ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:350/467)

Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 206

cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem(...)czas mieszając, do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawić do lekkiego przestudzenia.    Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem

Grunt to przepis!
Moja wersja meksykańskiego ciasta Tres Leches = 3 rodzaje mleka + hibiskus + mango 290

charakterystycznymi dla Ameryki łacińskiej składnikami, które moim zdaniem dodają ciastu wyrafinowanego smaku, tekstury i wyglądu. Te składniki to mango i hibiskus. Hibiskus przełamuje wszechobecną słodkość i dodaje subtelnej kwaskowatości. Mango zaś, przełamuje kremową konsystencję i dodaje ciastu sprężystości. Nieco inna od cukru słodkość mango i jego lekka kwaśność dodają ciastu dodatkowych walorów smakowych. Warto dodać mango, które nie jest jeszcze(...)wiele bardziej apetycznie niż wielkie sześciany ciasta wycięte z ociekającej mlekiem wielkiej blachy „tres leches”. No to teraz znacie już wszystkie sekrety. Zatem do roboty! Ciasto „3 mleka” z hibiskusem i mango Składniki (na tortownicę o średnicy 20-25 cm): 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru ¼ łyżeczki soli

Jem więc Jestem
Wafelkowa symfonia lodowa 234

Lody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie  orzechów włoskich zatopionych  w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy  czy

Wanilia i Kardamon
świąteczna makowa strucla 170

zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło, oraz żółtka jaj.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco mąki).  Następnie  ciasto dzielimy na dwie części. Kawałek ciasta układamy na stolnicy, wyłożonej pergaminem(...)podłużny płat. Na płat ciasta rozkładamy równą warstwę makowej masy, do której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z  brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą maku.  Teraz  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć

Miód i pieprz
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 322

Rafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla

Ostra na Słodko
Kremowy sernik z ricottą na herbatnikowym spodzie. 177

Witajcie :) Ostatnio mieliśmy chęć na sernik a że miałam tylko w wiaderku to i tak go upiekłam :) Wyszedł  bardzo pyszny i puszysty, wprost rozpływał się

Sama słodycz i szczypta chili
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 263

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie

W kuchni Karmel-itki
Ciasto marchewkowe najlepsze 1837

Robimy je bowiem bez użycia miksera (za wyjątkiem kremu). Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe opracowałam na podstawie przepisu Dorotus . Zmieniłam trochę, a w szczególności krem, który w oryginale był zdecydowanie za słodki. Dodatkowo dołożyłam ananasy do kremu, które świetnie przełamują jego smak. Składniki na formę ø23 cm: 200 g mąki pszennej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie(...)nadzienia) i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 45 minut to tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut a następnie przełożyć ciasto na kratkę. Ostudzić. Przygotować krem: Do misy miksera włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i nie przerywając ucierania dodawać

Moja Delicja
Chleb bez drożdży i zakwasu 237

Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży. Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Pierwsze, co przyszło mi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

     Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam

Smaczne Zdrowe
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 197

W takie upały tradycyjny polski obiad ze schabowym, chyba raczej nie leży w  kręgu naszych zainteresowań ;) Coś jednak trzeba jeść, najlepiej na zimno, sezonowo, naturalnie

Quinoa Raz!
Babeczki z bananem 168

Jeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka  takich babeczki.  Macie w domu kilka

Proste Potrawy
Tort Malinowa Rozkosz 9147

Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz – ciasto bez pieczenia . Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto(...)soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka cukru Składniki na frużelinę malinową: 800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. cukru wanilinowego Dodatkowe składniki: garść płatków migdałów świeże maliny do ozdoby *szklanka

Kulinarne Przeboje
Sernik z truskawkami i rabarbarem 149

składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk należy je podsypać mąką, ale nie należy przesadzić z jej ilością – ciasto powinno być miękkie, delikatne i plastyczne. Ciastem wykładamy spód i boki (do samej góry) tortownicy o średnicy 26-28 cm. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy owocowej i serowej. Składniki masy serowej umieszczamy(...)było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń). Gorącą masę owocową od razu przekładamy to tortownicy i wyrównujemy. Na wierzch wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut. Upieczony sernik studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy go na całą noc do lodówki

dom-agi.pl
Nocne bułeczki 174

słodko, przyszła kolej na nocne bułeczki. Sama nie wiem, kto pierwszy ten przepis umieścił w sieci. Z resztą jeśli wpiszecie w google hasło: nocne bułeczki, wyskoczy Wam cała masa stron z tym lub bardzo zbliżonym przepisem. Autor może być dumny, że jego receptura zyskała taką popularność. Nam bułeczki bardzo smakowały i na pewno je powtórzę. Chyba jedynie zmniejszę nieco ilość(...)Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Rano: Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułeczek chcemy uzyskać, formujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Ratunku obiad