Śmietankę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładką masę. Odłożyć 3-4 łyżki na pyszczek

Kto ugości moich gości?
Dwukolorowa strucla świąteczna 188

bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki(...)rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem

Wanilia i Kardamon
Makowe święta, czyli... 248

uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej(...)można schować masę na całą noc do lodówki) - gotowe :)Tak przygotowana masa makowa doskonale sprawdzi się do wspomnianych już we wstępie, wigilijnych makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje

Ratunku obiad
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 182

Tort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi

Wypieki Rene
Mission impossible, czyli tort podróżny 162

poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne, i zrobiło furorę. Oczywiście wiem, że obiektywnie zbyt piękne nie jest - raczej krzywe, a dekoracja skromna i bez szału (nie potrafiłam wyciąć ładnych(...)miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze