Maj w mojej rodzinie to miesiąc urodzin i imienin. Dlatego też w najbliższym czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na
Chocolate Muffin Blogfolią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)dobrze wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować
Kuchnia w opałachSernik na zimno z białą czekoladą i malinami to proste ciasto bez pieczenia. Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie w nim kontrastuje z kwaskowatością malin. Robi się go prosto, a największą wadą (tak jak i innych serników na zimno) jest to, że nie można go jeść od razu, tylko musi stężeć(...)ważne, aby żelatyna się nie zagotowała – inaczej straci właściwości. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do sera z czekoladą jednocześnie miksując. Kremówkę ubijamy na sztywno w osobnej misce. Dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką (nie mikserem). Na końcu musimy delikatnie wmieszać maliny. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy (ok. 24 cm) z wyłożonym papierem do pieczenia dnem
Poezja smakuwbijamy jajko oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do ciepłego farszu i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Płat schłodzonego ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać(...)płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy
Kolizje Smakówcienko parmezanu. Dolałem również około 2 łyżeczek oliwy, którą pomidory były zalane. Całość zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem na nim plastry cukinii wzdłuż krótszego brzegu. Płaty te układałem równolegle(...)średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem. Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry
Wyprawy kulinarneUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki Asiszczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi nie za bardzo wiadomo, co zrobić. Teraz macie już na to sposób - zróbcie z nich bajaderki. A gdy je zrobicie i posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie(...)obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka
Garniec Magaliekoszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania pasztetu Wielkopolskiego Profi - 1 duża cebula - szklanka sparzonych orzechów włoskich(...)renklody ponadto: - 1 jajko do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek
SMYKWKUCHNIsól i większość mąki, powiedzmy 400 g, i zaczynam "zagniatać" ciasto łyżką. Kiedy płyn już znika z oczu i masa w misce zaczyna być całością, odkładam łyżkę, nabieram w obie ręce jeszcze trochę mąki i wyrabiam kulę ciasta, która niedługo zamieni się w pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką(...)dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę obok kaloryfera i zapominam o nim na jakąś godzinkę - dwie. Kiedy ciasto wyrośnie już prawie do brzegów miski, zbieram je ponownie w kulę, smaruję blaszkę z piekarnika olejem, wykładam na nią kulę ciasta i albo zostawiam taką okrąglutką, albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEposypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić(...)około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić - na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru
Smakołyki BerenikiNajpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt(...)cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzień wcześniej./ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ:Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową. Kawa Marcepanowa:Do tego ciasta nadaje się idealnie, ponieważ zostawia w ustach minimalny posmak marcepanu, który podkręca wszystkie walory - smakowe, zapachowe. Wprowadza odrobinę magii(...)troszkę piernikowe, jednym słowem specyficzne i cholernie dobre ciasto nasączone kawą i "wciągające" w siebie dżem zabiera do pierwszej smakowej krainy. Masa... kawowa, kremowa, otulająca zmysły to bilet do innego miejsca w którym żyją smaki. Kolejna podróż to sam dżem. Idealnie kwaśny, charakterny, pyszny. Nazywamy to "niebem w gębie" nie bez powodu. Powód jest jeden - zabieramy nasze zmysły
Wypisz WymalujJeżeli lubicie kokosowe smaki, a batoniki bounty Wam smakowały, to ten przepis z pewnością jest dla Was! Zdrowsza wersja, prosta w wykonaniu i szybka. O tym
Bananowe Polemąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 banany - w zależności jak dużo owocu chcemy mieć w placuszkach W dużej misce zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju. Dodać cukier, mąkę z proszkiem przesiane przez sitko i sól. Zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Ważne żeby do smażenia użyć patelni(...)patelni ceramicznej z dnem "plaster miodu", choć pewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć
Grunt to przepis!ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest elastyczne i sprężyste. (więcej o cieście drożdżowym możesz przeczytać TUTAJ ) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do podwojenia objętości. 3. Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko(...)każdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć część z masłem. W ten sposób powstają 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Powstały prostokąt dobrze podociskać, poprzyklejać i ponownie rozwałkować na prostokąt. Ten krok (składania ciasta) powtórzyć raz jeszcze: 1/3 prostokąta złożyć do środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut
Nastoletnie Wypiekanie